back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σία Αναγνωστοπούλου: “Η Ελλάδα με την εξωτερική της πολιτική και τις συνεργασίες με Κύπρο και Ισραήλ, όπως και με την πρόσφατη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, αναδεικνύει τον σημαντικό της ρόλο. Ακόμα σημαντικότερος ο ρόλος της, διεθνώς, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών” “

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα με την εξωτερική της πολιτική και τις συνεργασίες με Κύπρο και Ισραήλ, όπως και με την πρόσφατη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου με τη συμμετοχή του προέδρου Μακρόν, αναδεικνύει τον σημαντικό της ρόλο. Ακόμα σημαντικότερος αναδεικνύεται ο διεθνής της ρόλος μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.”  δήλωσε η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Σία Αναγνωστοπούλου στον Αθήνα 9.84 και στον Βασίλη Πάικο.

Σε ερώτηση για το πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο οποίο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν να μην λαμβάνονται δεσμευτικές για τη χώρα αποφάσεις έως τις εκλογές, η κα Αναγνωστοπούλου απάντησε: “Δεν είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ . Είναι κανονική κυβέρνηση, σε κανονική θητεία και οτιδήποτε πρέπει να προωθηθεί θα το προωθήσει. Δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η εξωτερική πολιτική της χώρας, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να παίρνονται αποφάσεις.”  

Η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Αραβικού Συνδέσμου είναι μια σημαντική διάσκεψη, όπως επίσης σημαντικό είναι το ότι βρίσκονται σε μόνιμη, ανοιχτή γραμμή ΕΕ και Αραβικές χώρες.”

Αναφερόμενη στο διεθνή ρόλο της χώρας η κα Αναγνωστοπούλου τόνισε τη σημασία των συνεργασιών της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ και κυρίως της συνθήκης των Πρεσπών, ειδικά, όπως είπε, σε ένα περιβάλλον στο οποίο φαίνεται να κυριαρχούν ευρωσκεπτικιστι-κές και εθνικιστικές απόψεις που επιδιώκουν την περιχαράκωση.

Β. Πάικος: Ακριβώς επειδή αναγνωρίζεται ο ρόλος της διεθνώς ή και για κάτι πιο συγκεκριμένο;

Σ. Αναγνωστοπούλου: “Πολύ πιο συγκεκριμένο. Όταν στην Ευρώπη αρχίζουν να κυριαρχούν δυνάμεις ευρωσκεπτικιστικές και κυρίως εθνικιστικές που θέλουν την περιχαράκωση και έχουμε μία τέτοια συμφωνία, η οποία δημιουργεί ρωγμή σε ανάλογες πολιτικές, αυτό δείχνει ότι η φιλία ανάμεσα στα κράτη είναι δημιουργικότερη από τις εθνικιστικές περιχαρακώσεις. Η συμφωνία όμως είναι σημαντική και για τη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι υψίστης σημασίας το ότι ανοίγει μια τέτοια γέφυρα.”

Ερωτηθείσα για την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών η κα Αναγνωστοπούλου απάντησε ότι πηγαίνει καλά και τόνισε ότι “ η Β.Μακεδονία προσβλέπει πολύ σε μας. Θεωρεί ότι είμαστε το πραγματικά φιλικό κράτος που έχει δίπλα της και θεωρεί ότι η επιβίωσή της εξαρτάται από την Ελλάδα.”

*ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧ. ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Σ. Αναγνωστοπούλου: “Εξαρτάται κατ’ εξοχήν από τους Κύπριους.Στο μεταξύ αναμένεται η αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ κα Λούτ.”

Β. Πάικος: Από τους Κύπριους εξαρτάται αλλά εμείς έχουμε κάποια δεδομένα. Την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα.  Το τι ειπώθηκε το τι συμφωνήθηκε ενδεχομένως. Το τι αφέθηκε ως δυνατότητα με τον κ. Ερντογάν… 

Σ. Αναγνωστοπούλου: “Η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή στην επανεκκίνηση του διαλόγου και το θέλει για την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν φαίνεται τόσο διαθέσιμη , ίσως να φαίνεται και αρνητική . Αυτά θα συζητηθούν και με την εκπρόσωπο του ΓΓ τουΟΗΕ”

Β Πάικος: Πιθανώς θα έχουμε μετά τη Τρίτη κάποιες ανακοινώσεις,  υποθέτω..

Σ. Αναγνωστοπούλου: “Δεν θα έχουμε πολλά παραπάνω από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στην Άγκυρα.H θέση της Ελλάδας είναι πάγια στο Κυπριακό.“

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα