back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Brexit: Σχέδιο αναβολής του Brexit εξετάζει η Τερέζα Μέι

Διαβάστε επίσης

Σχέδιο αναβολής του Brexit για έως και δύο μήνες, φέρεται να μελετά μεταξύ άλλων η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπως έγραψε η εφημερίδα The Telegraph την Κυριακή.

Εν τω μεταξύ η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε την Κυριακή ότι θα ξαναθέσει σε ψηφοφορία τη συμφωνία για το Brexit έως τις 12 Μαρτίου.

«Δεν θα φέρουμε μια σημαντική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί μέχρι τις 12 Μαρτίου» είπε σε δημοσιογράφους από το Σάρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου όπου διεξάγεται απο χτες η Σύνοδος ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου. «Εξακολουθεί να είναι εφικτή η αναχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια συμφωνία στις 29 Μαρτίου κι αυτό είναι που εργαζόμαστε για να κάνουμε» πρόσθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η Τερέζα Μέι θα απευθύνει αύριο ομιλία στην Βουλή των Κοινοτήτων επεξηγώντας το σχέδιό της.

Η Μέι απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί αλλη μία “άσκοπη ψηφοφορία” για τη συμφωνία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας απο την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, αυτή την εβδομάδα.

Τόνισε ότι οι συνομιλίες με τους επικεφαλής της ΕΕ συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές και  ότι το ορόσημο αποχώρησης της χώρας της από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου είναι ακόμη εφικτός στόχος.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγόρησε την Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι ριψοκινδυνεύει το μέλλον της χώρας.  Σε ένα tweet είπε χαρακτηριστικά: “Πιέζει τους βουλευτές να επιλέξουν μεταξύ μίας κακής συμφωνίας και μίας καταστροφικής μη-συμφωνίας”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας The Telegraph, στελέχη της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταρτίσει σειρά σχεδίων, τα οποία κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αποφευχθούν οι παραιτήσεις υπουργών αποφασισμένων να υποστηρίξουν την προσπάθεια μερίδας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος να αποτραπεί σε κάθε περίπτωση η αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, το λεγόμενο no-deal Brexit.

Όπως αναφέρει η Telegraph ανάμεσα στα ενδεχόμενα που εξετάζει η Μέι συμπεριλαμβάνεται η υποβολή επίσημου αιτήματος στις Βρυξέλλες να καθυστερήσει το διαζύγιο, εάν δεν μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ως τη 12η Μαρτίου. Η εφημερίδα, που πρόσκειται στους Τόρις, δεν αποκαλύπτει τις πηγές της.

Νωρίτερα, μιλώντας σε μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε. φτάνουν στο τέλος τους, η κ. Μέι τόνισε ότι «δεν πρόκειται να αγνοήσω τη μεγαλύτερη δημοκρατική άσκηση στην ιστορία της χώρας μας».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθεί να πετύχει κάποιες αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit με την Ε.Ε. προτού τη θέσει ξανά σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Αν η συμφωνία δεν λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου, η κ. Μέι θα πρέπει να αποφασίσει αν θα καθυστερήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. ή αν θα προχωρήσει σε άτακτο Brexit.

Το Σάββατο τρεις υπουργοί της κυβέρνησης -ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ, η υπουργός Εργασίας Άμπερ Ραντ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ-έγραψαν σε άρθρο τους στην εφημερίδα Daily Mail ότι στην περίπτωση που δεν εγκριθεί εγκαίρως από το κοινοβούλιο μια συμφωνία διαζυγίου με την Ε.Ε., θα στηρίξουν την πρόταση για αναβολή του Brexit.

Στο μεταξύ, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι ανέφερε ότι η συμφωνία για το Brexit δεν μπορεί να αλλάξει.

 

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα