back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Αίγυπτο η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε και Αραβικού Συνδέσμου

Διαβάστε επίσης

Σταθμό στην ιστορία των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κράτη του Αραβικού Συνδέσμου αποτελεί η πρώτη κοινή τους Σύνοδος Κορυφής, που θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, και η οποία αποσκοπεί στην πολυμερή περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο Οργανισμών.

Σημαντικό ρόλο στην εμβάθυνση των σχέσεών τους διαδραμάτισε η κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε το 2012 στο Κάιρο και αμέσως μετά το 2014 στην Αθήνα.

Η Διακήρυξη των Αθηνών του 2014, καθιέρωσε το «Στρατηγικό Διάλογο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου» για θέματα πολιτικής και ασφάλειας συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης κρίσεων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, μία ακόμη σημαντική κοινή Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αραβικού Συνδέσμου, όπου συζητήθηκαν κοινά θέματα των δύο Οργανισμών και κυρίως προετοιμάστηκε η ατζέντα των συνομιλιών στην επικείμενη ιστορική πρώτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών 48 κρατών των δύο Οργανισμών, στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν το 2015 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεννόησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ και της Γενικής Γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου, που έδωσε το «πράσινο φως» για την πρακτική συνεργασία και τις ανταλλαγές διπλωματών, με σκοπό την ενίσχυση της ευρωαραβικής διπλωματίας.

Πιο κοσμοπολίτικο από ποτέ παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες το μεγαλύτερο στην Αίγυπτο παραθαλάσσιο θέρετρο, το Σαρμ Ελ Σέιχ (ή Όρμος του Σεΐχη, όπως μεταφράζεται στα αραβικά) καθώς θα φιλοξενήσει την πρώτη ιστορική Σύνοδο Κορυφής

Η έδρα της περιφέρειας του Σινά, θεωρείται από τις πιο όμορφες στη Χώρα του Νείλου, φαίνεται ακόμη πιο λαμπερή από τις προετοιμασίες των αρμοδίων, καθώς αναμένεται να υποδεχτεί τους ηγέτες ή υψηλές αντιπροσωπείες από 48 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου.

Όλοι οι μεγάλοι δρόμοι είναι ήδη σημαιοστολισμένοι. Με τις σημαίες όλων των χωρών να κυματίζουν κάτω από τον καυτό ήλιο του Σαρμ Ελ Σέιχ, με τους 22-23 βαθμούς, και να κυματίζουν κάτω από τον καταγάλανο ουρανό, με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου να βρίσκονται πάντοτε σε περίοπτη θέση.

Καθ’ όλη την πορεία των μεγάλων οδικών αρτηριών, μεγάλες αφίσες ανακοινώνουν το μεγάλο γεγονός, που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες συναντήσεις, όχι μόνο στο Σαρμ Ελ Σέιχ αλλά και σε όλη την Αίγυπτο.

Όπως είναι ευνόητο, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε όλη την πόλη.

πληροφορίες απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα