back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νεκρός ο τζιχαντιστής που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι

Διαβάστε επίσης

Ο Γάλλος τζιχαντιστής Φαμπιέν Κλέν σκοτώθηκε, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, την Τετάρτη το απόγευμα στη Συρία από βομβαρδισμούς ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο αδερφός του.

Τα δύο αδέρφια, “βετεράνοι του τζιχάντ” όπως τους χαρακτηρίζουν πολλοί, κατηγορούνταν για εμπλοκή στις τραγικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, ο Φαμπιέν θεωρείται ότι ήταν η φωνή στο ηχογραφημένο μήνυμα με το οποίο το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μυστικές υπηρεσίες ερευνούσαν το σημείο για πολλές ημέρες, πριν επιχειρήσουν τους βομβαρδισμούς. Πρόκειται για το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και εκεί θεωρείται ότι κρύβεται και μεγάλο μέρος του οπλισμού.

Τα δύο αδέρφια ήταν στο μικροσκόπιο των ερευνών εδώ και χρόνια, ενώ είχαν καταφέρει να φύγουν από την Γαλλία για την Συρία τον Μάρτιο του 2015. Μεγάλωσαν στην Τουλούζη όπου συνδέθηκαν με τον Μοχάμεντ Μεράχ, δράστη μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης στην πόλη το 2012.

Το ταξίδι στη Συρία

Τον Μάρτιο του 2015, ενώ βρίσκεται ήδη στις λίστες παρακολούθησης της αντιτρομοκρατικής, ο Φαμπιέν με άλλους συντρόφους του Γάλλους, όλους φανατικούς ισλαμιστές που στις περισσότερες φορές είχε προσηλυτίσει ο ίδιος, αποφασίζουν να φτάσουν στην έδρα του Ισλαμικού Κράτους οδικώς.

Μαζί με την γυναίκα του, επίσης Γαλλίδα, και τα παιδιά τους αλλά και με 3 ή 4 άλλα αυτοκίνητα μαζί κομβόι, ξεκινούν από την Τουλούζη. Περνούν από την Γερμανία, την Αυστρία και παίρνουν τον δρόμο για τα Βαλκάνια. Είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στην Συρία και να λάβουν μέρος στη τζιχάντ.

Στο χαλιφάτο

Ο Φαμπιέν φτάνει στο χαλιφάτο τον Μάιο του 2015 αλλά η γυναίκα του με τα τρία τους παιδιά είναι εγκλωβισμένοι για ένα δίμηνο στην Ελλάδα ενώ η μητέρα του – που την έχει επίσης προσηλυτίσει και πείσει να έρθει μαζί του – πεθαίνει από κύρωση.

Στον στρατό του Ισλαμικού Κράτους, εκτός άλλων υποχρεώσεων, ο Φαμπιέν αναλαμβάνει να εκφωνεί και να γράφει όλα τα μηνύματα για διεκδικήσεις και απειλές στην γαλλική γλώσσα.

Η γαλλική φωνή της τζιχάντ

Έτσι κάπως γίνεται και η φωνή του ηχογραφημένου μηνύματος που διεκδικεί την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Τα ίχνη του χάνονται για καιρό.

Τελευταία απόδειξη ότι είναι ζωντανός, ήταν μία συνέντευξή του σε προπαγανδιστικό ραδιόφωνο του Ισλαμικού Κράτους όπου καλούσε τους Γάλλους αντάρτες του τζιχάντ να επαναστατήσουν ενάντια στην κυβέρνηση.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα