back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γυρίζουν την πλάτη στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις τα ζευγάρια – Μόλις 12.000 αιτήσεις

Διαβάστε επίσης

Μόλις 12.000 ζευγάρια σε πανελλαδικό σύνολο 5,2 εκατομμυρίων ζευγαριών έχουν επιλέξει μέχρι σήμερα με αίτησή τους στην εφορία να υποβάλλουν χωριστά από φέτος φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος (η σχετική προθεσμία λήγει στις 28/2/2019) με βάση πρόσφατο νόμο ο οποίος παρέχει το δικαίωμα χωριστής υποβολής δηλώσεων εισοδήματος για τους έγγαμους.

Το αμελητέο αυτό ποσοστό έγγαμων που υπέβαλαν αίτηση για χωριστές φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος, αποδίδεται από τους λογιστές, σε ορισμένες «παγίδες» αυξημένου φόρου που ενδέχεται να επιβαρυνθεί ο ένας η και οι δύο από τους συζύγους. Στις «παγίδες» αυτές περιλαμβάνονται από τη μια τα τεκμήρια διαβίωσης, μιας και με την κοινή δήλωση εισοδήματος καλύπτονται από κοινού ακόμη και όταν αφορά ανάλωση κεφαλαίου, ενώ με χωριστές δηλώσεις ο καθένας θα πρέπει να τα καλύπτει από μόνος του.

Από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος του πρόσθετου φόρου (22%) όταν δεν «κτίζεται» με ηλεκτρονικές συναλλαγές (πλαστικό χρήμα,e-banking κλπ) το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών για την κατοχύρωση του αφορολογήτου από μισθωτούς,συνταξιούχους και κατ επάγγελμα αγρότες.

Στην περίπτωση των ζευγαριών τυχόν έλλειμμα δαπανών του ενός με ηλεκτρονικές συναλλαγές καλύπτει ο έτερος σύζυγος εφόσον έχει πλεονάζον ποσοστό.

Εκτός των άλλων η αποφυγή των ζευγαριών να προχωρήσουν στην υποβολή αιτήσεων στην εφορία για χωριστές φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος αποδίδεται και στο γεγονός ότι ούτως η άλλως από φέτος (με κοινή η χωριστές δηλώσεις) τα ζευγάρια λαμβάνουν χωριστά τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου που αναλογούν στον καθένα.

Ετσι πιθανόν κάποιος/α να λάβει πιστωτικό η χρεωστικό εκκαθαριστικό και έτσι να πάψουν και οι γκρίνιες λόγω του συμψηφισμού που ίσχυε μέχρι τώρα.

Οσον αφορά τις 12.000 των ζευγαριών που υπέβαλαν αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις, πληροφορίες, αναφέρουν ότι αφορούν κυρίως ζευγάρια σε διάσταση η ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες
που δεν επιθυμούν να έχουν προβλήματα με την έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα