back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιο είναι το ξενοδοχείο που μπήκε στο στόχαστρο των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Διαβάστε επίσης

Στο στόχαστρο των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος έχει μπει το νεόκτιστο ξενοδοχείο της οικογένειας Ευμορφίδη στο Κουκάκι, ενώ ήδη έχουν χορηγήσει όλες τις απαραίτητες άδειες και η επένδυση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης.

Με μια αντιφατική ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) προαναγγέλλει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα επανεξετάσει τις ήδη χορηγηθείσες άδειες του σχεδόν έτοιμου να λειτουργήσει νέου ξενοδοχείου, της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με βασικό μέτοχο την οικογένεια Ευμορφίδη (ιδιοκτήτη και της Coco-Mat) στην περιοχή της Ακρόπολης (Φαλήρου 5 και παρόδου της Συγγρού).

Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά: Τι θα κάνουν στην περίπτωση του ξενοδοχείου που ετοιμάζεται να λειτουργήσει; Θα το γκρεμίσουν ή θα επιβάλλουν την αφαίρεση ορόφων για να αποκαταστήσουν τη θέα;

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 53/Δ/1975), το ΥΠΠΟΑ ελέγχει τα ύψη στη ζώνη μεταξύ των οδών Δ. Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη, Ροβέρτου Γκάλι και Ερεχθείου, ενώ για ακίνητα εκτός της ζώνης αυτής, εφόσον έχουν προηγηθεί ανασκαφικές εργασίες, (όπως τα δύο παραπάνω) οι υποθέσεις διαβιβάζονται προς εξέταση στο ΚΑΣ.» Με άλλα λόγια σε αυτή την παράγραφο το ΥΠΠΟΑ λέει πως έχει δώσει τις άδειες που απαιτούνται.

Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) ανακοίνωσε την συγκρότηση ομάδας εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλει την Ακρόπολη και ειδικότερα την Περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκάκι. Το έργο της ομάδας, σύμφωνα με την αναρτημένη στη Διαύγεια απόφαση, θα περιλαμβάνει ανάλυση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και καταρχήν οριοθέτηση της περιοχής μελέτης. Με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής θα γίνει γραπτή ενημέρωση της Γενικής Γραμματέως Χωροταξίας ώστε να υπάρξουν συμπληρωματικές κατευθύνσεις για την επόμενη φάση.

Οι αποφάσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, επί της ουσίας αναστέλλουν κάθε οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το μέλλον της επένδυσης της Μπλε Κύκλος.

Το νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων και 93 δωματίων της Μπλε Κέδρος σε οικόπεδο που αποκτήθηκε το 2015, επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2017 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πρόκειται να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.

Oι εργασίες για το νέο ξενοδοχείο της οικογένειας Ευμορφίδη στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη είναι ήδη σε εξέλιξη με στόχο να έχει ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2019. Το νέο ξενοδοχείο, στην οδό Φαλήρου, πολύ κοντά στο Εθνικό Μουσείο Συγχρονης Τέχνης και τον σταθμό του μετρό, αποτελεί επένδυση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ και κατασκευάζεται με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη των Elastic Architects. Θα διαθέτει 90 δωμάτια με όλες τις προδιαγραφές μιας μονάδας 5 αστέρων και- όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- θα συνδυάζει ουσιαστικά τη λιτή πολυτέλεια με το ευ ζην, το οποίο πρεσβεύουν από το 1989, όταν ξεκίνησαν την πορεία τους στο εγχώριο επιχειρείν οι ιδρυτές της Coco-Mat, τα αδέλφια Παύλος και Μιχάλης Ευμορφίδης.

Περίπου 11. 500 πολίτες έχουν, μέχρι στιγμής υπογράψει την διαδικτυακή διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη.

Στη Βουλή φέρνει το Γιώργος Μαυρωτάς το πρόβλημα της οπτικής όχλησης που προκαλούν πολυόροφα κτίρια στην περιοχή Μακρυγιάννη. Με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής από το “Ποτάμι” , προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος ζητά να πληροφορηθεί εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο θέσπισης ηπιότερων όρων δόμησης στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του οπτικού περιβάλλοντος των μνημείων.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα