back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γρίπη: Στα 74 ανήλθαν τα θύματα του ιού, 264 έχουν χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ

Διαβάστε επίσης

Στους 74 ανέρχονται οι νεκροί από τη γρίπη με βάση τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ τα οποία αφορούν μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

Μέσα σε μία εβδομάδα (11-17 Φεβρουαρίου) καταγράφηκαν 18 νέοι θάνατοι, ενώ 27 άτομα εισήχθησαν σε Μονάδες Εναττικής Θεραπείας ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ από τις αρχές του χρόνου μέχρι την περασμένη εβδομάδα σε 264.

Η γρίπη σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι 10 από τους 74 ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη δεν είχαν εισαχθεί σε Μονάδα Εναττικής Θεραπείας.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τις 17 Φεβρουαρίου, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 274 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 149 άνδρες και 115 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη και διάμεση ηλικία 61 έτη.

Από τα 264 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 36 (14%). Σημειώνεται οτι τα 200 (75,8%) από τα 264 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 4 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 35 έως 87 έτη και διάμεση ηλικία 79,5 έτη. Το σύνολο των κρουσμάτων οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α.

Τα 9 (90%) από τα 10 σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Από τον περασμένο Νοέμβριο έως τις 17 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 74 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 64 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και 10 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.

Πρόκειται για 49 άνδρες και 25 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη και διάμεση ηλικία 68 έτη.

Σημειώνεται ότι τα 64 (86,5%) από τα 74 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί οτι ο εργαστηριακός έλεγχος για γρίπη δε γίνεται ως ρουτίνα στην κλινική πράξη (στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες του κόσμου). Συνεπώς τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης (αριθμός νοσηλειών ΜΕΘ και θανάτων) δεν αποτελούν παρά ένα μικρό μέρος του συνόλου της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η γρίπη.

Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Πρέπει όμως να έχουμε πάντα υπόψη ότι η γρίπη είναι απρόβλεπτη, και ως εκ τούτου τόσο η έναρξη, όσο και η διάρκεια της εποχικής επιδημικής δραστηριότητας μπορεί να διαφέρουν από περίοδο σε περίοδο. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα της γρίπης δεν μηδενίζεται ποτέ· πέρα από το επιδημικό κύμα τους χειμερινούς μήνες, σποραδικά κρούσματα γρίπης υπάρχουν όλο το χρόνο.

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα