back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τρεις αιχμές Τσίπρα κατά Στουρνάρα στο υπουργικό και η αμφίπλευρη διεύρυνση

Διαβάστε επίσης

Με αιχμές εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας Γιάννη Στουρνάρα, τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι αιχμές, ταυτόχρονα, συνιστούν και κάλυψη στην επιχειρηματολογία, που προβάλλει εναντίον του ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης, προκειμένου να δικαιολογήσει τον έλεγχο που του έγινε για το δάνειο που έλαβε από την Attika Bank.

Ο Α. Τσίπρας με αφορμή και την συμμετοχή νέων μελών στην κυβέρνηση από το χώρο του ΠΑΣΟΚ έδωσε και το στίγμα της ιδεολογικής επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια επανεκκίνηση στην βάση μιας αμφίπλευρης διεύρυνσης, που ο ίδιος της απέδωσε και τον τίτλο «προοδευτικός θεσμικός μετασχηματισμός» με αιχμή και τις αντίστοιχες συγκλίσεις στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

“Και αυτή η εθνική προσπάθεια είχε πάντοτε σαφές πρόσημο κοινωνικό και πολιτικό. Γύρω της συσπειρώθηκαν και συνεχίζουν να συσπειρώνονται δυνάμεις από το σύνολο του δημοκρατικού φάσματος», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά σε «δυνάμεις και πρόσωπα, που δεν ανήκουν αποκλειστικά στο χώρο της Αριστεράς αλλά προέρχονται από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της λαικής κεντροδεξιάς ακόμη και του προοδευτικού κοινωνικού φιλελευθερισμού».

Η ένωση δυνάμεων δίνει δύναμη σε αυτή την κυβέρνηση

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός, «και είναι αυτή η ένωση δυνάμεων που δίνει και τη μεγάλη δύναμη σε αυτή την κυβέρνηση να ενώνει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες γύρω από τον μεγάλο εθνικό στόχο», ο οποίος σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα «δεν είναι άλλος από το να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν της χρεοκοπίας στο οποίο μας οδήγησε το παλιό πολιτικό σύστημα ως πολιτικός εκπρόσωπος της εγχώριας ολιγαρχίας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «είναι ευτυχές ότι όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα και βλέπουν ότι ήταν το δικό μας πολιτικό σχέδιο που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στο ξέφωτο».

Προτροπή υπουργούς: Μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος

Σε ό,τι αφορά στον Γ. Στουρνάρα ο κ. Τσίπρας, τρεις φορές στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε αυτόν, χωρίς να τον κατονομάσει, υιοθετώντας πλήρως την κριτική, που ασκεί σε βάρος του ο Π. Πολλάκης, τον οποίο προέτρεψε να μην παρασύρεται σε δημόσιες διαμάχες μαζί του, με το σκεπτικό πως αυτό επιδιώκουν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης.

Η πρώτη, για το γεγονός ότι, ήταν υπέρμαχος της θέσης για πιστοληπτική γραμμή στήριξης της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η χώρα όχι μόνο βγήκε από τα μνημόνια, όχι μόνο δε χρειάστηκε τη πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως υποστήριζαν οι Κασσάνδρες, που σήμαινε κεκαλυμμένο μνημόνιο, αλλά αποτελεί σήμερα ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα επιτυχίας, στο οποίο αναφέρονται όλοι με κολακευτικά σχόλια σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα».

Η δεύτερη, όταν υπογράμμισε με νόημα, αναφερόμενος ουσιαστικά στην τελευταία του αντιπαράθεση με τον Π. Πολλάκη:

«Και να συνεχίσετε αφοσιωμένοι στους μεγάλους στόχους που έχουμε και τους πετυχαίνουμε. Και να μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά. Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού.

Την τρίτη, φορά η αιχμή κατά του Γ. Στουρνάρα, συνοδεύτηκε με υπαινιγμούς ότι, ενώ ελέγχθηκε το δάνειο Π. Πολλάκη επί των ημερών του, δεν υπήρξε η ίδια ευαισθησία για τα «θαλασσοδάνεια» των ΜΜΕ και των παλαιών κομμάτων. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Βέβαια αυτά που κάνουμε δε θα τα διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των κρατικοδίαιτων Κυριακάτικων εφημερίδων. Δηλαδή των εφημερίδων που ζουν από θαλασσοδάνεια που ποτέ δεν ελέγχθηκαν από τους ιθύνοντες του τραπεζικού μας συστήματος. Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι, που επιμένουν να μη κατανοούν και το γιατί οι δημοσκοπήσεις των ίδιων μέσων αστοχούν, είναι ότι όλα αυτά αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Συμπολίτες μας που στη πλειοψηφία τους βρίσκονται έξω από τα ραντάρ του πολιτικού συστήματος αλλά και των μετρήσεων. Και αυτοί οι συμπολίτες μας, δε περιμένουν να διαβάσουν τα πρωτοσέλιδα. Ξέρουν πολύ καλά οι ίδιοι ποιοι είναι αυτοί που τους είχαν βυθίσει στη φτώχεια και στο περιθώριο και ποιος για πρώτη φορά και παρά τη κρίση, νοιάστηκε για αυτούς».

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα