back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ρωσική ρουλέτα στη Βενεζουέλα – Απειλές Τραμπ – Ανησυχεί η Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μαϊάμι, επευφημούμενος ηχηρά από ένα κοινό αποτελούμενο κυρίως από μετανάστες, στην πλειονότητά τους από τη Βενεζουέλα και την Κούβα, ο Ρεπουμπλικάνος διεμήνυσε στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας: «δεν θα βρείτε ασφαλές καταφύγιο, εύκολη έξοδο, μια οδό διαφυγής. Θα χάσετε τα πάντα».
Ο Τραμπ προειδοποίησε τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας που συμβάλλουν ώστε ο Μαδούρο να παραμένει στην εξουσία ότι διακινδυνεύουν «τη ζωή τους» και απαίτησε να επιτρέψουν να εισέλθει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που αντιμετωπίζει πολιτική και οικονομική κρίση η βοήθεια που έχουν στείλει οι αρχές των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ συμπλήρωσε πως θέλει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα, αλλά επανέλαβε πως όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές για την Ουάσινγκτον.

Ευρωπαϊκή Ένωση: όχι στην στρατιωτική κλιμάκωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε χθες Δευτέρα εναντίον των κινδύνων που ενέχει η στρατιωτική κλιμάκωση στη Βενεζουέλα και τόνισε ότι θα συνεχίσει τη συμμετοχή της στις διεθνείς πρωτοβουλίες με σκοπό την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

«Έχουμε αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οποιαδήποτε αποδοχή, μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Βενεζουέλα», θύμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Ζουζέπ Μπορέλ δήλωσε από την πλευρά του ανήσυχος για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο περί «ανάπτυξης αμερικανών στρατιωτικών στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας».«Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να επιβεβαιωθούν (…). Όμως, πρέπει να αποφύγουμε οπωσδήποτε μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Βενεζουέλα», τόνισε ο Μπορέλ προσερχόμενος στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
Συμπροεδρεύουσες στη διεθνή ομάδα επαφής, η Ε.Ε. και η Ουρουγουάη θα στείλουν «αυτή την εβδομάδα» μια αποστολή σε επίπεδο τεχνοκρατών στο Καράκας για να «αποτιμηθεί» εάν μπορεί να εξασφαλιστεί υποστήριξη και να «ανοίξει ο δρόμος» για την «δημοκρατική και ειρηνική μετάβαση» της χώρας, πιο συγκεκριμένα τη διοργάνωση «ελεύθερων προεδρικών εκλογών», ανέφερε η Μογκερίνι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση των αρχών της Βενεζουέλας να απελάσουν την Κυριακή πέντε συντηρητικούς ευρωβουλευτές», πάντως «η αποστολή της Ε.Ε. και της Ουρουγουάης δεν αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με δυσκολίες», διαβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Τα μέλη αυτής της αποστολής αναμένεται να «συναντηθούν με διάφορους παράγοντες», σημείωσε η Μογκερίνι. «Επιδιώκουμε μια ειρηνική έξοδο από αυτή την κρίση», επέμεινε. «Δεν θα υπάρξει έξοδος από την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα παρά μόνο με προεδρικές εκλογές (…) και αυτή η δημοκρατική έξοδος, για εμάς, επαφίεται στον κ. Χουάν Γκουαϊδό (σ.σ. τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης της χώρας), διότι σήμερα αυτός έχει τη νομιμοποίηση να οργανώσει αυτές τις εκλογές», έκρινε από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
Για τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, δεν πρέπει να αφεθεί ο Νικολάς Μαδούρο να κωλυσιεργεί, να αφήνει τον χρόνο να κυλάει ώστε «να αναδειχθεί τελικά νικητής», και «για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την πίεση στο καθεστώς», όπως τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις στο Καράκας.

Η Μογκερίνι απέκλεισε τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου θα μπορούσε να πλήξει τον πληθυσμό ή την οικονομία της Βενεζουέλας, ωστόσο δεν απέκλεισε το να προστεθούν κι άλλα ονόματα στον κατάλογο των προσωπικοτήτων της κυβέρνησης Μαδούρο στις οποίες απαγορεύεται η είσοδος ή η διαμονή στην Ε.Ε. «Θα πρόκειται για στοχευμένες κυρώσεις, που θα δικαιολογούνται από την ιδιαίτερη ευθύνη (των προσώπων αυτών) στα βίαια επεισόδια ή στην παρακώλυση της δημοκρατίας», συμπλήρωσε. Είναι απαραίτητη η ομοφωνία για την υιοθέτηση μέτρων αυτού του είδους και πολλά από τα κράτη-μέλη εναντιώνονται σε οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις, σημείωσαν πάντως διπλωματικές πηγές.

Μενέντες: οι κυρώσεις των ΗΠΑ μας στοίχισαν 38 δις δολάρια

Οι άμεσες ζημίες τις οποίες έχει υποστεί η οικονομία της Βενεζουέλας εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ μέσα στα τελευταία τρία χρόνια ανέρχονται μέχρι στιγμής σε περίπου 38 δισεκατομμύρια δολάρια, τόνισε ο αντιπρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας, ο Ρικάρδο Μενέντες, σε δηλώσεις του στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Agencia Venezolana de Noticias.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μενέντες, σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται το απολεσθέν ΑΕΠ της Βενεζουέλας, ενώ τα υπόλοιπα 15 δισεκ. δολάρια αφορούν διαφυγόντα έσοδα της Citgo, της αμερικανικής θυγατρικής της PdVSA, της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της λατινοαμερικάνικης χώρας.

«Εάν προσθέσουμε ακόμη 20 δισεκατομμύρια δολάρια που χάσαμε εξαιτίας της δολιοφθοράς που υπέστη η πετρελαϊκή βιομηχανία, φθάνουμε στα 58 δισεκ. δολάρια ζημίες. Μιλάμε για σχεδόν 60 δισεκ. δολάρια που έχασε η χώρα», συνόψισε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας.

Για τον Μενέντες, η πρωτοβουλία για τη χορήγηση ξένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, με φόντο την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Καράκας, είναι «κυνική». «Θέλουμε οι επιθέσεις εναντίον της οικονομίας μας  να σταματήσουν, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε τη διαδικασία επανόρθωσής της» το συντομότερο, συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα