back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση κατά του αντισημιτισμού στο Παρίσι

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες πολίτες, δίπλα στον πρωθυπουργό, σε πρώην προέδρους της χώρας και σε υπουργούς συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ της γαλλικής πρωτεύουσας για να φωνάξουν “ως εδώ!” στον αντισημιτισμό.

Το κάλεσμα για την σημερινή συγκέντρωση, ξεκίνησε μεν με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά αγκαλιάστηκε από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων (πλην ακροδεξιάς), από δεκάδες οργανώσεις και συλλογικότητες και από χιλιάδες πολίτες.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις 20.000 άτομα συμμετείχαν στην σημερινή εκδήλωση.

Το παρόν έδωσαν οι πρώην πρόεδροι Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ αλλά και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αλλά και τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως και η δήμαρχος Παρισιού Αν Ινταλγκό και οι επικεφαλής των δημοκρατικών κομμάτων Ολιβιέ Φορ (Σοσιαλιστές), Λοράν Βοκιέ (Ρεπουμπλικάνοι), Ζαν Λικ Μελανσόν (Ανυπότακτη Γαλλία) και άλλοι.

Οι δηλώσεις που έκαναν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες πολιτικούς, θα μπορούσαν να συνοψιστούν στις φράσεις “ήρθε η ώρα για πράξεις”, “ο αντισημιτισμός δεν αφορά μόνο τους εβραίους”, “όλοι μαζί” αλλά και στο σύνθημα της συγκέντρωσης “ως εδώ”.

Μαθητές γυμνασίου διάβασαν κείμενα και στίχους στην εξέδρα που είχε στηθεί στο κέντρο της πλατείας, μεταξύ αυτών και τους στίχους του “Μέτικου” του Ζωρζ Μουστακί. Στο τέλος, όλοι μαζί τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο της Γαλλίας.

Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επισκεφθεί το εβραϊκό νεκροταφείο που χθες βράδυ βανδάλισαν άγνωστοι ζωγραφίζοντας αγκυλωτούς σταυρούς επάνω σε τουλάχιστον 80 τάφους. Αμέσως μετά, ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη στο μνημείο του Ολοκαυτώματος όπου απέτισε φόρο τιμής.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα σημείωσαν άνοδο της τάξης του 74%το 2018.

Εκτός από το Παρίσι αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια ώρα σε Τουλούζη, Στρασβούργο, Μονπελιέ, Λίλ και Νίκαια.

Μυρσίνη Λιοναράκη

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα