back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επικίνδυνο για τις τράπεζες κρίνει η ΕΚΤ το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις

Διαβάστε επίσης

Στον αέρα βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τις μικροπιστώσεις ύψους έως 25.000 ευρώ μετά τις σοβαρές διαφωνίες για σωρεία διατάξεων του σχεδίου νόμου από την ΕΚΤ.

Η βασική αντίρρηση της ΕΚΤ είναι να συμπεριληφθούν οι ελληνικές τράπεζες στην χορήγηση μικροπιστώσεων αλλά και η εποπτεία να ασκείται από την ΤτΕ. Κατά την ΕΚΤ η υιοθέτηση κανόνων εποπτείας ανάλογες αυτών των τραπεζών, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές στρεβλώσεις στη λειτουργία του τομέα χρηματοδοτήσεων.

Επιπλέον θεωρεί ότι αν οι τράπεζες περιληφθούν στο νόμο για τις μικροπιστώσεις θα δημιουργηθούν προβλήματα στη δανειοδοτική του δραστηριότητα και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, καθώς ο εκάστοτε υπουργός Οικονομίας ή άλλος αρμόδιος υπουργός θα μπορούσε να υπαγορεύει όρους χρηματοδότησης που δεν συμβαδίζουν με τους όρους που χρηματοδοτούν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η ΕΚΤ θεωρεί και ιδιαίτερα επικίνδυνους ορισμούς που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου και ειδικά στο σκέλος των επιχειρηματικών μικροχρηματοδοτήσεων καθώς κάθε χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις από τράπεζες θα υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου για τις μικροχρηματοδοτήσεις και δεν θα αποτελεί συνήθη επιχειρηματική χρηματοδότηση.

Πέραν τούτου ακόμα και αν ΤτΕ κατά την ΕΚΤ αναλάμβανε την εποπτεία των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων ο τρόπος που αυτή περιγράφεται στις διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι απολύτως ασαφής.

Η παρέμβαση της ΤτΕ είναι σαφές πως αναγκάζει την κυβέρνηση να προβεί σε σωρεία αλλαγών στο σχέδιο νόμου προκειμένου να καταστεί συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και τις μικροχρηματοδοτήσεις.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα