13.2 C
Athens
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

«Βραδυφλεγής βόμβα» τα εγκαταλελειμμένα κτίρια

✚ ΑΘΗΝΑ

Έτοιμο το 8ο πάρκο «τσέπης» στα Πατήσια

Η Αθήνα αποκτά έναν ακόμη αναβαθμισμένο χώρο πρασίνου, αυτή τη φορά στα Πατήσια. Επεκτείνοντας το δίκτυο των πάρκων «τσέπης» στις γειτονιές της πρωτεύουσας, ο Δήμος...

Δήμος Αθηναίων: Στον Άγιο Αρτέμιο το 7ο πάρκο «τσέπης» της Αθήνας

Στον Άγιο Αρτέμιο, σε μία πυκνοδομημένη γειτονιά της Αθήνας, γνωστή και ως Γούβα, «γεννήθηκε» το 7ο κατά σειρά pocket park της πόλης. Με το...

Πώς θα είναι η Πανεπιστημίου μετά από την ανάπλαση – Το έργο σε 20 ερωτήσεις και απαντήσεις

Στο τέλος του 2021 ξεκινούν τα έργα για την τελική ανάπλαση της Πανεπιστημίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 12 με 15 μήνες. Ο προϋπολογισμός...

Μία νέα «πράσινη» γειτονιά στα Πετράλωνα – Μεγαλώνει το δίκτυο των πάρκων «τσέπης» στην Αθήνα

Ενισχύοντας το δίκτυο των πάρκων «τσέπης», ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να δημιουργεί «πράσινα» σημεία συνάντησης για τους κατοίκους της Αθήνας, στο πλαίσιο αυτής της...

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του INNOVATHENS για τον Οκτώβριο

Το INNOVATHENS, ο Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, συνεχίζει το  συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εργαστηρίων και δωρεάν σεμιναρίων, ειδικά σχεδιασμένο...

Τη νέα μεγάλη έρευνα για την «βραδυφλεγή βόμβα» που λέγεται εγκαταλελειμμένα κτίρια πραγματοποίησε ο Αθήνα 9.84 προκειμένου να βγει στο φως όλη η αλήθεια για τα κτίρια αυτά, τα οποία αντί να αποτελούν κομμάτι του κτιριακού πλούτου της πόλης, δυστυχώς έχουν καταντήσει να είναι κίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια και υγιεινή.

Οι δύο πρόσφατες καταρρεύσεις σπιτιών σε Γκάζι και Πνύκα, που ήταν και διατηρητέο, έφεραν στη δημοσιότητα την κακή κατάσταση που επικρατεί σε δεκάδες κτίρια της πρωτεύουσας που έχουν αφεθεί στον χρόνο προκειμένου να καταρρεύσουν αφού οι ιδιοκτήτες τους είτε δεν μπορούν να τα αναπαλαιώσουν λόγω κόστους είτε είναι ιδρύματα που απολαμβάνουν με ιδιότυπη ασυλία για την αδιαφορία που δείχνουν στην διαχείριση της ακίνητης περιουσίας τους.

Νανά Σπυροπούλου: Έχει δρομολογηθεί η κατεδάφιση 13 ετοιμόρροπων κτιρίων

Την ίδια στιγμή, η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθήνας για την πολεοδομία Νανά Σπυροπούλου μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ανέφερε ότι υπάρχει λίστα με 13 ετοιμόρροπα κτίρια που έχει δρομολογηθεί η κατεδάφιση τους και επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση περιμένει ένα Προεδρικό Διάταγμα από το 1985 προκειμένου να ενεργοποιηθεί νόμος που θα της επιτρέπει να επεμβαίνει άμεσα στις περιπτώσεις των εγκαταλειμμένων κτιρίων και να τα αποκαθιστά χρεώνοντας ταυτόχρονα τον ιδιοκτήτη τους.

Η κ. Σπυροπούλου ξεκαθαρίζει ότι την πρώτη ευθύνη έχει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου χωρίς ωστόσο να μιλά για τις ευθύνες που έχει η Πολιτεία επειδή έχει αφήσει όλο το θέμα ανοικτό εδώ και δεκαετίες.

Ν. Χαρκιολάκης: Χαμένοι στη γραφειοκρατία οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων

«Χαμένοι στη γραφειοκρατία είναι οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων», σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και Πρόεδρο στον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων, Νίκο Χαρκιολάκη. Ο κ. Χαρκιολάκης τονίζει ότι: «Η νομοθεσία είναι ασαφής ασαφέστατη, ελλιπής, ελλιπέστατη.

«Ο πρώτος και κύριος φορέας στη χώρα μας που άρχισε να νομοθετεί για την προστασία των μνημείων ήταν το υπουργείο πολιτισμού. Υπήρχε ο νόμος 1932, επί Ελευθερίου Βενιζέλου, για την προστασία των αρχαιοτήτων. Στο πρώτο άρθρο του νόμου φαίνεται ότι κάποια στιγμή προστέθηκαν και τα «αντικείμενα», αυτός ακριβώς ο όρος χρησιμοποιείται, του Βυζαντινού και Μεσαιωνικού Ελληνισμού.
Το 1950 έγινε ένας νόμος για τα κτίρια που χρονολογούνται μετά το 1830, τα λεγόμενα νεότερα μνημεία, αλλά χρησιμοποιώντας τον όρο έργα τέχνης είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να χαρακτηριστούν όλα, αλλά και πολλά που χαρακτηρίστηκαν ως έργα τέχνης με προσφυγές στα δικαστήρια ακυρώνονταν, με αποτέλεσμα όλη αυτή την εποχή την δεκαετία του ‘50, του ‘60 και του ‘70 χάθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νεοκλασικών στην Αθήνα.

Σήμερα έχουμε δύο φορείς προστασίας, τα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού, τα μετά το 1830 νεότερα μνημεία, εκεί υπάγονται τα νεοκλασικά, και τα διατηρητέα κτίρια το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ένα κομφούζιο προστασίας που τελικά δεν καταλήγει σε προστασία, διότι άλλες προδιαγραφές βάζει ο ένας φορέας και άλλες ο άλλος. Επίσης έχουμε και πολλά, που κανείς δεν ξέρει πόσα, διπλοχαρακτηρισμένα μνημεία. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στον ιδιοκτήτη, όταν θέλει να συντηρήσει το κτίριο, όσον αφορά την αδειοδότηση. Μου έχουν τύχει περιπτώσεις, που η αδειοδότητση καθυστερεί μέχρι και 11 χρόνια και αναφέρει πχ.

Επίσης πολύ μεγάλο είναι το κόστος της συντήρησης είναι πολύ μεγάλο, γιατί προϋποθέτει πολύ έμπειρο σε παρόμοιες μελέτες μηχανικό – αρχιτέκτονα, για την αποτύπωση του υπάρχοντος κτιρίου, για την στατική αποτύπωση και τον τρόπο ενίσχυσης, είναι μειωμένης αντισεισμικής ασφάλειας αυτά τα κτίρια, πράγμα που πρέπει να το αποδεχτεί ο ιδιοκτήτης. Η γραφειοκρατία σκοτώνει… Εγώ δεν απορώ που πέσαν αυτά τα δύο, απορώ πως δεν πέσαν και άλλα 50».

Ν. Τριανταφυλλόπουλος: Δύο πράγματα λείπουν: τα χρήματα και το θεσμικό πλαίσιο

«H έρευνα έχει γίνει στις αρχές του 2014 και έκτοτε δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση και κυρίως σε σχέση με τα κτίρια που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο Νικόλαος Τριανταφυλλόπουλος επίκουρος καθηγητής του τμήματος μηχανικών Χωροταξίας και Πολεομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Δεν είναι δυνατόν σε αυτά τα κτίρια, που έχουν και πολλούς ιδιοκτήτες τα περισσότερα, να γίνει έργο αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού. Δύο πράγματα λείπουν: τα χρήματα και το θεσμικό πλαίσιο. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε με χρήματα, αλλά για να γίνει οτιδήποτε πρέπει να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα σε πολυιδιοκτησιακά κτίρια.

Ιδιαίτερα τη δεκαετία 1970 – 1980 υπήρχε μεγάλη επέκταση της πόλης αλλά δεν έγινε λαμβάνοντας υπόψιν τα στερεότυπα ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, το έχει το κέντρο της Αθήνας. Από τη δεκαετία του 1980 είχαμε πολύ μεγάλη έξοδο κατοίκων, στην πραγματικότητα έπαψε να λειτουργεί το κέντρο ως καρδιά του μητροπολιτικού συγκροτήματος.

Εφόσον δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο δεν μπορούν να γίνουν οι παρεμβάσεις και εφόσον δεν υπάρχει νόμος, οι δικαστικές αποφάσεις δεν θα ευνοήσουν τέτοιες παρεμβάσεις».

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος αναφέρθηκε και στη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας. «Εφόσον το κτιριακό απόθεμα στο κέντρο της Αθήνας δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, το airbnb έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Το airbnb έχει δημιουργήσει πραγματικά πρόβλημα, ενώ θα μπορούσε να είναι ευλογία», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα διατηρητέα έχουν μόνο υποχρεώσεις»

«Τα διατηρητέα δεν μπορούν να συντηρηθούν γιατί έχουν μόνο υποχρεώσεις δεν έχουν δικαιώματα, δικαιώματα έχουν μόνο στα χαρτιά», λέει στον Αθήνα 9.84 ιδιοκτήτης διατηρητέου στου Ψυρρή.

«Για να ασχοληθείς μαζί τους πρέπει να έχεις το χρήμα που απαιτεί το δημόσιο. Έχει ειδικές εργασίες, κοστίζουν πολύ πιο ακριβά, όλα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος από το να κάνεις μια απλή κατασκευή. Εκεί σε υποχρεώνει γιατί είσαι υποχρεωμένος να το διατηρήσεις.

Το δημόσιο όσον αφορά τις επιδοτήσεις ή τις αποζημιώσεις πάντοτε προφασίζονται ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα ή ότι είναι δεσμευμένα τα κεφάλαια. Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση έλεγαν ότι τα χρήματα υπάρχουν, αλλά είναι κάπου δεσμευμένα, είχαν παγώσει, μέχρι να εγκριθούν κλπ, τα οποία δεν ξεπαγώνουν και ποτέ.Δεν παίρνεις καμία αποζημίωση. Δικαιούσαι, αλλά είναι χρονοβόρο. Αν κυνηγήσεις το κράτος, βάλεις δικηγόρο για να διεκδικήσεις τα αυτονόητα, θα δικαιωθείς στο διηνεκές και αφού έχεις δώσει ένα σκασμό λεφτά.

Από τη στιγμή που το κράτος σε υποχρεώνει σε ένα καθεστώς, πρέπει και να σε βοηθά ταυτόχρονα. Πρέπει να σε βοηθήσει με κάποιο τρόπο, να μην έχεις φόρους, ΕΝΦΙΑ κλπ, να ξέρεις κι εσύ γιατί το κρατάς. Διαφορετικά αυτό εδώ πέρα θα μπορούσες να το ισοπεδώσεις και να έχεις θέσεις στάθμευσης που είναι χρυσός στην Αθήνα. Γιατί να μην το κάνεις;».

Γ. Αποστολόπουλος: Ο δήμος Αθηναίων προγραμματίζει άλλες 13 κατεδαφίσεις

«Στη διάρκεια αυτής της θητείας έχουν γκρεμιστεί ήδη δύο κτίρια και προγραμματίζουμε άλλες 13 κατεδαφίσεις που με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού υπολογίζουμε να ξεκινήσουν σε λιγότερους από δύο μήνες από τώρα και θα έχουν ολοκληρωθεί πιστεύω μέχρι το φθινόπωρο» δήλωσε στον Αθήνα 984 ο Αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Γιώργος Αποστολόπουλος. Διευκρίνισε πως πρόκετιαι για κτίρια που είναι διάσπαρτα σε όλο το εύρος της πόλης.

Ο κ. Αποστολόπουλος τόνισε ότι, ο Δήμος έχει καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει στους δήμους την αρμοδιότητα να μπορούν να διαχειριστούν τα εκγαταλελειμμένα κτίρια με τα οποία δεν ασχολείται κανένας, και όχι για ένα κτίριο το οποίο έχει ιδιοκτήτη και προτίθεται ο ιδιοκτήτης στο επόμενο διάστημα να το αξιοποιήσει ή να το ανακατασκευάσει.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο δεν το έχει προχωρήσει. «Στην περίπτωση που προχωρήσει θα μπορούμε να μιλάμε για αξιοποίηση αυτών των κρυμμένων θησαυρών», καταλήγει.

Άκ. Τσελέντης: Άμεσα η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα

Το κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Καθηγητής Σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθήνας, Άκης Τσελέντης, σχετικά με το κίνδυνο ενός σεισμού.

«Το γεγονός ότι είχαμε δύο καταπτώσεις πρόσφατα αυτών των παλιών κτιρίων χωρίς μάλιστα καμία σεισμική δόνηση, καταλαβαίνει κανείς τον τεράστιο βαθμό επικινδυνότητας τον οποία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Αθήνας και όχι μόνο, γιατί το ίδιο φαινόμενο έχουμε σε πάρα πολλές περιοχές στην Ελλάδα, σε περίπτωση κάποια μικρής σεισμικής δόνησης.

Μην ξεχνάμε ότι τα ακίνητα αυτά στην Αθήνα έχουν υποστεί τις επιπτώσεις των σεισμών του 1982 των Αλκυονίδων και του 1999 της Πάρνηθας και υπέστησαν σημαντικό βαθμό καταπόνησης. Αυτές οι καταπονήσεις δρουν σωρευτικά, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσουν να αντέξουν και σε τρίτο σεισμό. Και όλοι ξέρουμε ότι το σεισμικό δυναμικό της περιοχής είναι αρκετά αυξημένο, ξέρουμε ότι στις Αλκυονίδες έχει καιρό να μας δώσει σεισμό, οπότε κάποια στιγμή δε λέω αύριο ή σε ένα χρόνο, αλλά κάποια στιγμή θα έχουμε έναν ισχυρό σεισμό στην ευρύτερη περιοχή και τότε καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει.

Χρειάζεται άμεση αποτύπωση και αξιολόγηση αυτών των κτιρίων. Σημαντικό παράγοντα στο κατά πόσο θα αντέξει ένα κτίριο δεν παίζει μόνο η παλαιότητά του και η στατικότητά του, έχει να κάνει και με το έδαφος. Υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα που έχουν παλιά κτίρια, πραγματικά ετοιμόρροπα τα οποία δεν παθαίνουν σχεδόν τίποτα, αλλά υπάρχουν και περιοχές, που τα κτίρια είναι σε κάπως καλύτερη κατάσταση, τα οποία όμως επειδή είναι σε παλιά εδάφη, αυτά με το παραμικρό μπορεί να πέσουν.

Επίσης, δεν μετράει το μέγεθος του σεισμού, μετράει η επιτάχυνση, που θα υποστεί το κτίριο, αλλά πιστεύω ότι και με πολύ μικρές επιταχύνσεις, που μπορεί να προκληθούν και από ένα σεισμό μικρό, αυτά τα κτίρια είναι πολύ ευάλωτα.

Υπάρχουν και αρκετά δημόσια κτίρια επικίνδυνα. Το κτίριο του Εφετείου στη Σωκράτους, στην Ομόνοια, ένα τεράστιο κτίριο, το οποία πραγματικά αυτή τη στιγμή είναι ένα ερείπιο, μια παγίδα για τον κόσμο. Το κτίριο το μεγάλο το παλιό ΙΚΑ στην Πειραιώς.

Ναι, υπάρχει τεράστια επικινδυνότητα στην Αθήνα και σε πολλές επαρχιακές πόλεις. Υπάρχουν παλιά σχολεία πριν από το ‘50, τα οποία και αυτά κινδυνεύουν. Στους τελευταίου μεγάλους σεισμούς, τα πρώτα κτίρια τα οποία παθαίνουν σεισμούς είναι αυτά τα παλιά σχολεία. Άμεσα πρέπει η πολιτεία να λάβει μέτρα».

Π. Καρύδης: Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια αποτελούν και εστίες μόλυνσης

Εκτός από επικίνδυνα τα διατηρητέα – εγκαταλελειμμένα κτίρια αποτελούν και εστίες μόλυνσης, δήλωσε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης. Αναφερόμενος στο υπουργείο Πολιτισμού επεσήμανε ότι θα πρέπει να βαθμολογήσει αυτά τα κτίρια με βάση την αξία που έχουν.

«Δεν είναι μόνο τα διατηρητέα είναι και πολλά άλλα κτίρια, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους. Πρώτα απ’ όλα αυτά τα κτίρια αποτελούν κίνδυνο για διερχόμενους και για τα διπλανά κτίρια από πτώση αντικειμένων….. και να μην αναφέρω την περίπτωση του σεισμού, που όταν κανείς πάει να βγει από το σπίτι του μπορεί να του έρθει στο κεφάλι οτιδήποτε.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι εκεί είναι μια εστία μόλυνσης, εστία καταφυγής ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν στέγη. Έχω δει πάρα πολύ ωραία κτίρια , στα οποία μέσα ανάβουν φωτιά, ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Σωκράτους, το Αμπάσαντορ, είχαν μπει μέσα διάφοροι και άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν καίγοντας τα εξαιρετικά ωραία δρύινα πατώματα. Αντιστρόφως θα μπορούσαν αυτά τα κτίρια αν κανείς τα εκμεταλλευτεί κατάλληλα να αποτελέσουν στοιχεία προσοδοφόρα και επιπλέον να δώσουν μια πνοή την πόλη.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και τρόποι που μπορεί να αξιοποιηθεί, αρκεί να υπάρχει το σωστό νομικό πλαίσιο και η καλή βούληση από πλευράς ιεραρχίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού υπήρχε μια περίοδο, όπου όλα τα κτίρια τα χαρακτήρισε διατηρητέα, ανεξαρτήτως της αξίας τους, αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να βαθμολογηθούν δηλαδή ποια εξ αυτών πράγματι έχουν κάποια αξία και ποια δεν αξίζει να δαπανήσει κανείς χρήματα για να τα αποκαταστήσει…».

Α. Ανδρουλιδάκη: Στον Δήμο της Αθήνας τα νεότερα μνημεία είναι περίπου 600

«Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι ο νόμος ο 3028 του 2002, νεότερα μνημεία είναι τα πολιτιστικά αγαθά, που είναι μεταγενέστερα του 1830 και η προστασία τους επιβάλλεται λόγω της ιστορικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής σημασίας τους», τόνισε η Γενική Διευθύντρια Αναστηλώσεων Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού, Αμαλία Ανδρουλιδάκη.

Και προσθέτει: «Ο όρος διατηρητέα χρησιμοποιείται πλέον μόνο για τους χαρακτηρισμούς και τις κηρύξεις που κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, παλαιότεροι χαρακτηρισμοί που είχε κάνει το υπουργείο Πολιτισμού χρησιμοποιώντας άλλου είδους ορολογία, υπάγονται με τον καινούργιο νόμο μετά το 2002 στην κατηγορία νεότερα μνημεία.

Εμείς δεν νομιμοποιούμαστε να κάνουμε έργα σε ιδιοκτησία τρίτου, αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ο Δήμος μπορεί να το φτιάξει, αλλά πρέπει τότε να το καταστήσει και επισκέψιμο.

Στον Δήμο της Αθήνας τα νεότερα μνημεία είναι περίπου 600. Κάθε εβδομάδα συνεδριάζει το ΚΑΣ και συνήθως μέσα στο χρόνο χαρακτηρίζουμε σε όλη την Ελλάδα περίπου στα 100 με 150 κτίρια ακόμα. Έχουν φτάσει στο σύνολο της επικράτειας να είναι σχεδόν 10 χιλιάδες συν τους ιστορικούς τόπους, η Πλάκα είναι ιστορικός τόπος.

Στην Ομόνοια υπάρχουν πλέον ελάχιστα κτίρια, αλλά πολύ σημαντικά. Μιλάω για τον «Αλέξανδρο» και για το «Μπάγκειον», αυτά ανήκουν σε κληροδότημα και δυστυχώς είναι σ αυτή την κατάσταση. Δεν θα το σχολιάσω, γιατί δεν ξέρουμε με τι εγγυήσεις βάζουν κόσμο σ αυτό το κτίριο. Το ισόγειο έχει ζητηθεί από μια αλυσίδα και έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά στο ισόγειο των τοιχογραφιών από την εποχή του Τσίλλερ. Το βλέπω κλειστό ακόμα αλλά φαντάζομαι ότι θα ανοίξει κάποια στιγμή και τότε θα καταλάβει κανείς τι σημαίνει η ανάδειξη ενός μνημείου το οποίο αυτή τη στιγμή είναι σ αυτή την κατάσταση στο σύνολό του. Τουλάχιστον το ισόγειο με ιδιωτική πρωτοβουλία, το έχουν νοικιάσει, να δείτε πόσο θα συμβάλει στην αναβάθμιση εκείνης της περιοχής».

Γ. Δημαράς: Σε δύο μήνες αναμένεται να είναι έτοιμο το ενιαίο αρχείο Διατηρητέων-αξιόλογων κτιρίων

Τη σύσταση και λειτουργία, από τον Σεπτέμβριο, ομάδας εργασίας για τη μετατροπή τού θεσμικού πλαισίου αστικών αναπλάσεων σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο που θα επιτρέψει την αστική αναζωογόνηση, τον σχεδιασμό ή και επανασχεδιασμό των πόλεων, επισημαίνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, με αφορμή τις πρόσφατες καταρρεύσεις εγκαταλειμμένων κτιρίων στην Αθήνα.

«Σε δύο μήνες αναμένεται να είναι έτοιμο» αναφέρει στον Αθήνα 9,84 ο υφυπουργός, «το ενιαίο αρχείο Διατηρητέων-αξιόλογων κτιρίων. Στον σχεδιασμό του υπουργείου προτείνονται ως κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες. μεταξύ άλλων, η απαλλαγή από Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και η μείωση Φ.Π.Α. για επισκευές, επιχορηγήσεις για συντήρηση και επανάχρηση.

Μόνο στην Αθήνα τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος υπολογίζονται σε περίπου 1.400, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά (600) είναι χαρακτηρισμένα ως Διατηρητέα είτε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα δε διατηρητέα κτίρια σε όλη τη χώρα είναι περίπου 30.000 χαρακτηρισμένα είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού είτε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος είτε από τα συναρμόδια υπουργεία Μακεδονίας Θράκης και Αιγαίου.

Από τον Σεπτέμβριο, έχει συσταθεί με πρωτοβουλία μου Ομάδα Εργασίας για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αστικών αναπλάσεων, που εργάζεται πυρετωδώς υπό την καθοδήγηση μου, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο, επιχειρησιακό θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την αστική αναζωογόνηση, τον σχεδιασμό ή και επανασχεδιασμό των πόλεων, και την υλοποίηση προγραμμάτων αστικής ανάπλασης με στόχο την αειφορία και ανθεκτικότητα των οικισμών. Όσον αφορά τα επικίνδυνα ή και επικινδύνως ετοιμόρροπα, εάν δεν γίνουν δραστικές και συντονισμένες ενέργειες, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν ραγδαία, και χωρίς να υπολογίσουμε την πιθανότητα κάποιου σεισμού».

thumbnail_xylino-balkoni
thumbnail_stirigmata
thumbnail_sovades
thumbnail_ktirio-egkataleleimeno
thumbnail_dokaria
thumbnail_stirigmata

Προτάσεις Υπ. Περιβάλλοντος

ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΈΝΑ: Αυστηρές προϋποθέσεις χαρακτηρισμού τους ως εγκαταλελειμμένων. Ανάληψη χρήσης από Ο.Τ.Α. σε συνεργασία με Ν.Π.Ι.Δ.- Ν.Π.Δ.Δ. μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Μη αξιοποιήσιμα με άλλο τρόπο κτίρια διατίθενται, είτε για στέγαση ευαίσθητων ομάδων είτε για κοινόχρηστους χώρους μετά από κατεδάφιση. Συναίνεση για επεμβάσεις με 60% ιδιοκτητών. Καταγραφή σε ενιαία βάση πολεοδομικών πληροφοριών (Ηλεκτρονική Πολεοδομική Ταυτότητα Δήμου ν. 4495/2017). Εξέταση προσωρινών χρήσεων έστω και δυσμενέστερων στα πλαίσια επέμβασης. Υποχρεωτική παροχή στοιχείων ιδιοκτητών από Κτηματολόγιο σε Ο.Τ.Α. και Δημόσιο.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΈΑ: Σύσταση Δομής Διαχείρισης με διαθεσμικό χαρακτήρα (Υ.Π.ΕΝ., Υ.ΠΟ.Α., ΥΠ.ΕΣ., Ο.Τ.Α. κ.λπ.). Δημιουργία ενιαίου αρχείου Διατηρητέων-αξιόλογων κτιρίων. Προτείνονται κίνητρα για φύτευση ακαλύπτων. Προωθείται ο βιοκλιματικός σχεδιασμός τους. Θεσπίζονται οικονομικά κίνητρα υπέρ ιδιοκτητών (απαλλαγή από Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και μείωση Φ.Π.Α. για επισκευές, επιχορηγήσεις για συντήρηση και επανάχρηση) και αντικίνητρα για εγκατάλειψη-κατάρρευση διατηρητέων κτιρίων και συνόλων (πρόστιμα, κυρώσεις).

Υπό… κατάρρευση ο Πειραιάς

Ετοιμόρροπα κτίρια, κίνδυνος – θάνατος για πεζούς, επαγγελματικοί χώροι κενοί και εγκαταλελειμμένοι «διακοσμούν» τον Πειραιά. Κτίσματα υπό κατάρρευση βρίσκονται σε κάθε γειτονιά του μεγάλου λιμανιού, ενώ συχνά είναι τα περιστατικά με μαθητές να κινδυνεύουν μέσα στα σχολεία τους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε διάστημα μικρότερο από μήνα σημειώθηκαν τρία διαφορετικά περιστατικά, που έβαλαν σε κίνδυνο μαθητές και διερχόμενους πολίτες.

Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής στην καρδιά του Πειραιά σοβάδες έπεσαν από το ταβάνι και από τύχη δεν τραυματίστηκε κάποιος μαθητής. Οι γονείς των παιδιών έχουν κατ’ επανάληψη καταγγείλει την απαράδεκτη κατάσταση του ιστορικού σχολείου και ζητούν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επισκευή και συντήρηση του κτιρίου.

Λίγες μέρες αργότερα ξεκόλλησαν σοβάδες από τον εξωτερικό τοίχο στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, που συστεγάζεται με το 26ο Νηπιαγωγείο και μάλιστα σε ώρα επικίνδυνη για πεζούς και αυτοκίνητα.

Πριν αποκατασταθεί η ζημιά νέο κομμάτι σοβά έπεσε στο εσωτερικό του σχολείου, έξω από αίθουσα, χωρίς ευτυχώς να τραυματισθεί κάποιο παιδί από τα 260 του Δημοτικού και τα 40 του Νηπιαγωγείου. Το κτίριο έχει κτισθεί το 1936 με το Σύλλογο Γονέων και τους εκπαιδευτικούς να ζητούν εδώ και 4 χρόνια μελέτη για τη στατική κατάσταση του σχολείου και μέτρα επιδιόρθωσης – αποκατάστασης του κτιρίου.

Το μεγάλο πρόβλημα με τα επικίνδυνα κτίρια παρουσιάζει μελέτη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), σύμφωνα με το οποίο:

-Το 60% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα πριν από το 1970 και

-Το 55% των κτιρίων ανήκουν κατά μέσο όρο σε πάνω από 10 ιδιοκτήτες, ενώ στα μεγάλα κτίρια το φαινόμενο της συνιδιοκτησίας φτάνει σε αδιέξοδες καταστάσεις.

Οι συνέπειες από αυτή την κατάσταση είναι:
* Πάνω από το 30% των γραφείων και καταστημάτων στον Πειραιά παραμένουν κλειστά.
* Παλαιά κτίρια δεν ανακαινίζονται.
* Η ποιότητα του κτιριακού δυναμικού χειροτερεύει διαρκώς.
* Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το 20% του μόνιμου πληθυσμού έχει αποχωρήσει από τον Πειραιά και, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων την τελευταία δεκαετία, 1 στους 3 επαγγελματικούς χώρους είναι κενοί ή εγκαταλελειμμένοι.

«Η κοινωνική και οικονομική ζωή, καθώς και η εικόνα της πόλης δεν έχουν αναβαθμιστεί, όπως θα επιθυμούσαν κάτοικοι και επιχειρήσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταγραφεί αναλυτικά η παρούσα κατάσταση και να προταθούν δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και, βεβαίως, την αναβάθμιση του Πειραιά», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΕΒΕΠ, που θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα και προτείνει λύσεις:

Ποια είναι η κατάσταση του κτιριακού αποθέματος του Πειραιά σήμερα;

1) Πάνω από το 85% των κτιρίων χρήζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργικότητας και της ενεργειακής τους απόδοσης.
2) Το μέσο κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του 70% περίπου των κτιρίων του Πειραιά υπολογίζεται σε πάνω από 400 ευρώ το τετραγωνικό.
3) Το 30% του συνόλου των χώρων γραφείων και καταστημάτων παραμένουν κενά.

Ποιες είναι οι συνέπειες της υφιστάμενης κατάστασης;

1) Το κέντρο της πόλης δεν αναβαθμίζεται, όσο παραμένουν στη σημερινή κατάσταση τα εμβληματικά κτίρια της Ραλλείου και του Πύργου του Πειραιά.
2) Προκαλείται αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους σε συγκεκριμένες περιοχές.
3) Είναι ορατός ο κίνδυνος αποχώρησης ακόμα περισσότερων μεγάλων επιχειρήσεων.
4) Οι ιδιωτικές περιουσίες απαξιώνονται.
5) Υπάρχουν προβλήματα στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση;

Οι διαχρονικές προτάσεις του ΕΒΕΠ πρέπει να ιεραρχηθούν και να καταλήξουν σε μια εκτενή δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων που μπορούν να υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμα.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
1) Δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα καθιστά δυνατές παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επανάχρηση κτιρίων με καθεστώς πολυ-ιδιοκτησίας.
2) Αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης και ενεργοποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου που παραμένει ανενεργό από το 2014.
3) Υλοποίηση έργων αναβάθμισης των δημόσιων χώρων.
4) Αξιοποίηση ή πώληση για μεικτές χρήσεις των δημοτικών κτιρίων.
5) Στοχευμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
6) Σχέδιο αστικής αναγέννησης για τη διευκόλυνση του δημιουργικού πληθυσμού.
7) Κίνητρα για προσέλκυση περισσότερων ναυτιλιακών και παραγωγικών επιχειρήσεων.
8) Στήριξη της δράσης για την επιτυχή ολοκλήρωση του «open mall».
9) Δημιουργία της «Ιπποδάμειας Αγοράς» τροφίμων στο αμαξοστάσιο του ΗΣΑΠ.
10) Χρηματοδότηση σχημάτων ΣΔΙΤ από ευρωπαϊκά κεφάλαια και άλλες πηγές και ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα για τον εκσυγχρονισμό και την επανάχρηση κτηρίων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει: «Ο Πειραιάς έχει τις δυνατότητες και τα προσόντα να αναβαθμιστεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Το λιμάνι και οι ναυτιλιακές δραστηριότητες είναι πόλος έλξης και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε ανάλογα, όπως στην περιοχή του Παπαστράτου. Έχει εκτιμηθεί διεθνώς, ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανά το κράτος για δράσεις αστικής αναγέννησης, μεσο-μακροπρόθεσμα εισπράττει έως και 6 ευρώ. Στον Πειραιά, αυτή η δαπάνη μπορεί να είναι για όλους μία “win-win” επένδυση».

 

Δημοσιογραφική έρευνα: Γιώργος Μανουσακάκης, Βίκυ Παπαστεφάνου, Καλλιόπη Ασλανίδου, Νεκτάριος Ανδριόπουλος και Βίκτωρας Αντωνόπουλος

Ολλανδία: Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού διπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα

Ο αριθμός των πολιτών της Ολλανδίας που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά πως μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε κατά 50% την τελευταία εβδομάδα, ανακοίνωσε χθες Τρίτη...

Βραζιλία: 442 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 13.400 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 442 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 13.424 κρούσματα του...

Επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ Ζωγράφου – Δεν τραυματίστηκε αστυνομικός, υλικές ζημιές σε ΙΧ

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Τετάρτης στου Ζωγράφου όταν ομάδα περίπου 10 ατόμων επιτέθηκε με αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.Εκείνη την...

Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500

Με μικρή άνοδο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 15,73 μονάδων (+0,04%), στις 35.756,88 μονάδες.Ο...

Ιράκ: Τουλάχιστον 11 νεκροί από επίθεση που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν το σήμερα το βράδυ στο Ιράκ σε μια επίθεση που αποδίδεται στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) σε ένα χωριό...

Μακρόν σε Τζινπίνγκ: Να αποσύρει η Κίνα τις εμπορικές κυρώσεις κατά της ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας,...

Δελτίο Ειδήσεων στις 24:00

Μεσίστιες θα κυματίζουν σήμερα οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια, Ημέρα Εθνικού Πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Από τις 10:00 το...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την καταδίωξη στο Πέραμα – Έκλεισε η Εθνική στα Μέγαρα

Κλειστά ήταν τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού στο 39ο χλμ στο ύψος των Μεγάρων, λόγω νέας συγκέντρωσης Ρομά που διαμαρτυρήθηκαν για την αιματηρή...

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά 6-12 ετών

Τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου συνδυάζουν τη δημιουργία με τη διασκέδαση στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του...

Δήμος Αθηναίων: Τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη η ταφή της Φώφης Γεννηματά

Με δημοτική δαπάνη στο μνήμα του πατέρα της θα πραγματοποιηθεί η ταφή της Φώφης Γεννηματά. Αυτό αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων που...

Επεισόδια έξω από την ΑΣΟΕΕ

Ένταση προκλήθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης στην οδό Πατησίων στο ύψος του Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕ), όταν ομάδα ατόμων έβαλε φωτιές σε κάδους...

Η έκθεση του Χρήστου Χρυσόπουλου «Αυτοβιογραφία» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων

Την ατομική έκθεση του Χρήστου Χρυσόπουλου, με τίτλο «Αυτοβιογραφία», παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) από 12 Οκτωβρίου έως...