back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το Facebook στο στόχαστρο του βρετανικού κοινοβουλίου

Διαβάστε επίσης

Το Facebook θα πρέπει να συμμορφωθεί περαιτέρω και να τηρεί τους ρυθμιστικούς κανόνες, ενώ επιπλέον να πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα ως προς τον έλεγχο της παραπληροφόρησης μέσω της πλατφόρμας του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελών του Βρετανικού κοινοβουλίου.

Σε εκτεταμένο ρεπορτάζ σήμερα, το BBC αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιοποίησαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, επισημαίνοντας πως οι βουλευτές θεωρούν ότι ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ έχει αποτύχει να επιδείξει “ηγετικές ικανότητες καθώς και προσωπική ευθύνη”, στο ζήτημα των fake news.

Έκθεση συμπερασμάτων

To δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και ανταγωνισμού σε έκθεση της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας, Πολιτισμού και Μέσων της Βουλής, που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το μέσο προέβη στις εν λόγω παραβάσεις «εν γνώσει του και σκοπίμως», ενώ ο ιδιοκτήτης του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ έδειξε «περιφρόνηση» με την απόφασή του να μην εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής της Βουλής.

Τα έγγραφα, που εξέτασε η Επιτροπή, προέκυψαν από αγωγή, που κατατέθηκε κατά του Facebook στην Καλιφόρνια από την εταιρεία εφαρμογών Six4Three.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, αυτά αποκαλύπτουν πως ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός ήταν «πρόθυμος να παρακάμψει τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας των χρηστών του, προκειμένου να μεταφέρει δεδομένα σε εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών».

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι το Facebook είχε επίσης τη δυνατότητα να αποστερήσει πλήρως από ορισμένες εταιρείες εφαρμογών τα δεδομένα οδηγώντας έτσι στην κατάρρευση.

Το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica

Σύμφωνα με την έκθεση, το Facebook απέτυχε στον έλεγχο της παραπληροφόρησης αλλά και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του.

Αφορμή για την κοινοβουλευτική έρευνα έδωσε η υπόθεση με την εταιρία Cambridge Analytica, η οποία εξελίχθηκε σε σκάνδαλο πρώτου μεγέθους πλήττοντας ανεπανόρθωτα τη δημόσια εικόνα του αμερικανικού κολοσσού υψηλής τεχνολογιας και πρωτοπόρου στον τομέα των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Η αντίδραση του Facebook

Σε ανακοίνωσή του το Facebook αρνείται και τις δύο κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι στηρίζει τόσο τη νομοθεσία για αποτελεσματική προστασία της ιδιωτικότητας όσο και το ουσιαστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον ανταγωνισμό.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Facebook είχε υποστηρίξει ότι τα έγγραφα από την αγωγή της Six4Three είχαν διαρρεύσει «επιλεκτικά», ώστε να δοθεί μόνο η μία πλευρά της ιστορίας.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα