back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σόιμπλε: υπέρ της πλειοψηφίας και κατά της ομοφωνίας στην ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Κατά της ομοφωνίας και υπέρ της πλειοψηφίας στην λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Με την αρχή της ομοφωνίας οι ‘αργές χώρες’ μπορούν να μπλοκάρουν τα πάντα“, δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου-Βραδεμβούργου rbb-Inforadio, και συνέχισε: “Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα πλειοψηφικό σύστημα λήψης αποφάσεων. Στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) σίγουρα δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις για μια τέτοια μεταρρύθμιση”. Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, θα αρκούσε και μία “ειδική πλειοψηφία”, καθώς, όπως διευκρίνισε, στο 55% των κρατών-μελών αντιστοιχεί το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Μέρος της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ

Ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε επεσήμανε εκ νέου ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο των οποίων μέρος της εθνικής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών θα μεταφερθεί σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. “Εάν δεν γίνει αυτό, δεν έχει νόημα η καθιέρωση υπουργού Οικονομικών της ΕΕ. Ένας κοινός υπουργός Οικονομικών χρειάζεται έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, χρειάζεται ευρωπαϊκά έσοδα και φυσικά χρειάζεται τις κατάλληλες αρμοδιότητες“, όπως διευκρίνισε.

Οι Ευρωεκλογές

Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές, ο κ. Σόιμπλε τόνισε: “Εάν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκύψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια ισχυρή μειοψηφία ή ακόμη και πλειοψηφία ευρωσκεπτικιστών βουλευτών, βουλευτών δηλαδή οι οποίοι τάσσονται εναντίον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αυτό θα ήταν, φυσικά, μοιραίο για την Ευρωπαϊκή Ένωση“.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα