back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Το βαθύ ρήγμα στις διατλαντικές σχέσεις που επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά στη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για τη Διάσκεψη του Μονάχου

Τελικά αν και ήδη ξέρουμε το πόσο βαθύ είναι πλέον το ρήγμα μεταξύ Ε.Ε και των ΗΠΑ χρειάστηκε να ακούσουμε ξανά στη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο για το πόσο δυσαρεστημένοι είναι με την αμερικανική διοίκηση. “Για τις πιο σημαντικές απειλές που συζητήσαμε – κλιματική αλλαγή, πολυπλευρη διπλωματία, την άνοδο της Κίνας, την τρομοκρατία, τον πόλεμο στη Συρια, το εμπόριο, όπου και αν το πιάσετε υπάρχει σαφής διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης” είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Ζοζέπ Μπορέλ. “Δεν είναι πια θέμα ανταγωνιστικών εμπορικών συμφερόντων. Είναι ένα διαζυγιο από τις κοινές αξίες” είπε στο Politico. Τι συνέβη με τη συμφωνία για πυρηνικά του Ιράν; Είναι “νεκρή” όπως διατείνονται οι Αμερικανοί; “Η συμφωνία είναι νεκρή, αλλά όχι για εμάς” είπε ο Μπορέλ. “Οι Αμερικανοί αποφάσισαν να τη σκοτώσουν, μονομερώς όπως κάνουν πλέον χωρίς προηγουμένως να διαβουλευθούν με εμάς, και χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους τα συμφέροντα των Ευρωπαίων”. Όμως οι ΗΠΑ δεν έχουν δίκιο σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του Ιράν για να καταστραφεί το Ισραήλ; “Δεν είμαστε παιδιά για να ακολουθούμε ό,τι μας λένε. Έχουμε τις δικές μας προοπτικές, συμφέροντα και στρατηγική να ακολουθήσουμε και αυτή επιτάσσει να συνεργαστούμε με το Ιράν. Θα ήταν πολύ κακό για εμάς αν το Ιράν αναπτύξει πυρηνικό όπλο. Το Ιράν θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ, τίποτα καινούργιο σε αυτό. Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό…”.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη φετινή Διάσκεψη είναι το πώς κάποιοι Ευρωπαίοι συγκρούονται πλέον ανοιχτά με Αμερικανούς αξιωματούχους. Σε μια πρωινή συζήτηση για το Ισραήλ, στην οποία συμμετείχε ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ προκάλεσε “κινητικότητα” στο Twitter. Προς το τέλος της συζήτησης ο Σουηδός ξαφνικά θύμωσε πάρα πολύ. Επέκρινε ανοιχτά την πρόταση του Γκρενέλ πως ΗΠΑ και Ευρώπη θα πρέπει να συμφωνήσουν σε περισσότερα σε ό,τι αφορά το Ιράν. “Ελπίζω στις αναφορές σου προς την Ουάσινγκτον για τις απόψεις των Ευρωπαίων να φαίνεσαι πιο εύστροφος απο ό,τι είσαι εδώ” είπε ο Μπιλντ. “Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Ευρώπης και Τραμπ. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μετά από τρεις μέρες στο Μόναχο”.
Για την εξαιρετική ομιλία της Άγκελα Μέρκελ στη Διάσκεψη η DW σχολιάζει “η γερμανίδα καγκελάριος μίλησε ελεύθερα χωρίς κείμενο, πράγμα σπάνιο. Μίλησε για την παγκόσμια τάξη που είναι υπό τον κίνδυνο πτώσης και καταστροφής. Μια παγκόσμια τάξη που στη σημερινή της μορφή μπορεί να μην υπάρχει πια. Μια γενναία ομιλία που “ταξίδεψε” σε όλο τον κόσμο από τη Ρωσία έως την Κίνα και τις ΗΠΑ και πίσω στη Γερμανία και την Ευρώπη. Εμπόριο, ασφάλεια, περιβάλλον. Κανένα θέμα της δημόσιας σφαίρας δεν έμεινε εκτός. Καμία από τις ιδέες της δεν ήταν καινούργια. Ό,τι έλεγε έχει ήδη συζητηθεί και γραφτεί από πριν. Και όμως οι προηγουμενες ομιλίες της γύρω από το θέμα του πολυπολικού κόσμου ακούγονταν σαν την ίδια τη λέξη όσον αφορά το μήνυμα τους: πολύπλοκη και δύσκολο να κατανοηθεί. Αυτή τη φορά όμως υπήρχε μια απίστευτη ενέργεια. Ήταν ιδιαιτέρως ακριβής στην περιγραφή της και οι λέξεις ανακούφισαν το ακροατήριο ειδικά σε σύγκριση με την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς. Η Μέρκελ έκανε χιούμορ με τις αδυναμίες της δικής της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Πενς απλώς εξήγησε τι σημαίνει “η Αμερική πρώτα”. Η Μέρκελ μίλησε με πάθος για τα ζητήματα που έθιξε. Ο Πενς βυθίστηκε μαζί με το μήνυμα του και καποιες φορές ακουγόταν λες και εκτελούσε εντολές. Η αντίθεση μεταξύ των δύο ομιλιών ξεκάθαρα δείχνουν ότι πόσο δυσχερείς είναι πλέον οι διατλαντικές σχέσεις. Αλλά ενώ η Μέρκελ ταρακούνησε την ομήγυρη στη Διάσκεψη και προκάλεσε ενθουσιαμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο εσωτερικό της χώρας της δεν είχε την ίδια ανταπόκριση. Κάποιοι μαλιστα από το κόμμα της ξεκινήσαν ήδη συζητησεις για το εάν θα πρεπει η Μέρκελ να εμφανιστεί δημόσια σε προεκλογικές εκστρατείες για τις περιφερειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία. Η δημοτικότητα της Μέρκελ εκεί είναι πάρα πολύ χαμηλά και μπορεί να βλέψει τα εκλογικά ποσοστά του CDU

Στη Βρετανία

Μια μικρή ομάδα βουλευτών του Εργατικού κόμματος αναμένεται σύντομα να ανακοινώσουν τις παραιτήσεις τους από το κόμμα, σύμφωνα με ανώτατες πηγές. Ο λόγος είναι ότι διαφωνούν με τους χειρισμούς της ηγεσίας του κόμματος τόσο για το Brexit, όσο και για τη διαμάχη γυρω από την αντι-σημιτική στάση κάποιων στελεχών περιλαμβανομένου και του Τζέρεμι Κόρμπιν. Υπάρχει όμως και ένας βουλευτής, ο Στίβεν Κίνοκ, δριμύς επικριτής του Κόρμπιν τους καλεί να “παραμείνουν και να το παλέψουν”. Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Τζον Μακντόνελ είπε χθες πως δεν βλέπει τον λόγο να φύγει κάποιος απο το κόμμα. “Αυτοί που λένε ότι θα διασπαστούμε αν δεν προχωρήσουμε με δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά έχουμε ακόμα αυτή την επιλογή στο τραπέζι και ίσως τελικά προχωρήσουμε με αυτό” είπε. Ο κ. Μακντόνελ επέμεινε ότι το κόμμα “θα παραμείνει ενωμένο για το Brexit” και θα είναι αμείλικτο σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς για αντι-σημιτισμό που αποτελούν “πληγή” για το κόμμα.
Από την πλευρά του το Politico εκτιμά ότι η Μέι οδηγεί τη χώρα σε ένα “καταστροφικό Brexit”. Οι σειρήνες του συναγερμού έχουν ήδη ενεργοποιηθεί για την πιθανότητα μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία, μόνο που αυτή τη φορά δεν είναι δοκιμαστική διαδικασία. Στις ευρωπαϊκές πρωτεούουσες υπάρχει αυξημένος συναγερμός ότι η Μέι έχει ήδη δρομολογήσει έναν διπλωματικό όλεθρο, καθώς δεν μπόρεσε να υπολογίσει σωστά το μέχρι που οι ηγέτες της Ε.Ε είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν την τελευταία στιγμή σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί μια μόλις εβδομάδα πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε, στις 29 Μαρτίου. Ένα μηνα μετά την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ήττα στη βρετανική ιστορια η Μέι έχει ήδη διπλασιάσει τις προσπάθειες γυρω απο τη στρατηγική της να κερδίσει τους υπέρμαχους του Brexit και το βορεϊοιρλανδικό κόμμα, Democratic Unionist Party για τη συμφωνία της διασφαλίζοντας νομικά δεσμευτικές αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης με την Ε.Ε. Οι υπουργοί της έχουν ήδη επιδοθει σε διπλωματικό αγώνα δρόμου σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Παρίσι και Δουβλίνο τις τελευεταίες ημέρες ενώ η ίδια έχει συνομιλήσει με τους ηγέτες της Γερμανίας, Πορτογαλίας, Αυστρίας και Σουηδίας. Την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για επαφές με τον Ζ. Κλ. Γιουνκερ.

Στη Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την έκρηξη αντι-σημιτισμού εναντίον ενός επιφανούς διανοούμενου από ομάδα των “κίτρινων γιλέκων” στη διάρκεια διαδήλωσης, στο Παρίσι. Η αστυνομία χρειάστηκε να σπεύσει για να προστατεύσει τον φιλόσοφο, Alain Finkielkraut καθώς δέχθηκε λεκτική επίθεση με προσωπικές προσβολές και αντι-εβραϊκά συνθήματα έξω από το σπίτι του. Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι επρόκειτο για μια “ξεκάθαρη άρνηση” των στοιχείων που έχουν καταστήσει τη Γαλλία σπουδαία και πως δεν είναι ανεκτή. Δεκάδες χιλιάδες πήραν μέρος στις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις, το Σάββατο. Εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για το περιστατικό και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε χθες οτι ένας ύποπτος που θεωρείται ο “επικεφαλής” αυτής της ομάδας έχει ήδη ταυτοποιηθεί.

Για Πολωνό – Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ματαίωσε ένα ταξίδι του στο Ισραήλ έπειτα από σχόλια που φέρεται να έκανε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, περί πολωνικής συνέργειας στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, αναφέρει η DW. Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δεν θα συμμετάσχει αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της ομάδας του Βίσεγκραντ και πως η Πολωνία θα στείλει, αντ’ αυτού, τον υπουργό Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς. Σε ανακοίνωσή του, το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο, επεσήμανε πως οι δηλώσεις του, που έγιναν ενόσω βρισκόταν στη Βαρσοβία για μια διάσκεψη υπό την αιγίδα των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, μεταφέρθηκαν εσφαλμένα από την Jerusalem Post και πως ο ίδιος αναφερόταν σε ατομικές περιπτώσεις Πολωνών που συνεργάσθηκαν με τους Ναζί.

Στη Βενεζουέλα

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε μια ομάδα ευρωβουλευτών. Οι ευρωβουλευτές, όπως αναφέρει το BBC, είχαν προσκληθεί από τον Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος στις αρχές Φεβρουαρίου σε μια πρόκληση έναντι του προέδρου, Μαδούρο έχει προκαλέσει κρίση στη χώρα εξουσίας. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε είμαι μέλη του ΕΛΚ. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, τον Ιανουάριο. “Μας απέλασαν από τη Βενεζουέλα, τα διαβατήρια μας κατασχέθηκαν και δεν μας ενημέρωσαν για τον λόγο της απέλασης μας” δήλωσε ένας εξ αυτών, ο Εστέμπαν Γκονζάλεθ Πονς από την Ισπανία. Σε μήνυμα του στο Twitter ο Γκουαϊδό έγραψε ότι “οι ευρωβουλευτές απελάθηκαν από ένα απομονωμένο και ολοένα αυξανόμενα παράλογο καθεστώς”.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα