back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι πέντε «χρυσές» γειτονιές για μισθώσεις Airbnb

Διαβάστε επίσης

Άνω Πατήσια, Λυκαβηττός, Γουδή, Κολωνός και Γκάζι είναι πλέον οι γειτονιές που προσφέρουν τις μεγαλύτερες προοπτικές αξιοποίησης ακινήτων μέσω Airbnb και συναφών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Πρόκειται για τις πέντε συνοικίες της Αθήνας, οι οποίες, κατά την διάρκεια του 2018, κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση του μέσου ημερήσιου εισοδήματος, δηλαδή των εσόδων που μπορούν να προσδοκούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο αριθμός αυτός είναι όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα γίνεται, καθώς σε αυτό υπολογίζεται και ο παράγοντας της πληρότητας, δηλαδή το πόσες ημέρες είναι τελικά μισθωμένο. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας AirDNA, η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση των στοιχείων από το σύνολο των αγγελιών του Airbnb και της HomeAway, η περιοχή των Άνω Πατησίων κατέγραψε αύξηση των ημερήσιων εσόδων κατά 25% σε 18,5 ευρώ ημερησίως, από 14,8 ευρώ το 2017.

Συνολικά, δηλαδή, τα ακίνητα της περιοχής που διατίθενται μέσω Airbnb, μπορούν να αποφέρουν πλέον ένα μέσο μηνιαίο εισόδημα της τάξεως των 550-570 ευρώ, από 445 ευρώ το 2017.

Πρόκειται για μεγέθη που δεν απέχουν πολύ από τα αντίστοιχα μιας συμβατικής μίσθωσης (παρά την αύξηση), κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει όσους εκτιμούν ότι η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν είναι για όλους και πως απαιτείται σημαντικός χρόνος και κόπος, για να αποδώσει ένα ακίνητο.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές που ισχύουν και στις συμβατικές μισθώσεις, δηλαδή με 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ ετήσιων εσόδων, ενώ ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να καλύψει ο ίδιος, δαπάνες όπως κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Έτσι, απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός και υπολογισμός από τον ιδιοκτήτη, ώστε να είναι σαφές το όφελος από την αξιοποίηση του ακινήτου του μέσω Airbnb και σε σχέση με μια συμβατική μακροχρόνια μίσθωση.

Από την άλλη πλευρά, αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχές μεγαλύτερης ζήτησης, όπως το Γκάζι, ή ο Λυκαβηττός, το περιθώριο για μεγαλύτερα κέρδη αυξάνεται. Για παράδειγμα, στο Γκάζι, το προσδοκώμενο μέσο ημερήσιο εισόδημα αυξήθηκε πέρσι κατά 6% σε 47 ευρώ, ή στα 1.410 ευρώ μηνιαίως, ποσό που είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο μιας συμβατικής μίσθωσης, που σπάνια ξεπερνά τα 900 – 1.000 ευρώ, ακόμα και για τα πλέον καλά ακίνητα.

Ένα ακόμα βασικό συμπέρασμα από τα στοιχεία της AirDNA, είναι ότι – και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι ταυτόχρονα και σημεία, όπου κατά κανόνα, εντοπίζεται και σχετικά ήπια αύξηση (ή ακόμα και μείωση) του αριθμού των αγγελιών/καταχωρήσεων ακινήτων.

Η διαφορετικότητα στο Γουδή

Εν ολίγοις, σε περιοχές όπου η προσφορά ακινήτων είναι περιορισμένη, υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη αύξηση των εισοδημάτων. Για παράδειγμα, με εξαίρεση του Γουδή, όπου οι αγγελίες αυξήθηκαν κατά 16%, σε όλες τις άλλες περιοχές, τα προσφερόμενα ακίνητα δεν αυξήθηκαν πάνω από 4%, ενώ στην περίπτωση του Λυκαβηττού, υπήρξε και μείωση κατά 2%. Το Γουδή αν και παραδοσιακά ανήκει στις φοιτητικές περιοχές, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή προς την βραχυχρόνια μίσθωση αλλά όχι για τουριστικούς λόγους αλλά για ιατρικούς.

Το γεγονός πως βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από μεγάλα νοσοκομεία και θεραπευτήρια της χώρας δημιουργεί νέα δεδομένα στην πόλη. Ιδιοκτήτες ενοικιάζουν με την ημέρα τα ακίνητα τους σε συγγενείς ασθενών παρέχοντας υπηρεσίες ξενοδοχείων.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα