back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σενάρια για υπουργοποίηση Τόλκα – Μωραΐτη

Διαβάστε επίσης

Πρόσωπα που έλκουν την πολιτική τους καταγωγή από το χώρο της κεντροαριστεράς και του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος βρίσκονται στο επίκεντρο των επιλογών του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα εν όψει των διορθωτικών αλλαγών που σκοπεύει να κάνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο «μίνι ανασχηματισμός» θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Μόναχο, όπου θα βραβευτεί μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ σε ειδική εκδήλωση για τη συμβολή τους στην επίλυση του Μακεδονικού.

Αυτό σημαίνει πως, οι αλλαγές θα περιοριστούν στην αντικατάσταση δυο μελών της κυβέρνησης, που κατέρχονται ως υποψήφιοι στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση. Επίσης, στο υπουργείο Εξωτερικών, τα ηνία του οποίου θα εγκαταλείψει ο Α. Τσίπρας. Δηλαδή, στην επιλογή «διαδόχων» στις θέσεις της Υπουργού Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία διεκδικεί το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης και του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος δίνει τη «μάχη» της Αθήνας.

Τα ονόματα των «διαδόχων»

Από τις έως τώρα πληροφορίες, που μένει φυσικά να επαληθευτούν, τα ονόματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι:

Για το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης αυτό του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αγγελου Τόλκα,

Για το υφυπουργείο Εργασίας του Διονύση Τεμπονέρα. Υπάρχει βέβαια και ένα ακόμη πρόσωπο έκπληξη, αυτό του πρώην Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών βουλευτή Αιτωλοκαρνανίας Θάνου Μωραΐτη.

Για το Υπουργείο Εξωτερικών, που επίσης θα δρομολογηθούν αλλαγές, καθώς ο Α. Τσίπρας σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, την οποία «κράτησε»μόλις παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, ακούγεται έντονα το όνομα του Σωτήρη Βαλντέν.

Συνεργασίες με προοδευτικές αριστερές δυνάμεις

Σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματισμός, ακόμη και με αλλαγές περιορισμένου εύρους, θα λειτουργήσει ως «εργαλείο» για την ανάδειξη της νέας πολιτικής ταυτότητας, που θέλει να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην στρατηγική του να ηγεμονεύσει στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, τώρα που δεν έχει και το βάρος της συνεργασίας του με τον Πάνο Καμμένο.

Δεν είναι καθόλου τυχαία άλλωστε η επίθεση που εξαπέλυσε στην Φώφη Γεννηματά την Πέμπτη το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας πως η επικεφαλης του ΚΙΝΑΛ δεν εκφράζει πλέον την κεντροαριστερά, καθώς ταυτίζεται με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα