back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε κλοιό γρίπης η Ευρώπη – 56 νεκροί και 40 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες εβδομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η εποχική γρίπη βρίσκεται σε έξαρση και τα κρούσματα φέτος αναμένεται να είναι περισσότερα από τις άλλες χρονιές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το 51,3% των δειγμάτων που εξετάστηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βρέθηκαν θετικά στη γρίπη. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που καταγράφεται υψηλός κίνδυνος, μαζί με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και την Τουρκία.

Ελλάδα: 56 νεκροί – 40 νέα κρούσματα
Αυξάνονται τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1 και στην χώρα μας, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει πλέον τους 56, όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση. Οι θάνατοι που δηλώθηκαν από τις 4 έως τις 10 Φεβρουαρίου, είναι 17, ενώ στο διάστημα αυτό, κατεγράφησαν 40 νέα κρούσματα, που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Από τους συνολικά 56 θανάτους, οι 49 αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ οι 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία. Πρόκειται για 39 άνδρες και 17 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1).

Συνολικά, μέχρι και την προγούμενη εβδομάδα κατεγράφησαν 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Από τις 219 περιπτώσεις νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι 123 ήταν άνδρες και οι 96 γυναίκες, από 0 έως 90 έτη. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το σύνολο των 219 ατόμων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, εμβολιασμένα ήταν μόνο τα 29 ενώ τα 166 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, όπως και οι σχετικές επισκέψεις σε γιατρό.
Όπως υπογραμμίζουν, ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός με αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο μπορεί να γίνει, έστω και τώρα, σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν την ανάγκη για αυστηρή τήρηση προληπτικών μέτρων και εφαρμογή των κανόνων υγιεινής.

Συστάσεις των γιατρών
Εκτός από το εμβόλιο ειδικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και σε όσους εργάζονται στον τομέα της Υγείας, συστήνεται η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση πριν από την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους. Επίσης συστήνεται η σωστή χρήση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ιών της γρίπης, με βάση τις συστάσεις των γιατρών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα