back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Καχυποψία στη ΝΔ για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εκλογής ΠτΔ

Διαβάστε επίσης

Αποφασισμένη να εντείνει την πολιτική πίεση προς τον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας να δεσμευτεί σήμερα κιόλας ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν σε ένα μήνα τη δική τους πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ 4, δηλαδή αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών, εμφανίζεται η ΝΔ μετά το αποτέλεσμα την χθεσινής ψηφοφορίας για το άρθρο 30 παρ 1 και την απόρριψη επί της ουσίας την πρότασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε ήδη λόγο για “άτακτη πολιτική υποχώρηση με εμφανή, όμως, υστεροβουλία” και δεν κρύβει την καχυποψία για την στάση του κυβερνώντος κόμματος θεωρώντας ότι “πιθανότατα καταψήφισαν την πρότασή τους συντονισμένα, σε μια προσπάθεια να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών”. Με στόχο- κατά τη ΝΔ- “ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Εάν δεν υπάρξει από τώρα δέσμευση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση των βουλευτών του στη δεύτερη ψηφοφορία, θα εκληφθεί το γεγονός αυτό από την Πειραιώς ως ένδειξη ότι σκέφτεται “να υπαναχωρήσει από την ανάγκη να μην μπαίνει η εκλογή του Προέδρου τη Δημοκρατίας σε κομματικά παιχνίδια και να χρησιμοποιείται για να πέσει μια κυβέρνηση”, όπως λένε γαλάζια στελέχη.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι η μη αναθεώρηση του άρθρου 30 παρ 1 που προβλέπει την υποχρεωτική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο εκλογής του, ώστε να αποσυνδεθεί από πρόκληση εκλογών, πρέπει να γίνει βάσει της πρότασης της ΝΔ η οποία εισηγείται σε περίπτωση μη επίτευξης αυξημένης πλειοψηφίας εκλογή με 151 ψήφους.

Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ υποστηρίζει ότι πρέπει να φύγει η αβεβαιότητα που προκαλεί το ενδεχόμενο πρόκλησης εκλογών εξαιτίας αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην υπάρχει συζήτηση ότι θα γίνουν εκλογές μετά τις εκλογές και “η χώρα θα βρεθεί σε μια εκλογική περιδίνηση”.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για κυβερνητικό ανασχηματισμό στελέχη της ΝΔ προεξοφλούν ότι σε αυτή την “κυβέρνηση κουρελού”- όπως χαρακτηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση-” δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε βελτίωση αν αλλάξουν ορισμένα πρόσωπα”.
” Η Κυβέρνηση αυτή το μόνο καλό που μπορεί να κάνει για τη χώρα πλέον είναι να παραιτηθεί και να πάμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε εκλογές”, σχολιάζουν πηγές της ΝΔ.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα