back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΕΝΦΙΑ και φόροι εκατ. από τις Τράπεζες για τα χιλιάδες κατασχεμένα ακίνητα – Συστάσεις από SSM

Διαβάστε επίσης

Να εγκαταλείψουν άμεσα τον άχαρο ρόλο τους ως εταιρείες real estate , να ασκούν δηλαδή πέραν της πιστωτικής δραστηριότητας και δραστηριότητα διαχείρισης χιλιάδων ακινήτων τα οποία ανέκτησαν, μέσω των πλειστηριασμών, όπως π.χ. διαμερίσματα, εμπορικά ακίνητα, οικόπεδα, βιομηχανικά κτίρια κλπ, καλούνται από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οι τράπεζες διακρατούν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους τουλάχιστον 20.000 ακίνητα , τα οποία έχουν ανακτήσει μέσω ρευστοποιήσεων εγγυήσεων πτωχευμένων επιχειρήσεων ή μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από “κόκκινους” δανειολήπτες, τα οποία όμως παραμένουν επί χρόνια στα αζήτητα εγγράφοντας συνεχώς ζημιές στους ισολογισμούς τους,λόγω της καταβολής ετησίως εκατομμυρίων ευρώ για ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα.

Τα παραπάνω ακίνητα,και περίπου άλλα 20.000-25.000 που θα ανακτήσουν, μέσω των πλειστηριασμών, τα ερχόμενα δύο χρόνια (8 στα 10 ακίνητα που εκπλειστηριάζονται αγοράζονται ελλείψει αγοραστών από τις ίδιες τις τράπεζες),θα πρέπει άμεσα οι τράπεζες να τα “ξεφορτωθούν” καθώς μόνο ζημιά προκαλούν παρά κέρδος στα χαρτοφυλάκια τους εξ αιτίας της σταδιακής τους απομείωσης και των φόρων (ΕΝΦΙΑ) που καλούνται να καταβάλλουν ετησίως για αυτά οι τράπεζες.

Ο εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών να πάψουν να λειτουργούν ως εταιρείες real estate και να φροντίσουν να ελαφρύνουν σημαντικά το στοκ των χιλιάδων ακινήτων που κατέχουν μεταπωλώντας τα, το αργότερο εντός τριετίας, σε τρίτους. Εάν δεν μπορούν από μόνες τους να το πράξουν,καλούνται να τα εκχωρήσουν υπό την μορφή πακέτων σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων(real estate) της αγοράς ώστε να απαλλαγούν το συντομότερο από αυτά. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ο SSM ενημέρωσε τις τράπεζες ότι θα ελέγχονται σε τριμηνιαία βάση, ενώ ζήτησε πλήρη και λεπτομερή στοιχεία για τον αριθμό και το είδος των ακινήτων που διακρατούν (διαμερίσματα,οικόπεδα,εμπορικά ακίνητα ,ξενοδοχεία κλπ) αλλά και τον αριθμό και το είδος ακινήτων που εκποίησαν σε τρίτους (ιδιώτες,επενδυτές κλπ).Στόχος των παραπάνω είναι μαζί με την αποσυμφόρηση από τα “κόκκινα” δάνεια να αποσυμφορηθεί ανάλογα από τις τράπεζες και ο αριθμός των κατασχεμένων ακινήτων που ανέκτησαν μέσω των πλειστηριασμών.

Πως οι Τράπεζες σκοπεύουν να ξεφορτωθούν τα ακίνητά τους

Ήδη από πέρυσι η επικεφαλής του SSM (Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ) κ.Ντανιέλ Λουί είχε διαμηνύσει με ξεκάθαρο τρόπο στους Ελληνες τραπεζίτες ότι “οι τράπεζες δεν είναι εταιρείες real estate και πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε να πωλήσουν τα ακίνητα που κατέχουν”.

Προκειμένου να απαλλαγούν από το οικονομικό βάρος της διαχείρισης ακινήτων,οι τράπεζες σχεδιάζουν να προχωρήσουν α) στην μαζική πώληση πακέτων ακινήτων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως τα ζητούν ορισμένοι επενδυτές προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν β) να συνεχίσουν τις πωλήσεις ακινήτων μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των αγγελιών και γ) να διαθέσουν χαρτοφυλάκια ακινήτων προς ενοικίαση μέσω leasing σε επενδυτές. Ήδη συστημική τράπεζα βρίσκεται σε συνεννόηση με ομάδα επενδυτών για μακροχρόνια μίσθωση μέσω της διαδικασίας του leasing, μεγάλων ακινήτων.

Μάλιστα οι τράπεζες προκειμένου να αναζωπυρώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον επενδυτών η ιδιωτών προχωρούν στη διασύνδεση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ακινήτων” eauction” με τις δικές τους ηλεκτρονικές πλατφόρμες,ώστε μέσω αυτών να παρέχονται πρόσθετες πληροφορίες για τα εκποιούμενα ακίνητα,όπως π.χ όροφος διαμερίσματος,εξωτερική όψη του διαμερίσματος και φωτογραφίες από το εσωτερικό του.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα