back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

55η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου: τα θέματα και οι συμμετέχοντες

Διαβάστε επίσης

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διατλαντική συνεργασία, οι πιθανές συνέπειες της αναζωπύρωσης του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, η κλιματική αλλαγή και η τεχνολογία σε συνάρτηση με την διεθνή ασφάλεια θα αποτελέσουν τους κεντρικούς πυλώνες των συζητήσεων που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της 55ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 17 του μηνός.

Η βαυαρική πρωτεύουσα θα συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς ο αριθμός των ηγετών και των υπευθύνων χάραξης στρατηγικής από κάθε γωνιά του πλανήτη θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενη διοργάνωση του θεσμού.

Η καγκελάριος επιστρέφει

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από απουσία ενός έτους, θα παραστεί το Σάββατο, εκφωνώντας μία σύντομη ομιλία και κάνοντας διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης.

Οι αρχηγοί κρατών

Μεταξύ των ηγετών κρατών που θα συμμετάσχουν θα είναι ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, του Αφγανιστάν, Μοχάμεντ Ασράφ Γκάνι, της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές, σεΐχ Χασίνα Γουαζέντ, και ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί.

ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Την συμμετοχή τους έχουν επιβεβαιώσει και η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και η Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Υπουργοί Εκωτερικών και Άμυνας

Πέραν του γερμανού υπουργού Εξωτερικων, Χάικο Μάας, θα παραστούν ομόλογοί του από τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ, το Κατάρ, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες και, πέραν της γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ούρζουλα φον ντερ Λέιεν, θα παραστούν οι ομόλογοί της από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Τουρκία τη Σιγκαπούρη, καθώς και τις παραπάνω χώρες.

Η αμερικανική παρουσία

Στη φετινή διοργάνωση θα είναι έντονη η αμερικανική παρουσία: θα παραστούν ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σέινααν, ενώ θα συμμετάσχουν και μέλη του κογκρέσου, όπως και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί και από τον υπουργό Οικονομίας, Πέτερ Άλτμαϊερ, τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, και την υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας, Γιούλια Κλέκνερ. Παράλληλα, το παρόν θα δώσουν 45 μέλη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Τα μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου με 4.400 αστυνομικούς επί ποδός. Το Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση εναντίον της Διάσκεψης, στην οποία εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν 4.000 άτομα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα