back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η παρακαταθήκη του Athens Trigono

Διαβάστε επίσης

Το στοίχημα του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας

Ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2019 το πιλοτικό Πρόγραμμα Αναβάθμισης του Εμπορικού τριγώνου του Δήμου Αθηναίων αφήνοντας παρακαταθήκη: 8.300 τ.μ. προσόψεων και όψεων καθαρές από μουντζούρες και περασμένες με υλικό antitagging. Πεζοδρόμηση 110 στρεμμάτων, κάποια από τα έργα  είναι ακόμη σε εξέλιξη. Έξυπνα φώτα. Έξυπνη αποκομιδή απορριμμάτων. Πολιτιστικοί χώροι, που δημιουργήθηκαν σε εγκαταλελειμμένα κτήρια. 100 παγκάκια που θα τοποθετηθούν με το πέρας των εργασιών. 35 καφάο,τα οποία έχουν μετατραπεί από καλλιτέχνες σε έργα τέχνης. Εικαστικά καλύμματα ερειπωμένων ή υπό κατασκευή κτηρίων και την ανανέωση του αστικού εξοπλισμού.

«Για να κερδηθεί ωστόσο το στοίχημα της αστικής αναβάθμισης εκτός των προσπαθειών του δήμου είναι αναγκαία η αλλαγή νοοτροπίας των Αθηναίων και μια πιο ευέλικτη νομοθεσία» τονίζει στον Αθήνα 9.84 η επικεφαλής του προγράμματος Ελίνα Δάλλα.

«Η προστασία του δημόσιου χώρου για να επιτευχθεί είναι απαραίτητη και η συμμετοχή των πολιτών» σημειώνει η κ. Δάλλα. «Ήταν δύσκολο στην αρχή για εμάς αυτό, ωστόσο σήμερα βλέπουμε τους καταστηματάρχες της περιοχής να έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους την συντήρηση της καθαριότητας των τοίχων από τις μουντζούρες ή την προστασία των τραπεζιών και των καρεκλών που τοποθετήσαμε στις εισόδους των καταστημάτων τους. Στόχος είναι η μεικτή χρήση της περιοχής. Να διατηρηθεί ο εμπορικός χαρακτήρας, να ενισχυθεί ο οικιστικός και να λειτουργήσουν αρμονικά. Οι κάτοικοι αυτή τη στιγμή είναι λίγοι. Δεν φοβούνται να κυκλοφορούν το βράδυ καθώς δεν ερημώνει πια η γειτονιά αλλά έχουν προβλήματα με τη ηχορύπανση και τα τραπεζοκαθίσματα. Δεν αρκούν όμως μόνο οι προσπάθειες του δήμου χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία ως πολίτες. Όσο κι αν φαίνεται αστείο, να μάθουμε να διαβάζουμε τις πινακίδες και να σκεφτόμαστε και τους άλλους, να συνυπάρχουμε. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Αθηναίος κατεβαίνει στο κέντρο της πόλης με το αυτοκίνητό του».

«Οι πόλεις εν κινήσει, η νομοθεσία εν υπνώσει»

«Ούτε η νομοθεσία της χώρας μας είναι βοηθητική» επισημαίνει η κα Δάλλα. Οι πόλεις είναι εν κινήσει, έτσι πρέπει να είναι οι πόλεις, η νομοθεσία είναι εν υπνώσει» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν πολλές συναρμοδιότητες και καμία συνεννόηση. Στην οδό Ευριπίδου χωροθετήθηκαν νόμιμοι χώροι στάθμευσης για μηχανάκια. Για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός χρειάστηκαν 2,5 ολόκληρα χρόνια. Η αρμοδιότητα δεν ήταν του δήμου, έπρεπε να υπογράψουν 3 υπουργοί και να δημοσιευτεί το ΦΕΚ».

Ο πολιτισμός ως παρέμβαση για την αναβάθμιση της πόλης

Το ραντεβού του Προγράμματος Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου με το καλλιτεχνικό δυναμικό της Αθήνας ξεκίνησε με σκοπό τη συγκέντρωση του αθηναϊκού καλλιτεχνικού δυναμικού στο κέντρο της πόλης και την προσέγγιση και εξοικείωση του κοινού με την περιοχή, μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Έχουν διοργανωθεί πολλά πολιτιστικά events και δράσεις. Έχουν μετατρέπει, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, σε χώρους πολιτιστικής δράσης, τρία σημεία του Εμπορικού Τριγώνου. Το κτίριο της οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης 3, Βύσσης & Αγάθωνος και Αιόλου & Αθηναίδος.

Για την ερχόμενη Άνοιξη έχουν προγραμματιστεί πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Πειραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, το Μουσείο Μπενάκη και τη Λυρική Σκηνή. «Θεωρούμε πολύ σημαντική, ουσιαστική και με πολλαπλά οφέλη την παρέμβαση μέσω του πολιτισμού, στην πόλη» σημειώνει η κ. Ελίνα Δάλλα.

Η ομάδα κατοίκων «Friends of Trigono Athens» αναμένεται να είναι οι συνεχιστές του έργου του Athens Trigono, μετά το τέλος του προγράμματος τον Ιούνιο του 2019. Πρόκειται για μια ομάδα κατοίκων, οι οποίοι συνεργάζονται με τους ανθρώπους του Athens Trigono και γνωρίζουν τα θέματα της περιοχής.

Το Πρόγραμμα Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου του δήμου ενισχύει αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με τη συνεργασία του Athens Partnership.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα