back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι τοπικές εκλογές στην Ιταλία στην περιφέρεια του Αμπρούτσο ίσως δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις, ενώ πολλά δημοσιεύματα αναφέρονται στην κοινή διαδήλωση δεξιών, φιλελευθέρων και ακροδεξιών στην Ισπανία εναντίον της κυβέρνησης.

Για Ιταλία: “Στις εκλογές στο Αμπρούτσο κέρδισε η κεντροδεξιά με 40%” αναφέρει η Corriere de la Sera.
“Η κεντροδεξιά άλωσε … το Αμπρούτσο με 48,7%” αναφέρει η Repubblica. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς, Μάρκο Μαρσίλιο έλανε 48,7% (συνασπισμός κεντροδεξιών κομμάτων: Forza Italia, Λέγκα, Αδελφοί της Ιταλίας και άλλα δύο μικρότερα κόμματα). Ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Τζοβάνι Λεγνίνι έλαβε 31,3% ενώ η υποψήφια των Πέντε Αστέρων Σάρα Μαρκότζι πήρε 19,5%.

“Ο μεγάλος πονοκέφαλος του Λουίτζι ντι Μάιο” σχολιάζει το Politico. Στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στο Αμπρούτσο το Κίνημα 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο ήρθε τρίτο με μόνο 21%. Στις βουλευτικές εκλογές πριν από 11 μηνες, οι Πεντάστεροι είχαν κερδίσει 40% σε αυτή την περιφέρεια. Η συμμετοχή έφθασε στο 53%, 8 μονάδες κάτω από τις προηγούμενες περιφερειακές το 2014. Η εκλογική διαδικασία σε αυτή τη μικρή ορεινή περιοχή, ανατολικά της Ρώμης είναι η πρώτη στην οποία τα δύο κυβερνώντα κόμματα συγκρούστηκαν μεταξύ τους μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, τον περασμένο Ιούνιο.

Το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών ακόμα και το καλοκαίρι είναι ανοιχτό σύμφωνα με την DW. Ο Σαλβίνι θέλει να γίνουν εκλογές, διότι θεωρεί ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει πίσω. Αλλά τα Πέντε Αστέρια, τα οποία έχουν κάνει επανειλημμένες αναφορές στην ανάγκη ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, έχουν πολλές ενστάσεις. Υπάρχουν διαφορές και για το «εισόδημα του πολίτη» που, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, θα πρέπει να βοηθήσει άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Η Λέγκα λέει ξεκάθαρα ότι δεν θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, αλλά ο αρχηγός των «πεντάστερων» Λουίτζι Ντι Μάιο, δεν δίστασε να δηλώσει ότι «με τον τρόπο αυτό καταργείται η απόλυτη φτώχεια», κάτι που αμφισβητούν σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι. Το κόμμα του Σαλβίνι, στο μεταξύ, στα γκάλοπ συνεχίζει να ξεπερνά το 30%, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει καθηλωθεί στο 26%. Ένα ενδεικτικό, τοπικό τεστ, θα είναι και οι σημερινές εκλογές στην περιφέρεια Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, όπου η Λέγκα κατεβαίνει μαζί με την κεντροδεξιά της Φόρτσα Ιτάλια και τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας». Επισήμως, ο γραμματέας της Λέγκα επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα κρατήσει πέντε χρόνια, μέχρι την λήξη της νομοθετικής περιόδου. Αλλά κάτι τέτοιο, δεν φαίνεται να είναι σίγουρο. Η συνεργασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και την άνοιξη, λίγο πριν ή μετά τις Ευρωεκλογές, με εθνικές εκλογές ακόμη και το καλοκαίρι. Πολλά θα εξαρτηθούν ασφαλώς από το αν στη γερουσία της Ρώμης, τα Πέντε Αστέρια ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Σαλβίνι. Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγορείται ότι στέρησε την ελευθερία σε μετανάστες που επέβαιναν στο ιταλικό πλοίο Diciotti, τον περασμένο Αύγουστο. Αν η γερουσία τον στείλει στα δικαστήρια, ο Ματτέο Σαλβίνι είναι πιθανόν να μην ρίξει αμέσως την κυβέρνηση, αλλά θα δημιουργήσει πολιτική κρίση με την πρώτη ευκαιρία.
Μία ογκώδης διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε όμως το Σάββατο και στη Ρώμη: περίπου 200.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η λαϊκιστική κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας. Τα συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil είχαν απευθύνει από κοινού κάλεσμα κινητοποίησης, ζητώντας από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε την έναρξη διαλόγου με στόχο την αλλαγή των κατευθυντήριων γραμμών της οικονομικής πολιτικής της χώρας. «Η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οικονομική ύφεση. Η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει πορεία πλεύσης», δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής συνομοσπονδίας εργατικών σωματείων (Cisl), Αναμαρία Φουρλάν.

Στην Ισπανία: “Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Καταλονία” σχολιάζει το Politico. Η συζήτηση στην Ισπανία για το πώς θα πρέπει να διαχειριστεί κανείς το κίνημα των Καταλανών αποσχιστών σιγά σιγά ανεβαίνει ξανά καθώς αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη των 12 Καταλανών πολιτικών (εννέα εκ των οποίων κατηγορούνται για υποκίνηση εξέγερσης) αύριο Τρίτη, στη Μαδρίτη. Σίγουρα τα πράγματα δεν αναμένεται να ηρεμήσουν. Είναι μια κρίσιμη στιγμή για τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αν μπορεί να προχωρήσει με αυτή την κυβέρνηση ή να πάει σε πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση μειοψηφίας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα διορίσει έναν διαμεσολαβητή στις συζητήσεις μεταξύ αυτονομιστικών και μη κομμάτων στην Καταλονία προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών των κομμάτων αυτών για να “περάσει” ο προϋπολογισμός του 2019.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 45.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης χθες εναντιον αυτής της χωρίς προηγούμενο πολιτικής κίνησης να διοριστεί δηλαδή διαμεσολαβητής. Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Λαϊκό Κόμμα σε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους, Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox που βρέθηκαν μαζί για πρώτη φορά, όπως σημειώνει η Pais. Ζήτησαν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Στη Γαλλία: Περίπου 52.000 διαδηλωτές συμμετείχαν το Σάββατο, σε ολόκληρη τη Γαλλία, στην 13η κατά σειρά πράξη διαμαρτυρίας των Κίτρινων Γιλέκων -μπορεί ο αριθμός των διαδηλωτών να ήταν μικρότερος αλλά το κίνημα επιμένει, παρά τα μέτρα κατευνασμού που ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και τη «μεγάλη εθνική διαβούλευση» που διεξάγεται με προεδρική πρωτοβουλία. Τα επεισόδια δεν έλειψαν ούτε και αυτήν τη φορά: στο Παρίσι, μάλιστα, ένας διαδηλωτής, «φωτογράφος του κινήματος», έχασε τέσσερα δάχτυλα του χεριού του από χειροβομβίδα κρότου λάμψης που πέταξε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία ενόσω κάποια Κίτρινα Γιλέκα προσπαθούσαν να ρίξουν τα κιγκλιδώματα μπροστά στην είσοδο της Εθνοσυνέλευσης.

Στο μεταξύ, δεν αποκλείει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο Ε. Μακρόν, αναφέρει η DW. Η φιλόδοξη ιδέα του μεγάλου εθνικού διάλογου με τη διοργάνωση πάνω από 5.000 συναντήσεων με δημάρχους και πολίτες, με την καταγραφή δεκάδων χιλιάδων αιτημάτων από την πλευρά των πολιτών και την ακούραστη συμμετοχή του Μακρόν, δεν έχουν πείσει τα «κίτρινα γιλέκα» να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ήδη ετοιμάζονται για την 14η κάθοδο στους δρόμους. Η δυσπιστία παραμένει βαθιά. Ο κόσμος διερωτάται προς τι τόσες ώρες συζητήσεων, αφού ο Μακρόν έχει δηλώσει εκ των προτέρων ότι δεν αλλάζει πορεία στην πολιτική του, είναι η κλασική αντίδραση των διαδηλωτών. Τα συμπεράσματα της μεγάλης συζήτησης ο πρόεδρος προβλέπει να τα δώσει στις 15 Απριλίου στη δημοσιότητα, μόλις ένα μήνα από τις ευρωεκλογές. Για την εφαρμογή τους όμως, θα χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη του λαού, γι αυτό και ο Μακρόν άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει άμεσα τη γνώμη των Γάλλων σε δημοψήφισμα για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Ένα εγχείρημα που θα μπορούσε να αποδειχθεί ριψοκίνδυνο στην πράξη. Συνταγματολόγος από το Πανεπιστήμιο της Λιλ σχολίαζε ότι «γίνεται προσπάθεια με λίγο από όλα για όλα, αλλά είναι ένα τρόπος να ξεφύγεις από μια κρίση ρισκάροντας να βυθιστείς σε μια ακόμη μεγαλύτερη». «Κάποια στιγμή ίσως να πρέπει να οδηγηθώ στο να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να καταθέσουν τη γνώμη τους στο ένα ή στο άλλο θέμα», είπε ο γάλλος πρόεδρος επιβεβαιώνοντας ότι θα μπορούσε να οδηγηθεί σε δημοψήφισμα με πολλά ερωτήματα που θα μπορούσε να γίνει την ημέρα των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου. Για την ιστορία ήταν ο Σαρλ ντε Γκωλ, ο αρχιτέκτονας του Συντάγματος του 1958, που εισήγαγε τη δυνατότητα προσφυγής σε δημοψήφισμα για να ισορροπήσει τη συγκέντρωση πολλών εξουσιών στα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ίδιος διεξήγαγε 4 δημοψηφίσματα. Το τελευταίο ήταν αρνητικό στο ερώτημα για μεταρρύθμιση της γερουσίας. Το πιο πρόσφατο έγινε το 2005 και κατέληξε στην απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, μια πικρή ήττα του τότε προέδρου Ζακ Σιράκ.

Στη Σερβία: “Τρίτος μήνας διαδηλώσεων στη Σερβία” αναφέρει το BalkanInsight. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για ακόμα μια φορά το Σάββατο το βράδυ για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους εναντίον του προέδρου της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της κυβέρνησης του από το Προοδευτικο του Κόμμα. Κόσμος συγκεντρώθηκε όχι μόνο στο Βελιγράδι αλλά και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα ζητώντας από τον Βούτσιτς να παραιτηθεί αλλά και καταγγέλοντας την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις απειλές εναντίον της ελευθερίας του Τύπου αλλά και την πολιτική βία. Οι διαδηλώσεις έχουν βασικό σύνθημα “1 από τα 5 εκατομμύρια” (από την περιφρονητική δήλωση του προέδρου, η οποία είχε πει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών, ακόμη κι αν κατέβουν στους δρόμους πέντε εκατομμύρια άνθρωποι) και συνοδεύονται από άλλα όπως “ξυπνήστε”, “εξερθείτε”, “έχει ήδη ξεκινήσει” και “δεν είμαι ανόητος”. Ο συγγραφέας, Μάρο Βιντόγιοκοβιτς απευθύνθηκε στο πλήθος στο Βελιγράδι ζητώντας από τους διαδηλωτές και διηγόρους να αντιληφθούν τις εγκληματικές ενέργειες της σερβικής κυβέρνησης. “Αν πρέπει να ζήσω τον εφιάλτη, τουλάχιστον χαίρομαι που το κάνω μαζί σας” είπε. Οι διαδηλωτές πέρασαν μπροστά από σημαντικά κυβερνητικά κτίρια και τις εγκαταστάσεις της δημόσιας τηλεόρασης. Μια από τις διοργανώτριες, η Γελένα Ανασόνοβιτς κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σεβασμού έναντι του Σερβικού λαού, του συντάγματος και των θεσμών. Για δεύτερη φορά και υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας διαδηλώσεις έγιναν και στο Κόσοβο αυτή τη φορά στην Γκραγκάνιτσα, όπου ζουν πολίτες κατά κύριο λόγο σερβικής καταγωγής. Στις διαδηλώσεις συμμετέχει η πλειοψηφία των ηγετών της αντιπολίτευσης χωρίς όμως να επιχειρούν να τις καπελώσουν με κομματική χροιά. Οι διαδηλωτές πάντως ζητούν απο τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να κάνουν περισσότερα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Σε ένα κοινο έγγραφο που κυκλοφόρησε στις 6 Φεβρουαρίου από όλα τα κόμματα εξέφρασαν τη βούληση τους να υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου και τη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Υποσχέθηκαν μάλιστα να μην μετάσχουν σε εκλογές αν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις. Το έγγραφο αυτό έχει επικριθεί απο κοινωνικά δίκτυα. Κυρίως επειδή αποτυγχάνει να δώσει συγκεκριμένο σχέδιο στο ζήτημα των σχέσεων της Σερβίας με το Κόσοβο ή μια ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Στις διαδηλώσεις αυτές συμμετέχουν διάφοροι πολίτες από καθηγητές πανεπιστημίου έως ηθοποιοί και άλλα δημόσια πρόσωπα καθώς και πολλοί φοιτητές.

Στην Ουγγαρία: “Βίκτορ Όρμπαν: όχι φόρους σε γυναίκες που κάνουν τέσσερα η παραπάνω παιδιά” αναφέρει ο Guardian. Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν ότι από εδώ και πέρα , όποια γυναίκα κάνει από τέσσερα παιδιά και πάνω, δεν θα ξαναπληρώσει φόρο εισοδήματος. Ο εθνικολαϊκιστής πρωθυπουργός ο οποίος είναι γνωστός και ως Victator, είπε ότι είναι προτιμότερο να γεννούν οι ουγγρικές οικογένειες από το να βάζουν στη χώρα μουσουλμάνους μετανάστες. “Αντί για αριθμούς, θέλουμε παιδιά από την Ουγγαρία” είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι γυναίκες κάτω από 40 ετών που θα παντρευτούν για πρώτη φορά θα πάρουν δάνειο ύψους 32,000 ευρώ με το 1/3 του δανείου αυτού να διαγράφεται αν η γυναίκα κάνει δεύτερο παιδί και να διαγράφεται πλήρως αν γεννήσει και τρίτο. Φυσικά σητν ομιλία του δεν παρέλειψε να επιτεθεί εναντίον της Ε.Ε αλλά και της αγαπημένης σατανικής κατά αυτόν φιγούρας του Τζορτζ Σόρος. “Οι Βρυξέλλες είναι το προπύργιο του νέου διεθνισμού, εργαλείο του οποίου είναι η μετανάστευση” ειπε. Στην Ουγγαρία εκτός από τις ευρωεκλογές θα διεξαχθούν και δημοτικές.

Στη Βρετανία: Οι σημερινές εφημερίδες επικεντρώνονται στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Brexit. Oι Times και η Daily Telegraph εκτιμούν ότι η απάντηση της Μέι στην επιστολή Κόρμπιν, με την οποία ο δεύτερος περιέγραφε τις απαιτήσεις του για να στηρίξει τη συμφωνία έχουν ανοίξει τον δρόμο για ένα ήπιο, Brexit.
Η Telegraph αναφέρει ότι η πρωθυπουργός εξέπληξε τους συναδέλφους της όταν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση ενώ οι Times προειδοποίησαν ότι η κίνηση αυτή ενέχει τον κίνδυνο να διασπαστεί εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο και πως θα οδηγήσει εκτός κυβέρνησης αρκετούς.

Σύμφωνα με τους FT, η προθυμία της Μέι να συνεργαστεί με τους Εργατικούς θα μπορούσε να πείσει κάποιους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit, αλλα οι συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές θα δουν την κίνηση αυτή ως μοχλό πίεσης να στηρίξουν τη συμφωνία, υπό τον φόβο μιας πιο ήπιας συμφωνίας.
Ο Guardian πιστεύει ότι η κα Μέι έχει ήδη απορρίψει τις ιδέες των Εργατικών για ένα συμβιβαστικό σχέδιο γύρω απο το Brexit.
Η πρωθυπουργός αναφέρει ότι έκανε ήδη υποχώρηση σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα αλλά απέρριψε την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μιας μορφής τελωνειακής ένωσης.
“Λέω σχεδόν όχι” αναφέρει η Metro εκτιμώντας ότι η Μέι αρνήθηκε να αλλάξει τακτική.
Σύμφωνα με το BBC, η Τερέζα Μέι απάντησε στην επιστολή του Κόρμπιν απορρίπτοντας την έκκληση του να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε αλλά καλωσορίζοντας το ενδεχόμενο συνομιλιών με το Εργατικό κόμμα για τη συμφωνία για το Brexit. Η κα Μέι θέλει τα δύο κόμματα να συζητήσουν “εναλλακτικές ρυθμίσεις” σε ό,τι αφορά backstop που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Δεν απέρριψε ευθεως κανέναν από τους όρους του πάντως.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα