back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διχασμένη η ΔΗΜΑΡ: Με 37 ψήφους υπέρ και 19 κατά η οριστική απόφαση της ΚΕ για αποχώρηση απο το ΚΙΝΑΛ

Διαβάστε επίσης

Με έντονη κριτική κατά της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής , η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, μεταξύ άλλων αποφάσισε οριστικά- υιοθετώντας σχετική εισήγηση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου- με 37 ψήφους υπέρ , 19 κατά και 1 “παρών” οτι η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχει πλέον στο ΚΙΝΑΛ .

Στην ανακοίνωση μάλιστα γίνεται αναφορά στην προηγηθείσα σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στις 22 Ιανουαρίου , την οποία και χαρακτηρίζει ως «διαπιστωτική πράξη» ενός ήδη συντελεσμένου γεγονότος από τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και αποφασίσθηκε η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ακολούθησε η διαγραφή Θεοχαρόπουλου.

Αυστηρή κριτική

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη οτι το ΚΙΝΑΛ όφειλε να μείνει αταλάντευτα προσηλωμένο στην επιλογή για πολιτική αυτονομία. Αντί για αυτό όμως εξέπεμπε και συνεχίζει να εκπέμπει σήματα μιας συντηρητικής στροφής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Μακεδονικού, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση -όπου η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πήγε αντίθετα από την προσέγγιση του Πολιτικού Συμβουλίου και αρνήθηκε τελικά να αξιοποιήσει τη θέση της ΔΗΜΑΡ και του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς, ώστε να εκφραστούν και εκείνοι οι προοδευτικοί πολίτες που είναι υπέρ της συμφωνίας και κατά της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ασκείται αυστηρή κριτική και ως προς το επικείμενο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Δεν μπορεί παρά να είναι ένα συνέδριο «αναβάπτισης» του ΠΑΣΟΚ ως ενιαίου φορέα υπό τον τίτλο ΚΙΝΑΛ, αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, εντασσόμενο μάλιστα-όπως επισημαίνεται- στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πυρά κατά κυβέρνησης και ΝΔ

Όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό, μπορεί να έφυγε ο Καμμένος από την κυβέρνηση, το ζητούμενο όμως συνεχίζει να είναι η αλλαγή των πολιτικών. Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ ασκεί μια στείρα αντιπολίτευση παλαιοκομματικού τύπου μακριά από τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Στη ΔΗΜΑΡ, με τις πολιτικές αποσκευές του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς, επιλέγουμε να μείνουμε σταθεροί στο δρόμο της ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς.

Με σταθερό πολιτικό προσανατολισμό και στόχο την εκπροσώπηση των προοδευτικών πολιτών που δεν τους εκφράζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
Η ΔΗΜΑΡ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της με ορίζοντα αρχικά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο οδικός χάρτης του κόμματός μας περιλαμβάνει για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο ένα ευρύ πρόγραμμα περιοδειών, με συνεντεύξεις τύπου οργάνωση τοπικών ομάδων πολιτών, προσέλκυση νέων μελών και με την πραγματοποίηση αντίστοιχων ανοιχτών συζητήσεων σε μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, η Καβάλα, η Ξάνθη, τα Ιωάννινα και η Αλεξανδρούπολη.

Στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι εντός Μαρτίου να είναι έτοιμη και η διακήρυξη για τις ευρωεκλογές, και τον Απρίλιο να συζητηθούν όλα τα δεδομένα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός μας.

Κείμενο μειοψηφίας

Στο κείμενο της μειοψηφίας αναφέρεται ότι η ΔΗΜΑΡ οφείλει να συνεχίσει μέσα από το ΚΙΝΑΛ «και να αγωνιστούμε για ένα ουσιαστικό Συνέδριο που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ώσμωσης μεταξύ των μελών του κόμματος και αναγέννησης του χώρου σε πολιτική και ιδεολογική βάση.

Αναμένουμε αυτό το Συνέδριο να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πολυτασικού κόμματος με σεβασμό στην ύπαρξη πλειοψηφιών και μειοψηφιών» και υπογραμμίζεται ότι «οποιεσδήποτε άλλες πολιτικές επιλογές όπως αυτή για μια “νέα αρχή” -περιορισμένη στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς- δεν “επικοινωνεί” με τις πραγματικές διαθεσιμότητες στην κοινωνία και είναι καταδικασμένες σε αποτυχία».

Σε αντίθετη γραμμή από το Θ. Θεοχαρόπουλου κείμενο στελεχών της ΔΗΜΑΡ και από την περιφέρεια

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ σε νομαρχιακά όργανα της περιφέρειας -και υποψήφιοι βουλευτές- του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με ανακοίνωση τους διευκρινίζουν μεταξύ άλλων : οτι παρά τις διαφωνίες χρειάζεται να συνεχιστεί το εγχείρημα ενός ισχυρού πόλου των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνουν ότι παραμένουν στα όργανα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και θα συμμετάσχουν στο έκτακτο συνέδριο με στόχο ένα ενιαίο πολυτασικό φορέα της σύγχρονης Κεντροαριστεράς. Ένα συνέδριο που οφείλει να έχει στόχο -όπως επισημαίνεται-όχι την αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ αλλά ένα ευρύ σχήμα όλων των δυνάμεων που στοχεύουν στον δημοκρατικό σοσιαλισμό.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα