back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Brexit : Σχέδιο των Εργατικών για την άρση του αδιεξόδου

Διαβάστε επίσης

Η Τερέζα Μέι μπορεί τελικά να έχει την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου εφόσον διασφαλίσει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την Ευρώπη σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο που προωθούν βουλευτές του Εργατικού κόμματος.

Η προσφυγή στις κάλπες για δεύτερη φορά θα δώσει τη δυνατότητα στους βρετανούς ψηφοφόρους να αποφασίσουν αν εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης ή αν προτιμούν η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ.
Όπως έγραψε ο Guardian (09/02) η πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου προήλθε από τους βουλευτές Peter Kyle και Phil Wilson και έχει στη στήριξη βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος που επιδιώκουν την παραμονή της Βρετανίας στο ευρωπαϊκού μπλοκ , όπως είναι η Sarah Wollaston, o Dominic Grieve και η Anna Soubry.
“Η ιδέα είναι να κατατεθεί μια τροπολογία στο νομοσχέδιο απόσυρσης , πρόταση που την αποδέχονται και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης”, ανέφερε στην εφημερίδα ο κ. Kyle.

Mε αυτή την τροπολογία οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο για το Brexit ή να απόσχουν από τη σχετική ψηφοφορία. Αν τελικά η τροπολογία γίνει αποδεκτή τότε η απόφαση που θα πάρει η βουλή θα γίνει σεβαστή υπό την προϋπόθεση ότι θα κληθεί να αποφασίσει για τη συμφωνία απόσυρσης ο λαός σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Στην περίπτωση που η Συμφωνία Αποχώρησης απορριφθεί από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην ΕΕ υπό τις σημερινές διευθετήσεις.
Αν όμως η πλειοψηφία συμφωνήσει με την απόφαση των Βρετανών βουλευτών να αποχωρήσει η χώρα με βάση τους όρους που προβλέπει η συμφωνία που έκανε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ευρωπαϊκή ηγεσία τον περασμένο Νοέμβριο στις Βρυξέλλες τότε θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή χωρίς να υπάρχει ανάγκη να επιστρέψει στο κοινοβούλιο για να έχει την έγκριση της πλειοψηφίας.
“Αυτό το σχέδιο είναι ελκυστικό και για τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα – για τους Leavers και τους Remainers. Για τους πρώτους, εφόσον η συμφωνία έχει την έγκριση των ψηφοφόρων τίθεται οριστικό τέλος στη διαδικασία εξόδου και το Brexit θα είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ενώ στους δεύτερους δίνεται η ευκαιρία να εξηγήσουν στο εκλογικό σώμα με επιχειρήματα που να βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και όχι με υποσχέσεις γιατί είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, υπογράμμισε στον Guardian o Peter Kyle.

Σύμφωνα με τον κ. Kyle, οι Remainers θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τη συμφωνία της κ. Μέι ή να απόσχουν, μολονότι μπορεί στην πραγματικότητα να μη τους είναι αρεστή, διότι θα γνωρίζουν ότι θα είναι σε θέση να την “πολεμήσουν” αργότερα στη διάρκεια της εκστρατείας για το δεύτερο δημοψήφισμα.
Εξάλλου κατά τον κ. Κyle, το σχέδιο ίσως να είναι ελκυστικό και στην Τερέζα Μέι γιατί μπορεί να θεωρήσει ότι είναι ο μόνος τρόπος η συμφωνία Brexit να γίνει αποδεκτή από ένα κοινοβούλιο στο οποίο επικρατεί κλίμα αντιπαλότητας αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη αλλά και από τους βρετανούς ψηφοφόρους που παραμένουν διχασμένοι πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη Συμφωνία Αποχώρησης

Η Τερέζα Μέι απάντησε στην επιστολή του Τζέρεμι Κόρμπιν , όπου εξέθετε τους πέντε όρους για να στηρίξει το Εργατικό κόμμα μια συμφωνία Brexit.
Οι πέντε όροι του Κόρμπιν, περιλαμβάνουν τη μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε, στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, συμμετοχή σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς και συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.
Η πρωθυπουργός εκφράζει τις επιφυλάξεις της αναφορικά με το αίτημα του Κόρμπιν για μόνιμη τελωνειακή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ , αλλά υπογραμμίζει ότι θα ήθελε να συνεχισθούν οι συνομιλίες με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία Αποχώρησης.
Η κ. Μέι θέλει τα δύο μέρη να συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι εναλλακτικές ρυθμίσεις για το “δίκτυ ασφαλείας” (backstop) ώστε να αποφευχθούν τα “σκληρά σύνορα” στην Ιρλανδία.
Σημειώνουμε ότι η Τερέζα Μέι στην επιστολή της δεν απορρίπτει καμία από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος για να στηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση μια συμφωνία Brexit.
Πολλές είναι οι εικασίες στις εφημερίδες της Κυριακής για την πορεία των διαπραγματεύσεων που αφορούν το Brexit. H Sun on Sunday σημειώνει ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη βουλή τη συμφωνία για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τρείς ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης την 29η Μαρτίου.
Οι Sunday Times γράφουν ότι το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει τον – “έλεγχο” – των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες υποχρεώνοντας την κ. Μέι να φέρει τη συμφωνία σε μια δεύτερη κοινοβουλευτική ψηφοφορία πριν από το τέλος του μήνα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Sunday Times ο σκιώδης υπουργός αρμόδιος για το Brexit σερ Keir Starmer αναφέρει ότι το Εργατικό κόμμα θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει μια μη- συμφωνία Brexit καταθέτοντας τροπολογία που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να συναινέσει με τη διεξαγωγή μιας άλλης ουσιαστικής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης πριν από τις 26 Φεβρουαρίου.
Η Mail on Sunday μας ενημερώνει ότι έξι υπουργοί συναντήθηκαν για να προσπαθήσουν να βρουν – “κοινό έδαφος” – μεταξύ των αντιμαχόμενων μελών του υπουργικού συμβουλίου. Οι σχετικές διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με τη Mail on Sunday.

Βύρων Καρύδης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα