back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στα ύψη η διπλωματική ένταση μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας

Διαβάστε επίσης

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν γίνει αρκετά προβληματικές από την εκλογή της νέας ιταλικής κυβέρνησης Λίγκας – 5 Αστέρων. Αποκορύφωμα της διπλωματικής αυτής κρίσης, η χθεσινή ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή από την Ρώμη.

Σύγκρουση με φόντο της ευρωεκλογές

Δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν ότι οι εντάσεις μεταξύ Ρώμης και Παρισιού θα αυξάνονται, όσο πλησιάζουμε τις ευρωεκλογές. Άλλωστε οι ηγεσίες των δύο χωρών, συμβολίζουν τους δύο μεγάλους αντίπαλους πόλους που αναμένεται να αναμετρηθούν τον Μάιο. Η αντιπαράθεση λοιπόν μεταξύ τους, δεν αποκλείεται να αποτελεί και προσδοκία των δύο πλευρών, όπως σχολιάζουν αναλυτές στον τύπο, με στόχο να ενισχύσουν την θέση τους.

Εχθές το μεσημέρι, σε μία κίνηση που θύμισε άλλες εποχές, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ανακαλεί τον Πρέσβη της χώρας από την Ιταλία, ο οποίος ήδη από το απόγευμα βρίσκεται στο Παρίσι. Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου έκανε λόγο για “κατ’επανάληψη κατηγορίες” και για “εξωφρενικές δηλώσεις”, ενώ στην προσπάθειά του να τεκμηριώσει την απόφαση, μίλησε για μία “σοβαρή κατάσταση χωρίς προηγούμενο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”.

Αφορμή της αντίδρασης αυτής ήταν το ταξίδι – έκπληξη στη Γαλλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο την Τρίτη και η συνάντησή του με εκπροσώπους των “κίτρινων γιλέκων”.

Υποχώρηση Ιταλίας

Ο Ματέο Σαλβίνι, σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, δήλωσε χθες το απόγευμα ότι η Ιταλία δεν επιθυμεί σύγκρουση με την Γαλλία. Σημείωσε δε, ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν “τις διπλωματικές εντάσεις του τελευταίου καιρού”, θέτοντας ωστόσο τρεις όρους.

Πρώτον η Γαλλία να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Ιταλία, δεύτερον να σταματήσει τους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους που προκαλούν “συμφόρηση” και τρίτον να παραδώσει τους περίπου 15 αναρχικούς Ιταλούς που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα.

Λίγο αργότερα, μίλησε και ο ίδιος ο Ντι Μάιο, και υπογράμμισε ότι “ο γαλλικός λαός είναι φίλος και σύμμαχος”, ενώ υπενθύμισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος “έχει επιτεθεί πολλές φορές στην κυβέρνησή μας, αλλά αυτό δεν επηρέασε ποτέ την φιλία μας”.

Παλιότερες επιθέσεις

Η χθεσινή σύγκρουση δεν ήταν η πρώτη και για αυτό και αποτέλεσε μόνο την αφορμή για την Γαλλία να ανακαλέσει τον πρέσβη της. Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα ο Ντι Μάιο είχε κατηγορήσει την Γαλλία ότι εκμεταλλεύεται χώρες της Αφρικής, με αποτέλεσμα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει την πρέσβειρα της Ιταλίας για εξηγήσεις.

Και αυτή ήταν μόνο μία από τις επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει οι δύο Ιταλοί ηγέτες εναντίον του Μακρόν και της κυβέρνησής του. Ο ίδιος ο Σαλβίνι έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι ελπίζει “ο λαός της Γαλλίας να απελευθερωθεί σύντομα από έναν πολύ κακό πρόεδρο”, ενώ είχε δηλώσει ότι στηρίζει τα “κίτρινα γιλέκα”, δηλαδή τους “ειλικρινείς ανθρώπους που διαδηλώνουν ενάντια σε έναν πρόεδρο που κυβερνά ενάντια στον λαό του”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα