back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους 40 οι νεκροί από τον ιό της γρίπης

Διαβάστε επίσης

Η επιδημία γρίπης στην Ελλάδα με επικρατέστερο το στέλεχος Η1Ν1, θα ταλαιπωρήσει τη χώρα για τουλάχιστον 10 εβδομάδες και ήδη τα θύματά της αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό μέρα με την ημέρα.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 40 θάνατοι, μεταξύ των νεκρών το 6χρονο κοριτσάκι από την Κρήτη και ένα βρέφος, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί από τη γρίπη έφτασαν τους 22.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 165 ασθενείς από επιπλοκές του ιού της γρίπης.

Σχεδόν 1 στους 2 ασθενείς με αναπνευστική λοίμωξη, έχει τον ιό της γρίπης, είτε πρόκειται για παιδιά, είτε για ενήλικες, όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 10-15% των κατοίκων της χώρας θα έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης έως το τέλος της άνοιξης που ολοκληρώνει τον κύκλο της η επιδημία.

Οι επιστήμονες στη συνέντευξη Τύπου στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τόνισαν για ακόμη μια φορά τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού καθώς η Ελλάδα περιλαμβάνεται, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα περισσότερα κρούσματα.

Το παρήγορο είναι πως η εμβολιαστική κάλυψη είναι υψηλή στους πολίτες άνω των 60 ετών. Παραμένει, όμως, χαμηλή σε άλλες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να εμβολιάζονται, όπως στα ευπαθή παιδιά. Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους (82%), οι ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν είχαν εμβολιαστεί. Από τα 9 παιδιά που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών από τη γρίπη, κανένα δεν είχε εμβολιασθεί, αν και είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, παραμένει σε ισχύ η παλαιότερη εγκύκλιος για τον εμβολιασμό, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ οι ειδικοί ξεκαθάρισαν πως δεν συντρέχει κανένας λόγος για τη λήψη επιπλέον μέτρων όπως το κλείσιμο σχολείων, κ.λπ.

Αναλυτικότερα, ως κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα εξής:

  • Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
  • Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.
  • Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Αντι-ιικά φάρμακα

Συνιστάται, επίσης, η σωστή χρήση των αντι – ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τέλος, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημείωσαν πως εκτός από το κυρίαρχο στέλεχος Η1Ν1 για το οποίο το εμβόλιο είναι αρκετά αποτελσματικό, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν την άνοιξη αυξημένα κρούσματα του στελέχους Η3Ν2.

Ρόζενμπεργκ: Φέτος το στέλεχος της γρίπης είναι πιο επιθετικό  

Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα γρίπης, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Μαρία Παύλου και Έλενα Μπρέγιαννη, ο κ. Ρόζενμπεργκ επεσήμανε ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε δραστηριότητα της γρίπης, καθώς φέτος το στέλεχος είναι πιο επιθετικό.  

Επανέλαβε, ότι, το υπουργείο Υγείας φροντίζει να εξασφαλιστούν επιπλέον πενήντα χιλιάδες εμβόλια για τη γρίπη και κάλεσε όσους το επιθυμούν να εμβολιαστούν έστω και τώρα, λέγοντας ότι «ποτέ δεν είναι αργά».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα