back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ένα βήμα πριν από την διάλυση οι ΑΝΕΛ – Αρνητική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου για τη σύνθεση με Φωκά

Διαβάστε επίσης

Διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛΛ. θα σημάνει η διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τον Πάνο Καμμένο, καθώς όπως γνωστοποίησε ο Nίκος Βούτσης η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής είναι ομόφωνα αρνητική στο να υφίσταται Κ.Ο. αν ο πέμπτος βουλευτής έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα καθώς συνεδριάζει στις 9:30 το πρωί,  η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη γνωμοδότηση -σύμφωνα με την οποία- αν φύγει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος διαλύεται η ΚΟ των ΑΝΕΛ.

«Είχα μιλήσει για ευρύτερες συναινέσεις, αλλά βρήκα αντιδράσεις, τώρα θα λάβω σοβαρά υπόψη την γνωμοδότηση», τόνισε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αφήνοντας χρησμό για τις εξελίξεις. «Υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο για την οποία θα κάνετε ρεπορτάζ. Γι’ αυτό τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα σε ερώτηση αν ο πρόεδρος της Βουλής θα αποτρέψει εκ νέου σήμερα τον κ. Παπαχριστόπουλο να παραιτηθεί, απάντησε ότι αυτό δεν έχει σχέση με την θεραπεία.

Xθες, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι θα διαγράψει τον κ. Παπαχριστόπουλο αν δεν παραδώσει την έδρα του έως το πρωί. Ο ίδιος επιμένει ότι θα παραδώσει την έδρα του, μετά την σημερινή ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Το πρωτόκολλο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, και σήμερα εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Όπως αναφέρει το Επιστημονικό Συμβούλιο: «Στο ερώτημα εν κατακλείδι αν η ΚΟ η οποία συγκροτήθηκε με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 15 και αριθμεί πλέον 5 μέλη εξακολουθεί να αποτελεί ΚΟ κατά την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, εάν ένα εξ αυτών προέρχεται από άλλη ΚΟ ή από ανεξάρτητους βουλευτές προσήκει, κατά τα ανωτέρα απάντηση αρνητική».

Σε άλλο σημείο της γνωμοδότησης επισημαίνεται: «Προσχώρηση συνεπώς βουλευτή, προερχόμενου από τους ανεξάρτητους ή από άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, σε κοινοβουλευτική ομάδα που λειτουργεί ήδη με 5 μέλη, δεν αποτρέπει την αυτοδίκαιη διάλυσή της σε περίπτωση κατά την οποία τα εκλεγέντα υπό την αυτή κομματική σημαία μέλη της μειωθούν, εν συνεχεία, κατά ένα, πλην της περίπτωσης κατά την οποία ο βουλευτής αυτός είχε εκλεγεί με το κόμμα στην ΚΟ της οποίας προσχωρεί».

 

Στέλλα Παπαμιχαήλ – Δ.Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα