back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα μηνύματα του ΕΛΚ και η ικανοποίηση της ΝΔ για το «παράθυρο» Βέμπερ για τα πλεονάσματα

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά μπορεί να προσφέρει «την ελπίδα απέναντι στον φόβο», τον οποίο «εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές στην Ευρώπη» ήταν κυρίαρχο στις τοποθετήσεις που έκανε ο υποστηριζόμενος από το ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ από το βήμα της συνεδρίασης του προεδρείου του ΕΛΚ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Πέμπτη το πρωί στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Βασική προσπάθεια σε αυτή την πρώτη μέρα των εργασιών τόσο του ΕΛΚ, όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ότι αφορά ειδικά τη ΝΔ, ήταν να αναδείξουν την δημιουργία «καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας» ως την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς, με στόχο εκ μέρους του ΕΛΚ να υπάρξουν 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια

Οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ προκάλεσαν ωστόσο ικανοποίηση στην αξιωματική αντιπολίτευση πρωτίστως λόγω του γεγονότος ότι άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο να συζητηθούν εκ νέου οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους η σημερινή κυβέρνηση εφόσον θα είναι θετικές οι μελλοντικές επιδόσεις της χώρας στις μεταρρυθμίσεις και στις επενδύσεις.

Με δεδομένο πάντως ότι ο κ. Βέμπερ εμφανίστηκε απόλυτα επικριτικός για την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και αφετέρου ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα συνιστούν τις βασικές προτεραιότητες στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι ενισχύεται η προοπτική να καταφέρει η ΝΔ να εξασφαλίσει, ως κυβέρνηση, μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν σημαντικό που αυτό το «παράθυρο» άνοιξε από έναν αξιωματούχο που συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες- ως υποψήφιος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στην ΕΕ- να διαδεχθεί τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και είναι σαφές ότι πιστεύουν πως θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία της ΝΔ για τον ρεαλιστικό χαρακτήρα του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος. Το τελευταίο στηρίζεται- τουλάχιστον κατά το ήμισυ- στην προοπτική να μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να μπορέσει να προχωρήσει, σε βάθος τετραετίας, σε μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και εισφορών από εκείνες που έχει εξαγγείλει για την πρώτη διετία.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε πάντως σαφές πως η ΝΔ δεν θα επιδιώξει ως κυβέρνηση να θέσει εξαρχής ζήτημα μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά θα δώσει έμφαση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ανακτήσει η χώρα την εμπιστοσύνη που θεωρεί ότι έχει χαθεί λόγω της μεταρρυθμιστικής αμφισημίας της σημερινής κυβέρνησης. Μετά από αυτό, ο ίδιος έθεσε χρονοδιάγραμμα ενός έτους ώστε να επιδιώξει να ανοίξει συζήτηση με τους εταίρους για τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στις τοποθετήσεις του ο κ. Βέμπερ υποστήριξε, επικαλούμενος και τις εξελίξεις στην Ιταλία, ότι «η Αριστερά και οι λαϊκιστές δεν μπορούν να δημιουργήσουν δουλειές και αδυνατούν να διαμορφώσουν θετικές εξελίξεις για το μέλλον» και ζήτησε μάλιστα να ειπωθεί αυτό στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας του ΕΛΚ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εκτίμησε και πάλι ότι οι ευρωεκλογές θα συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι στη χώρα μας η «ιδιότυπη συμμαχία ενός αριστερού λαϊκίστικου και ενός ακροδεξιού κόμματος έχει αποτύχει», ενώ υπεραμύνθηκε πρωτίστως της θέσης της ΝΔ ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα δημιουργηθούν από ένα διογκωμένο κράτος με επιδοτήσεις ούτε θα αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά από την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την καινοτομία.

Διευκρίνισε μάλιστα πως η ΝΔ «δεν είναι θιασώτης των μη ρυθμιζόμενων αγορών» και τόνισε ότι «σε μια κοινωνική οικονομία της αγοράς, όλοι πρέπει να ωφελούνται από την ευημερία που παράγεται».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα