25.8 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Π. Πολάκης: Ο κ. Κ. Μητσοτάκης αποκρύπτει έντεχνα τις απολύσεις σε όλον τον δημόσιο τομέα

✚ ΑΘΗΝΑ

Οι Αθηναίοι σχεδιάζουν την κινητικότητα στην πόλη και αξιολογούν το ΣΒΑΚ του Δήμου Αθηναίων

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αθηναίων επιδιώκει την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Προτείνει μέτρα που διευκολύνουν τις καθημερινές μας μετακινήσεις, που...

Εννέα δράσεις στις γειτονιές της Αθήνας

co-Athens Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος Curing the Limbo, ο δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ), υλοποιεί την πρωτοβουλία co-Athens,...

Συμπεριφορά καταναλωτή, Neuromarketing και Team building στο Innovathens

Τρία σύγχρονα και εποικοδομητικά επιμορφωτικά σεμινάρια διοργανώνει το INNOVATHENS Powered by Samsung στον χώρο του στη Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, για συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων,...

Δήμος Αθηναίων: 1.350 νέοι κάδοι απορριμμάτων στις γειτονιές της 6ης Δημοτικής Κοινότητας

Η προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και οι συστηματικές εργασίες και παρεμβάσεις από τον Δήμο Αθηναίων αλλάζουν...

Παιχνίδια πόλης για την ισότητα στην Κυψέλη

Δύο ακόμα διαδραστικά παιχνίδια πόλης για τους εφήβους της Κυψέλης σχεδιάζονται για αυτόν τον Σεπτέμβριο από το Impact Hub Athens, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού...

Επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας και τη δέσμευσή του για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο κ. Πολάκης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι « ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε» να αναφερθεί στις συνέπειες των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Υγείας και ιδιαιτέρως επέδειξε επιλεκτική μνήμη (ή αμνησία) στις σχετικές πολιτικές της Κυβέρνησης της οποίας ο ίδιος διετέλεσε Υπουργός».

Επίσης, στην ανακοίνωσή του που ανήρτησε στο facebook αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «επιχειρεί ταυτόχρονα να αποκρύψει την προσθήκη συνολικά 18.000 εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων που προσθέσαμε στο υπό κατάρρευση δημόσιο σύστημα Υγείας που παραλάβαμε», ενώ καταλήγει τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αμείλικτοι μάρτυρες που σας διαψεύδουν καθημερινά είναι οι πολίτες αυτής της χώρας που είναι χρήστες των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας και… δυστυχώς για εσάς δεν είναι λωτοφάγοι!».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με την Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος ανέφερε ότι «η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ είχε θέσει ως προτεραιότητα την πρόσληψη τακτικού νοσηλευτικού προσωπικού. Το τι έγινε στη συνέχεια νομίζω το γνωρίζετε και εσείς καλύτερα από εμάς».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών σημείωσε ότι έχουν αποχωρήσει 6 .000 άτομα την τελευταία πενταετία χωρίς να έχουν αναπληρωθεί, ενώ σημείωσε πως οι έκτακτες προσλήψεις δεν λύνουν το πρόβλημα καθώς μέχρι οι νέοι νοσηλευτές να εξοικειωθούν με τη δουλειά, αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τη θέση τους.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε να κάνει τις περισσότερες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας. Και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό προσλήψεων τακτικού προσωπικού αφορούσε προσωπικό πανεπιστημιακής και τεχνικής εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια τελείως στρεβλή αντίληψη για το που χρειάζεται το Δημόσιο συνολικά και προφανώς και το Σύστημα Υγείας τακτικό προσωπικό και ποιες τρύπες καλύπτονται με έκτακτο προσωπικό ή με προσλήψεις εμβαλωματικού χαρακτήρα».

Αναλυτικά η ανακοίνωσ του κ. Π. Πολάκη αναφέρει τα εξής:

«Δεν μας προκαλεί πλέον καμία έκπληξη ο τρόπος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αντιπολιτεύεται και στον τομέα της Υγείας. Ιδιαιτέρως αν σκεφτούμε ότι βασική πηγή του στον τομέα αυτόν αποτελούν κάτι συνδικαλιστικά ενεργούμενα όπως εκείνα στην ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ. Άρα κάθε κριτική αναφορά σε «στρεβλή τακτική προσλήψεων στη δημόσια Υγεία», οδηγεί τον αρχηγό της ΝΔ σε πεδία-παγίδες που περισσότερο ζημιά προκαλούν στον αντιπολιτευτικό του λόγο, παρά πλεονέκτημα συνιστούν. Και εξηγούμαστε:

Στην κριτική απέναντι στην Κυβέρνηση για την τακτική των προσλήψεων στον χώρο της Υγείας που άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος στο πλαίσιο επεξεργασίας του νέου προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία (!), «ξέχασε» να αναφερθεί στις συνέπειες των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Υγείας και ιδιαιτέρως επέδειξε επιλεκτική μνήμη (ή αμνησία) στις σχετικές πολιτικές της Κυβέρνησης της οποίας ο ίδιος διετέλεσε Υπουργός. Επιπλέον, ελλειμματική πληροφόρηση επέδειξε ο Κ. Μητσοτάκης για τις ελλείψεις στον χώρο και τις επιλογές της σημερινής Κυβέρνησης για τις προσλήψεις στην Υγεία.

Λέγοντας λοιπόν με περισσό θράσος ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ είχε θέσει ως προτεραιότητα την πρόσληψη τακτικού νοσηλευτικού προσωπικού», αποκρύπτει έντεχνα τις απολύσεις σε όλον τον δημόσιο τομέα, που άλλωστε συνδέθηκαν άρρηκτα με το όνομά του και μάλιστα ως προσωπικό του δόγμα. Επιχειρεί ταυτόχρονα να αποκρύψει την προσθήκη συνολικά 18.000 εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων που προσθέσαμε στο υπό κατάρρευση δημόσιο σύστημα Υγείας που παραλάβαμε. Του θυμίζουμε ενδεικτικά την εντελώς διαλυμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που παραλάβαμε, στην οποία μέσα σε 1 εβδομάδα απολύθηκαν 2.500 εργαζόμενοι και έκλεισαν εκατοντάδες δομές σε όλη τη χώρα, παραδίδοντας το ευαίσθητο αυτό κομμάτι στον ιδιωτικό τομέα. Στον αντίποδα εμείς έχουμε μέχρι στιγμής ανοίξει πάνω από 120 τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) και συνεχίζουμε.

Πάρτε λοιπόν κ. Μητσοτάκη μια ιδέα για την «καταστροφή» που έχουμε επιφέρει στην Υγεία: τα επίσημα στοιχεία προσλήψεων Νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού τα τελευταία 3 χρόνια καταγράφουν προκηρύξεις 4.387 θέσεων για μόνιμο Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά σε όλους τους τύπους (παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό κλπ.), 340 θέσεις για πληρώματα ασθενοφόρων, 100 θέσεις για το Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπαγεωργίου» και 152 θέσεις για το Νοσοκομείο Σαντορίνης.

Επιπλέον, τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αναλάβει υπηρεσία 1.445 άτομα λοιπό επικουρικό προσωπικό και έχουμε δώσει παράταση σε άλλα 500 άτομα λοιπό επικουρικό προσωπικό, ήτοι συνολικά 1.945 εργαζόμενοι. Να σημειωθεί εδώ ότι επί των ημερών μας άλλαξε η διαδικασία επιλογής λοιπού επικουρικού προσωπικού (νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπών ειδικοτήτων). Σύμφωνα με τη νέα εφαρμογή, τα Νοσοκομεία και οι Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι Δ.Υ.Πε, το Ε.Κ.Α.Β, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ο Ε.Ο.Φ, το Ε.Κ.Ε.Α, το Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπαγεωργίου», η Α.Ε.Μ.Υ για το Νοσοκομείο της Θήρας και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μπορούν πλέον να προσλαμβάνουν επικουρικό προσωπικό όλων των κατηγοριών και κλάδων για την κάλυψη των επιτακτικών τους αναγκών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων. Με τη διαδικασία αυτή, το ΕΣΥ αποκτά για πρώτη φορά έναν αξιόπιστο και διαφανή μηχανισμό έγκαιρης κάλυψης αναγκών σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, διασφαλίζοντας έτσι την επαρκή στελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όλης της χώρας.

Ακόμα, είμαστε πλέον στο τελευταίο στάδιο, μετά μια σειρά αλλαγών και βελτιώσεων, για να βγει στον «αέρα» η αναγγελθείσα προκήρυξη για την πρόσληψη 1.200 θέσεων μόνιμου προσωπικού διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων (πλην ιατρών), στην οποία θα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί αυτή την στιγμή με συνεχείς παρατάσεις στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας.

Τέλος, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ προσλήψεις μέσα από το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων, όλων των ειδικοτήτων λοιπού προσωπικού πλην ιατρών, στα τέλη του 2016 με εφαρμογή μέχρι τις αρχές του 2020. Η καινοτομία του προγράμματος αυτού ήταν ότι οι εργαζόμενοι έχουν πλήρη εργασιακά – μισθολογικά δικαιώματα και συμμετέχουν στο κυκλικό ωράριο εργασίας των Δομών Υγείας.

Μιλώντας για προσλήψεις εργαζομένων, πρέπει να θυμίσουμε σε όλους (ιδίως στον Κ. Μητσοτάκη) ότι εμείς αυξήσαμε κατά 55 τουλάχιστον εκατομμύρια € τη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για πληρωμή εφημεριών-υπερωριών (από τα 297 εκατομ. που τις παραλάβαμε, στα 355 το 2018). Επιπλέον, πληρώσαμε 75 εκατομ. € περίπου, σε γιατρούς και λοιπό επιστημονικό προσωπικό, για απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες που έγιναν την περίοδο 2012-2014 και ήταν ανεξόφλητες.

Όσο για τις αναφορές του αρχηγού της ΝΔ στην κυβερνητική προτεραιότητα στις προσλήψεις στον τομέα καθαριότητας, δεν δείχνουν τίποτα παραπάνω από την αγωνία του για την τύχη των εργολάβων που λυμαίνονταν δημόσιους πόρους για την Υγεία τόσα χρόνια. Αντίθετα, εμείς νομοθετήσαμε τη δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων μεταξύ Νοσοκομείων και εργαζομένων σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη, διώχνοντας τους εργολάβους από 75 περίπου Νοσοκομεία μέχρι τώρα. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο η αύξηση εργασιακών αμοιβών με παράλληλη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, όσο και η εξοικονόμηση έως και 30% των δαπανών ετησίως για κάθε μονάδα.

Όλα τα παραπάνω, δεν τα καταφέραμε μόνο με νοικοκύρεμα και εξοικονόμηση σε όλα τα επίπεδα του συστήματος. Πρόκειται για επιτεύγματα που επήλθαν και από το διαρκές μέτωπο με τη διαφθορά και διαπλοκή που ανοίξαμε στο χώρο της Υγείας: Σπάσαμε το απόστημα της offshore του Υπουργείου Υγείας, που ήταν το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αποκαλύψαμε σκάνδαλα όπως της Novartis και αποτρέψαμε άλλα. Βάλαμε οριστικό τέλος στις υπερτιμολογήσεις υλικών και φαρμάκων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εξοικονόμηση 30 εκατομμυρίων ευρώ από τις διαπραγμάτευση της ΕΚΑΠΥ με 5 (μόνο… και έπεται συνέχεια) φαρμακευτικές εταιρείες που προμηθεύουν τις δημόσιες δομές Υγείας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα κ. Μητσοτάκη και όσο «στρεβλή» κι αν την ονομάζετε δεν θα καταφέρετε να τη διαστρεβλώσετε. Αμείλικτοι μάρτυρες που σας διαψεύδουν καθημερινά είναι οι πολίτες αυτής της χώρας που είναι χρήστες των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας και… δυστυχώς για εσάς δεν είναι λωτοφάγοι !».

Νίνα Κομνηνού

 

 

 

Δελτίο Ειδήσεων στις 16.00

Με την Αττική να συνεχίζει το αρνητικό ράλι στην καταγραφή κρουσμάτων κορωνοϊου, κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται και σήμερα στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά συνοικίες της πρωτεύουσας....

Επιδείνωση του καιρού – Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Οδηγίες προς τους πολίτες για την επιδείνωση του καιρού εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς, σύμφωνα με την ΕΜΥ, το εν ισχύ έκτακτο...

Νέος σεισμός 4,2 R στην Χαλκιδική

Συνεχίζονται με την  ίδια ένταση  οι  σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τη νέα  μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,...

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ τη δολιοφθορά εναντίον της ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ τη δολιοφθορά εναντίον της ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή προσβολή της Ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών...

Δελτίο ειδήσεων στις 15:00

Εκτεταμένους ελέγχους για ανίχνευση κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία, μετά τον εντοπισμό 32 κρουσμάτων σε αλλοδαπούς εργαζόμενους της περιοχής, διενεργεί...

Στην Ελλάδα φθάνει απόψε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ – Ασφάλεια και ενέργεια στο επίκεντρο της επίσκεψης

Στη Θεσσαλονίκη φθάνει απόψε τα μεσάνυχτα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο με την Ελλάδα να είναι ο πρώτος σταθμός μιας μίνι–περιοδείας του...

Στην Εντατική με αναπνευστική ανεπάρκεια ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου εισήχθη νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος. Σύμφωνα με το ekriti.gr, ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης,...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κυριακάτικη επιχείρηση καθαριότητας-απολύμανσης του Δήμου Αθηναίων στα Κάτω Πατήσια

Πιο καθαρή και περισσότερο ασφαλής υγειονομικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της είναι η περιοχή των Κάτω Πατησίων με την μεγάλη κυριακάτικη επιχείρηση...

Μέρες Ποδοσφαίρου 24-27 Σεπτεμβρίου στο ΚΠΙΣΝ

Μέρες Ποδοσφαίρου: ένα παιχνίδι για όλους 24-27 Σεπτεμβρίου 2020 Από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μεταμορφώνεται σε έναν...

Δημιουργικό πρόγραμμα εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ξεκινά Το Impact Hub Athens “χτίζει” μια δημιουργική “Κυψέλη Μάθησης” για παιδιά και ενήλικες  Στις 5 Οκτωβρίου...

Οι Αθηναίοι σχεδιάζουν την κινητικότητα στην πόλη και αξιολογούν το ΣΒΑΚ του Δήμου Αθηναίων

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αθηναίων επιδιώκει την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Προτείνει μέτρα που διευκολύνουν τις καθημερινές μας μετακινήσεις, που...

43 εκατ. ευρώ για τα αδέσποτα μέσω “Φιλόδημου” – Νέες πρωτοβουλίες παραχωρούνται στους Δήμους

Σε αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου σε ότι αφορά τα έργα που μπορούν να κάνουν οι δήμοι της χώρας για την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων...

Bottom Fullwidth