back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα «βλέπει» αξιωματούχος της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα καθυστερεί στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων» τόνισε αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επισημαίντας ότι αποφάσεις για την Ελλάδα θα συζητηθούν στο Εurogroup του Μαρτίου.

Έως τις 27 Φεβρουαρίου οι Ευρωπαικοί θεσμοί θα έχουν ολοκληρώσει τη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση τους για την ελληνική οικονομία, ενώ στις αρχές του ερχόμενου μήνα αναμένεται να κατατεθεί στο ΔΣ του ΔΝΤ η πρώτη ενδιάμεση έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα.

Στην ατζέντα ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης

Την ερχόμενη Δευτέρα ωστόσο θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα των τελευταίων μηνών, αυτό του κλειστού προυπολογισμού των 19.
Οι αλλαγές στη λειτουργία του ESM έβαλαν φρένο στην επιδίωξη ορισμένων χωρών τα κονδύλια του μπάτζετ της Ευρωζώνης να κατευθύνονται προς σταθεροποίηση οικονομιών των μελών της. Η ανταγωνιστικότητα και η σύγκλιση έχουν ήδη συμφωνηθεί ως στόχοι του προυπολογισμού ο οποίος θα είναι ενταγμένος σε αυτόν της ΕΕ.
Δεν είναι ωστόσο λίγοι στις Βρυξέλλες εκείνοι που επεσήμαινουν ότι το εγχείρημα πολύ δύσκολα θα τελειώσει στην τρέχουσα θητεία της Κομισιόν. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών θα περιμένουν πιθανότατα τις ευρωεκλογές και τη νέα σύνθεση των ευρωπαικών θεσμών προκειμένου να αντιμετωπίσουν ουσιασικότερα τόσο το ζήτημα του προυπολογισμού της ΕΖ όσο και αυτό του σχήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.
Σε κάθε περίπτωση, οι αντιπαραθέσεις στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας αναμένονται έντονες και ενδεικτικές των διαφωνιών εντός του Συμβουλίου.
Γιάννης Παπαγεωργίου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα