back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

69η Berlinale: άρωμα γυναίκας, Netflix και … πράσινο χαλί

Διαβάστε επίσης

Από σήμερα έως και τις 17 μηνός το Βερολίνο θα αποτελέσει πόλο έλξης των σινεφίλ, καθώς ανοίγει της πύλες της η 69η Berlinale – το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνου- που μαζί με το φεστιβάλ των Κανών και της Βενετίας είναι από τα σπουδαιότερα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

 

Ισχυρή γυναικεία παρουσία 

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής θα είναι η διάσημη γαλλίδα ηθοποίος Ζουλίετ Μπινός. Πέραν της προέδρου, ωστόσο, στη φετινή Berlinale είναι ιδιαιτέρως αισθητή η γυναικεία παρουσία, καθώς επτά από τους 17 υποψηφίους για την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας είναι γυναίκες. Μολονότι το ποσοστό τους υπολείπεται του 50%, αποτελεί ρεκόρ, καθώς είναι το μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο διεθνές φεστιβάλ.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν και το πολυαναμενόμενο “Vice” του Άνταμ ΜακΚέι, στην οποία ο Κρίστιαν Μπέιλ υποδύεται τον Ντικ Τσέινι, τον ισχυρότερο αντιπρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ταινία είναι υποψήφια για οκτώ Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας Καλύτερης Ταινίας, ο Μπέιλ κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στην κατηγορία Μιούζικαλ ή Κωμωδία, ενώ συνολικά ήταν υποψήφια για έξι Χρυσές Σφαίρες (περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ταινία), και είχε επίσης έξι υποψηφιότητες στα Κινηματογραφικά Βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας (BAFTA).

Η κατηγορία των σειρών 

To φεστιβάλ θα ανοίξει η αγγλόφωνη ταινία “The Kindness of Strangers” της Δανής Lone Scherfig, ενώ σε ειδική κατηγορία, θα προβληθούν στη μεγάλη οθόνη τα δύο πρώτα επεισόδια επτά σειρών του Netflix από Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία και Ελβετία.

Η ύπαρξη αυτής της ειδικής κατηγορίας, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα του φεστιβάλ πριν από πέντε χρόνια, είναι ενδεικτική της αναγνώρισης από πλευράς των διοργανωτών της στροφής στις προτιμήσεις του φιλοθεάμονος κοινού στις σειρές συνδρομητικών καναλιών έναντι των κινηματογραφικών ταινιών.

 

Οικολογική πολυτέλεια 

Η φετινή Berlinale καινοτομεί και οικολογικά, καθώς το παραδοσιακά πολυτελές κόκκινο χαλί είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένα δίχτυα αλιείας.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα