back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Συνάντηση “κίτρινων γιλέκων” με Λουίτζι Ντι Μάιο

Διαβάστε επίσης

“Η συνάντηση αυτή δίνει μία επιπλέον, διεθνή αξία στην πρωτοβουλία μας”, δήλωσαν οι εκπρόσωποι των “κίτρινων γιλέκων” μετά το χθεσινό ραντεβού τους με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο.

Την αντιπροσωπεία των “κίτρινων γιλέκων” αποτελούσαν μεταξύ άλλων ο Κριστόν Σαλενσόν καθώς και ο Μαρκ Ντουαγιέ, προερχόμενοι και οι δύο από το Δημοψήφισμα Πρωτοβουλίας Πολιτών (RIC) που έχει ήδη δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να συμμετέχει στις ευρωεκλογές και έχει δημοσιοποιήσει και αρκετά ονόματα υποψηφίων.

“Τα κίνημα των 5 αστέρων και εμείς, έχουμε πολλά κοινά”, διαβεβαίωσε ο Κριστόφ Σαλενσόν, “Αυτή η φωτογραφία θα είναι η ανάμνηση μίας όμορφης συνάντησης, της πρώτης μίας σειράς που θα συνεχιστεί, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις χώρες μας, τα κοινωνικά δικαιώματα, το περιβάλλον και την άμεση δημοκρατία”, σχολίασε από την πλευρά του ο Ντι Μάιο.

Έψαχναν συνομιλητές

Η ιταλική κυβέρνηση, από την αρχή των κινητοποιήσεων των “κίτρινων γιλέκων”, έχει πολλές φορές εκφράσει την έντονη διαφωνία της με την γαλλική κυβέρνηση, κουνώντας της το δάχτυλο για τον τρόπο που αντιδράει απέναντι στις διαδηλώσεις και τα αιτήματα. Ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου, ο Ντι Μάιο είχε καλέσει δημόσια τα “κίτρινα γιλέκα” να μην σταματήσουν τον αγώνα τους.

Ο Ερίκ Ντρουέ όμως, ένας έκ των εμπνευστών και πρωταγωνιστών του γαλλικού κινήματος, είχε τότε αρνηθεί κάθε συνάντηση, εκτιμώντας ότι δεν έπρεπε τα “κίτρινα γιλέκα” να δεχτούν καμία πολιτική βοήθεια, από όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Οι συνεργάτες του Ιταλού αντιπροέδρου ωστόσο, δεν πτοήθηκαν, και κατάφεραν να βρουν άλλους συνομιλητές από το κίνημα και να προγραμματίσουν την χθεσινή συνάντηση.

Συνεργασία ενόψει ευρωεκλογών;

“Θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε την σχέση του Κινήματος των 5 Αστέρων με τη Λίγκα, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούμε με κάποιον που προέρχεται από την ακροδεξιά”, εξήγησε αργότερα σε δηλώσεις του στο franceinfo ο Κριστόν Σαλενσόν. Οι – όποιες – αμφιβολίες όμως φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν αφού ο ίδιος μετά δήλωσε ότι μετά την συζήτηση, είναι πεπεισμένος ότι τα 5 Αστέρια είναι ένα “λαϊκό κίνημα”, περισσότερο “κεντρώο ή αριστερό”.

Ο Σαλενσόν υπογράμμισε επίσης ότι τα “κίτρινα γιλέκα” δεν είναι αποκλειστικά γαλλικό φαινόμενο αλλά “κινείται στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, το Βέλγιο και αλλού”. Αν και δήλωσε ότι “οι ευρωβουλευτές δεν έχουν μεγάλη αξία, αφού δεν ψηφίζουν και πολλά πράγματα”, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν ποσοστό ψηλότερο από το 20%.

Να σημειώσουμε ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστό 13% σε ένα ενδεχόμενο ψηφοδέλτιο των “κίτρινων γιλέκων” στις ευρωεκλογές, ενώ ήδη, εκτός από την Πρωτοβουλία Πολιτών, υπάρχει άλλη μία συλλογικότητα που έχει καταθέσει αίτηση συμμετοχής στις ευρωεκλογές.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα