back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ερντογάν: Να εκδοθούν οι «8» – Τσίπρας: «Η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης»

Διαβάστε επίσης

Στη σκιά της επικήρυξης των 8 Τούρκων στρατιωτικών η συνάντηση Τσίπρα Ερντογάν στην Άγκυρα, η οποία διήρκησε περισσότερο από δυο ώρες.

«Η υπόθεση των οκτώ αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας όπως και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου δεν παρεμβαίνει στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Άγκυρα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, τη συμφωνία των δυο πλευρών με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης.

Το θέμα των οκτώ στρατιωτικών επανέλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες από τέτοια κινήματα να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Πρόσθεσε, ότι  «πρέπει να σεβαστούμε αυτούς που έχασαν την ζωή τους στις 15 Ιουλίου. Περιμένουμε και η Ελλάδα να το σεβαστεί αυτό».

Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος συνέδεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με το θέμα των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη.

«Θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης», πρόσθεσε ο Ερντογάν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι «έχουμε υπερβολικό φόρτο ως Τουρκία σε σχέση με τους μετανάστες. Η Τουρκία έχει τηρήσει όσες υποσχέσεις έχει δώσει. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τις έχει τηρήσει».

Τσίπρας: «Σαφείς οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης» για τους «8»

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη φιλοξενία αλλά και τον ειλικρινή διάλογο.  «Ο διάλογός μας όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντικός, όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας».

Απαντώντας για την υπόθεση των «8», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών στην οποία αναφερθήκατε αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας όπως και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία».

«Η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι, ωστόσο, αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

«Ούτε εσείς ούτε κι εγώ αποδεχόμαστε την πεπατημένη γιατί οι εξελίξεις στην περιοχή μας δεν μας επιτρέπουν να μένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν, έχει προσκαλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στην Άγκυρα ο Αλ. Τσίπρας

Στο αεροδρόμιο της Άγκυρας προσγειώθηκε λίγο μετά τις 15:00 το αεροπλάνο της ελληνικής κυβέρνησης. Στο αεροδρόμιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και η υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν.

Στην ελληνική αποστολή, εκτός του πρωθυπουργού, συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει η σύντροφός του, Περιστέρα Μπαζιάνα.

«Έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου»

«Έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου» σημειώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, στο Twitter, με αφορμή την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία.

 

«Άφιξη στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επανεκκίνηση της θετικής μας ατζέντα, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Με «βαριά» ατζέντα οι συνομιλίες Τσίπρα – Ερντογάν

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού εδώ και 11 χρόνια καθώς πραγματοποιείται στην Άγκυρα γίνεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να παραμείνουν μόνιμα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας στο υψηλότερο επίπεδο.

Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί οι κκ Τσίπρας και Ερντογάν συναντώνται για έβδομη φορά εδώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση στις 16.45 με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο επονομαζόμενο «Λευκό Παλάτι», ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν όλα τα διμερή, ανοιχτά ζητήματα με την Αθήνα να προκρίνει τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο καθώς ο κίνδυνος ενός ατυχήματος είναι πάντα υπαρκτός.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου

16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου και και ακολούθως δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα