back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βούτσης για την επιστολή Τσίπρα: «Απολύτως συνταγματικά και θεσμικά ορθή»

Διαβάστε επίσης

«Απολύτως συνταγματικά και θεσμικά ορθή», χαρακτήρησε την επιστολή που του έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητώντας του να μην αναλάβει πρωτοβουλία για την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, ο Πρόεδρος του Σώματος Νίκος Βούτσης.

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού ο κ. Βούτσης επέμεινε ότι η επιστολή του πρωθυπουργού ήταν στο πλαίσιο της απόλυτης προσήλωσής του στους θεσμούς, απαντώντας έτσι και στην αντιπολίτευση που είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για ωμή παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών.

Ο κ. Βούτσης κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που ήθελαν την Αξιωματική Αντιπολίτευση να του υποβάλλει πρόταση μομφής είπε ότι «όποιος θέλει να το δοκιμάσει ευχαρίστως να το συζητήσουμε», τονίζοντας πάντως ότι ο ίδιος στα 3,5 χρόνια που είναι στο αξίωμα αυτό, επέδειξε απόλυτη θεσμική προσήλωση.

Κατά τα άλλα ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ζήτησε να υπάρξει ερμηνεία του κανονισμού της Βουλής για το αν μπορεί να παραμείνει μια κοινοβουλευτική ομάδα ανεξαρτήτως εάν οι πέντε βουλευτές που την απαρτίζουν έχουν εκλεγεί από το ίδιο κόμμα.

Επ’ αυτού ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι απόψε ή το αργότερο αύριο το πρωί θα συζτήσει τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Τέλος, ο κ. Βούτσης όταν ρωτήθηκε για το αν θα υπάρξουν προσχωρήσεις ανεξαρτήτων βουλευτών στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, περιοριστηκε να δηλώσει: «Δεν απαντώ. Κοντός ψαλμός»

Παρέμβαση της αντιπολίτευσης

Νωρίτερα η αντιπολίτευση είχε καταγγέλλει την παρέμβαση Τσίπρα στο έργο του Κοινοβουλίου με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να αρνείται να σχολιάσει την επιστολή Τσίπρα, περιοριζόμενος αυστηρά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, συνεχίζεται από τις τις 14:00 η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής.

Πρώτος έθεσε το θέμα της επιστολής ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, λέγοντας ότι «η Επιτροπή δεν είναι παράρτημα του Μαξίμου» και ότι η ενέργεια αυτή του κ. Τσίπρα «συνιστά όχι μόνον ωμή παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και ευτελισμό του Κοινοβουλίου από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δίνει εντολή στον τρίτο τη τάξει πολιτειακό παράγοντα της χώρας, που είναι ο Πρόεδρος της Βουλής».

«Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής είχαν εξαγγείλει αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, εκβιαζόμενοι από τον συνεταίρο τους. Μετά τις αντιδράσεις και τη γενική κατακραυγή, ο κ. Τσίπρας έκανε πίσω. Άδειασε και τον κ. Βούτση, σαν να πρόκειται για υπάλληλό του. Παρακμή και εκφυλισμός», σχολίασε η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά.

«Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να αποφασίσει ο κ. Τσίπρας πώς θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό του κ. Καμμένου», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Για «πανηγυρική και θρασεία ομολογία Τσίπρα ότι ο ίδιος είχε δώσει την εντολή να ευτελιστεί η κοινοβουλευτική παράδοση και τάξη, προκειμένου να περιοριστούν οι απειλές Καμμένου», μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν θα έπρεπε οι θεσμοί να προσαρμόζονται στα κόμματα, αλλά τα κόμματα στους θεσμούς”, τόνισε στον Αθήνα 9.84 ο αντιπρόεδρος και βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, προσθέτοντας: «Αν κάτι πρέπει να αλλάξει στον Κανονισμό, αυτό είναι να μην δέχονται τα κόμματα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες βουλευτές που έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα».

Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, ο Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε στο περιστύλιο της Βουλής: «Ο κ. Τσίπρας θέλει να πάει για εκλογές τον Οκτώβριο, να εξαντλήσει την 4ετία, ο κ. Μητσοτάκης θέλει όσο το δυνατόν συντομότερα, ει δυνατόν και τον Μάρτιο. Δηλαδή, ό,τι έκανε πάντα η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Εγώ θεωρώ, ό,τι έχουμε μπροστά μας μία κρίσιμη ημερομηνία, 27 Φεβρουαρίου, με την αξιολόγηση, οπότε τότε ουσιαστικά θα πάρει τις αποφάσεις του ο κ. Τσίπρας, με βάση το κομματικό συμφέρον, τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες και τις οικονομικές εξελίξεις, για το αν θα πάει σε εκλογές τον Μάιο ή τον Οκτώβριο».

«Ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δεν εκβιάζονται», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου. Η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η Ν. Δ εκτίθεται διότι επενδύει στη καταστροφολογική αντιπολίτευση ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ όπως είπε χαρακτηριστικά «έχει γίνει ουρά του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Την ίδια ώρα, το σενάριο προσχώρησης των 6 βουλευτών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση φέρεται να εξετάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, που μίλησε στο News 24/7.

Π. Καμμένος: Αντιδημοκρατική προσπάθεια να πάρουν από τους ΑΝΕΛ την Κ.Ο.

«Όταν μίλησα για αντιδημοκρατική προσπάθεια να πάρουν από τους ΑΝΕΛ την Κ.Ο. αντίθετα από την ήδη υπάρχουσα γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, γνώριζα την απόφαση του 2013», επισημαίνει σε ανάρτησή του στο twitter o πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

«Αυτή ισχύει μόνο. Το άρθρο 15 αφόρα την ίδρυση» προσθέτει.

Newsroom Αθήνα 9.84 – Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα