back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νίκος Βούτσης: ” Η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής για την τροποποίηση διατάξεων, αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων”

Διαβάστε επίσης

 Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο.

Για την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα (4/2/2019) συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής με θέμα την τροποποίηση διατάξεων, διευκρίνισε ότι αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Αυτό – όπως τόνισε- δεν συνιστά αλλαγή του κανονισμού.
Αναφορικά με την παρέμβασή του για τη μη παραίτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο κ. Βούτσης την απέδωσε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν έως το τέλος της εβδομάδας για την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της
FYROM στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο -όπως είπε- της ευταξίας της σειράς των πραγμάτων στη Βουλή. Ο Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ακόμη ότι προσπαθεί να κρατά τον θεσμικό ρόλο του και τα όριά του.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υποκύπτει σε εκβιασμούς, ο κ. Βούτσης μίλησε για παροχέτευση διαρροών, ψευδών, εκβιασμών και απειλών, που όχι μόνο δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα, αλλά αντιθέτως το υπονομεύουν.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής στο πρόσωπό του από τη ΝΔ, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και οι απαντήσεις που θα δοθούν θα είναι καταλυτικές.

Αναλυτικά:

         *ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ν. Βούτσης : Αυτό το οποίο θα συζητήσουμε θα είναι μια ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων. Και όχι αλλαγή στις συνθέσεις ή την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα συζητήσουμε κάτι το οποίο δεν θα συνιστά καμία ουσιώδη αλλαγή επί του κανονισμού.  

Β. Πάικος: Όταν λέτε όμως ενίσχυση δεν εννοείτε κάτι τέτοιο;  

 Ν. Βούτσης: Δεν εννοώ σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που είναι και ο πυρήνας της λειτουργίας του κοινοβουλίου. Από εκεί και πέρα πρέπει όλοι να σεβόμαστε και να ενισχύουμε τα κόμματα. Γνωρίζετε ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές και έχουν και το απαραίτητο ποσοστό για να μπουν στη βουλή παίρνουν κρατική επιχορήγηση , μπαίνουν στη λίστα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για να έχουν τον αναγκαίο χρόνο στα πλαίσια του πλουραλισμού στα κανάλια και αυτό τεκμηριώνεται ξανά στην επόμενη εκλογική μάχη. Με αυτή την έννοια τα κόμματα συνεχίζουν να λειτουργούν και οι αρχηγοί τους , ανεξάρτητα προφανώς από το πως μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει μία κοινοβουλευτική ομάδα που είναι θέμα του κοινοβουλίου που κατ’ ελάχιστον πρέπει να έχει πέντε. Κατ’ ελάχιστον θα έλεγε κανείς διότι αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα.  

 Β. Πάικος: Αυτό θα παραμείνει;  

 Ν. Βούτσης: Αυτό σας  διευκρίνισα . Ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση σε αυτή την ουσιώδη διάταξη σε σχέση με τη λειτουργία του κοινοβουλίου.  

 Β. Πάικος: Ωστόσο κύριε πρόεδρε η εικόνα που δίνεται είναι υποταγής σε ένα εκβιασμό. Αυτό δηλαδή που λέει η Ν. Δ.. … 

 Ν. Βούτσης: Όχι δεν συμφωνώ μαζί σας. Δεν μας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο . Εννοώ σε σχέση με αυτά που σας είπα προηγούμενα. Προσωπικά θέλω να είμαι πολύ σαφής γενικότερα για τα φαινόμενα που υπαινιχθήκατε ότι  παροχέτευση διαρροών ψευδών , εκβιασμών , οποιονδήποτε σχολείων , αιτιάσεων ή απειλών , όχι μόνον δεν βοηθάει το πολιτικό σύστημα , αλλά το υπονομεύει ευθέως. Τέτοιου τύπου πολιτική δεν μας αφορά, δεν μας αγγίζει και δεν υπάρχει καμία περίπτωση , επειδή βλέπω και για τον πρωθυπουργό να διαμορφώνεται  ένα επικοινωνιακό κλίμα ότι εκβιάζεται ή υποχωρεί σε εκβιασμούς, σας διαβεβαιώνω ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και εγώ και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να στέρξουμε σε τέτοιου είδους παροχετεύσεις , έμμεσες απειλές.”  

*ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ 

 “Προφανώς έχει συνταγματικό δικαίωμα η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει ό,τι νομίζει και ό,τι θεωρεί πως πρέπει για το θεσμικό της ρόλο. Θεωρώ ότι δεν έχει πραγματικές αιτίες για να κάνει κάτι τέτοιο. Όπως επίσης θεωρώ πως σε μια τέτοια περίπτωση , επειδή είναι η πολλοστή φορά, οι απαντήσεις οι οποίες θα δοθούν σε οποιεσδήποτε αιτιάσεις και ενστάσεις, θα είναι καταλυτικές.”  

                                                ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ

 Ερωτηθείς για τον κ Παπαχριστόπουλο και γιατί αποδίδεται σε εκείνον η αναβολή της παραίτησής του, ο κ Βούτης απάντησε:”Όταν βρισκόμαστε την Παρασκευή και υπάρχει θέμα υποβολής παραίτησης βουλευτού η επόμενη αντικατάσταση μπορεί να γίνει δι ορκωμοσίας στην επόμενη ολομέλεια ή στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής. Δηλαδή μετά από τρεις μέρες. Και καθώς το θέμα των Πρεσπών θα κλείσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή, συνέστησα πράγματι στον κ. Παπαχριστόπουλο  να το σκεφθεί . Να το δει σε σχέση με την ευταξία της σειράς των πραγμάτων. Ούτε όρεξη έχω, ούτε θεσμικό ρόλο ανάμειξης στο τι θα κάνει ο οποιοσδήποτε. Αλλά ο πρόεδρος της βουλής δεν είναι ένα στρατιωτάκι ουδέτερο , άγευστο , άοσμο χωρίς άποψη . Προφανώς όμως κρατάω απολύτως και το προσπαθώ -σας το λέω ειλικρινά- το θεσμικό μου ρόλο και τα όρια αυτού του θεσμικού ρόλου.”  

                                                             ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΑΜΕΝΟ

Για τον Πάνο Καμένο ο κ Βούτσης σημείωσε πως  “Καθένας κρίνει τα όρια και το επίπεδο στο οποίο θέλει και πρέπει να βρίσκεται η αντιπαράθεση. Αποτελεί θλιβερό φαινόμενο αυτή η κατάσταση. Και προηγούμενα είπα μερικά πράγματα για τον τρόπο που παροχετεύονται ψευδολογίεςκαι διάφορα άλλα πράγματα. Καθένας και η κυβέρνηση έχει τον τρόπο. Έχει κάνει δηλώσεις ο κ. Τζανακόπουλος έχει πει ότι υποστηρίζει όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τα οποία δέχονται επιθέσεις , αιτιάσεις… Από εκεί και πέρα τι να πούμε; Επί των ψευδών να λέει κανείς ότι είναι ψεύδη ή γιατί γίνεται;”

Σε ερώτηση εάν με τα λεγόμενα του Πάνου Καμένου και τα όσα μπορεί να πει ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε :”Η αλήθεια και το ήθος στη πολιτική τελικά μένουν στην επιφάνεια και δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος στο τέλος της ημέρας”,σημειώνοντας πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει την εμπειρία να σταθμίσει και από εδώ και πέρα , αλλά και μέχρι τώρα τη δημόσια έκθεσή του.”                        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα