back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατρούγκαλος για Βενεζουέλα: «Όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της EE, αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές»

Διαβάστε επίσης

«Η αλήθεια είναι ότι όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές, ακριβώς γιατί θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παγκόσμιος παίκτης, αυτόνομος, με τη δική της παρουσία βασισμένη στις δικές της αξίες, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωση του σχετικά με τη Βενεζουέλα μετά την ολοκλήρωση της υπουργικής συνόδου Ε.Ε. – Αφρικής, στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας επί της ουσίας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα της Βενεζουέλας εντός της Ε.Ε ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως οι προτεραιότητες της Αθήνας είναι να υπάρχει δημοκρατική και ειρηνική λύση ότι «θα πρέπει να αφεθεί μόνος του ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω ελεύθερων εκλογών».

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως από την αρχή η θέση της Ελλάδας ήταν «να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή, διπλωματική πρωτοβουλία, που θα συνίστατο στο ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών -σε συνδυασμό και με άλλα κράτη, όπως το Μεξικό, η Ουρουγουάη, η Βολιβία- θα μεσολαβούσαν για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν το λαό της Βενεζουέλας σε τίμιες και ελεύθερες εκλογές».

«Είναι αυτονόητο ότι σεβόμαστε και υποστηρίζουμε τις αρμοδιότητες και της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και του Προέδρου της στην άσκηση των συνταγματικών τους αρμοδιοτήτων προς την κατεύθυνση διεξαγωγής εκλογών με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε» προσέθεσε με την ευχή στην προσεχή Πέμπτη η ομάδα αυτή που θα συγκληθεί στο Μοντεβιδέο να δημιουργήσει τις συνθήκες αυτές «που θα μπορέσουν πράγματι να δώσουν στο λαό της Βενεζουέλας την ευκαιρία να αποφασίσει μόνος του».

«Όλα τα άλλα αποτελούν αποπροσανατολισμό και θέλω να προειδοποιήσω όλους ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει ποτέ να γίνεται παίγνιο εσωτερικών, μικροκομματικών λόγων. Πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι όταν μιλάμε για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να μιλάμε με υπευθυνότητα και να αποφεύγουμε να τη χρησιμοποιούμε για οποιαδήποτε μικροκομματικά οφέλη» κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα