back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη συνθήκη INF; – Κίνδυνος νέου ανταγωνισμού στους εξοπλισμούς

Διαβάστε επίσης

Την αποχώρησή της από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF) του 1987 ετοιμάζεται να ανακοινώσει – πιθανότατα σήμερα – η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.
Στην περίπτωση αυτή, ο κόσμος θα εισέλθει σε μία εποχή με αβέβαιη κατάληξη ως προς ένα νέο ανταγωνισμό στους εξοπλισμούς, γεγονός που κάνει πολλούς παρατηρητές να μιλούν για ένα δεύτερο Ψυχρό πόλεμο, μεταξύ των δύο ανταγωνιστικών δυνάμεων, δηλαδή των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον έχει ενημερώσει τους συμμάχους της στο NATO για τις προθέσεις της. Το Ατλαντικό Σύμφωνο σκοπεύει να εκφράσει την υποστήριξή του στην αμερικανική απόφαση με μια διακήρυξη, μόλις ανακοινωθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα). Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που να επιβεβαιώνει ότι το θέμα της συνέντευξης θα είναι η INF, αλλά στελέχη του αμερικανικού ΥΠΕΞ κατέστησαν σαφές την Πέμπτη ότι η Ουάσιγκτον θα αποσυρθεί άμεσα από τη διμερή συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε χθες ότι η Μόσχα δεν βλέπει «ουδεμία πρόοδο» στις προσπάθειες για να περισωθεί η συνθήκη που υπεγράφη πριν από 30 και πλέον χρόνια. «Η θέση των ΗΠΑ παραμένει μάλλον σκληρή», βασίζεται στο «τελεσίγραφο» που έχει απευθύνει στη Μόσχα η Ουάσιγκτον, τόνισε ο Ριάμπκοφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, μετά τη συνάντησή του με την Άντρεα Τόμπσον, την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για τον έλεγχο των εξοπλισμών και την διεθνή ασφάλεια, στο Πεκίνο.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε τον Δεκέμβριο ότι θα αποχωρήσει από τη διμερή συνθήκη εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί προς αυτήν εντός 60 ημερών, ορίζοντας τη 2α Φεβρουαρίου – την αυριανή ημέρα – ως την προθεσμία για αυτό.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζει ότι οι ρωσικοί πύραυλοι 9 M729 παραβιάζουν την INF. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον οι πύραυλοι αυτοί έχουν ακτίνα δράσης εντός του απαγορευμένου δραστικού βεληνεκούς (500 ως 5.000 χιλιόμετρα). Για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ ζητούν από τη Μόσχα να τους καταστρέψει αμέσως.

Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία αυτή και προειδοποιεί πως η κατάργηση της συνθήκης θα θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα