back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συμβούλιο της Ε.Ε: Διεθνής Ομάδα Επαφής για την Βενεζουέλα- Ελληνική πρωτοβουλία

Διαβάστε επίσης

Μετά από ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και με την υποστήριξη χωρών όπως η Σουηδία και η Πορτογαλία, η Ε.Ε. συμφώνησε στους όρους αναφοράς για τη δημιουργία μιας Διεθνούς Ομάδας Επαφής με σκοπό την υποστήριξη του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και κοινωνίας των πολιτών στη Βενεζουέλα και τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η σύσταση της Ομάδας Επαφής αναμένεται να ανακοινωθεί στο σημερινό άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών. Η ομάδα θα αποτελείται από χώρες εντός και εκτός Ε.Ε., ενώ πρόκειται να συνεργαστεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την ανάληψη σχετικής διπλωματικής πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα υποστήριξε σταθερά ότι στον βαθμό που η Ε.Ε. επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τη διεξαγωγή εκλογών, οφείλει να ενεργοποιηθεί συγκροτημένα και με δική της διπλωματική πρωτοβουλία.
Η αναγνώριση του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χ. Γκουαϊδό ως de facto Προέδρου της Βενεζουέλας, χωρίς τουλάχιστον την εκκίνηση ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία συνθηκών διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών, θα ήταν μια ανεύθυνη στάση, ειδικά δεδομένων των μεγάλων κινδύνων που υφίστανται για εμφύλιες συγκρούσεις σε μια πολιτικά και κοινωνικά πολωμένη κοινωνία, προσθέτουν.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα