back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΕΔΕ: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης για τα αποθεματικά

Διαβάστε επίσης

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης για την υποχρεωτική μεταφοράς των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ της ΚΕΔΕ.

Επίσης οι δήμαρχοι, αφού χαρακτήρισαν την απόφαση αυτή εκβιαστική, θα καταθέσουν και αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης προκειμένου να προλάβουν την χρονική προθεσμία των 30 ημερών που βάζει ο νόμος για την μεταφορά των διαθέσιμων.

Την απόφαση της η ΚΕΔΕ έλαβε μετά από νομική γνωμάτευση που υποστηρίζει ότι η υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης. Επίσης η υπουργική απόφαση παραβιάζει και το κοινοτικό δίκαιο και συγκεκριμένα τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι η υπουργική απόφαση κρύβει πολιτική σκοπιμότητα, ενώ θα δημιουργήσει και πρόβλημα στις τράπεζες καθώς το ποσό ξεπερνά κατά πολύ το ένα δις ευρώ, από την στιγμή που προστίθενται και τα αποθεματικά των περιφερειών.

Να σημειωθεί ότι και οι περιφερειάρχες αντιδρούν και αρνούνται να καταθέσουν τα χρήματα τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Γ. Καμίνης: «Η κυβερνητική απόφαση πλήττει την αυτοτέλεια των Δήμων»

Εν τω μεταξύ, την κάθετη αντίθεσή του για τη μεταφορά των αποθεματικών του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος βάσει υπουργικής απόφασης εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «η κυβερνητική απόφαση πλήττει την αυτοτέλεια των Δήμων, θέτει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας και παραβιάζει τον κοινοτικό χάρτη περί τοπικής αυτονομίας».

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας εξέδωσε σχετικό ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται «Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος, τονίζει ότι θα υπερασπιστεί τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας, αντιτιθέμενο στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων, που πλήττει την αυτοτέλεια του δήμου Αθηναίων και θέτει προφανή ζητήματα αντισυνταγματικότητας».

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα