back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΕΕ: Συγκρότηση ομάδας επαφής για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα

Διαβάστε επίσης

Τη συγκρότηση ομάδας κρατών, στην οποία θα συμμετέχουν και ευρωπαϊκές χώρες, πρότεινε η ελληνική πλευρά για την κρίση στη Βενεζουέλα, στο σημερινό άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βουκουρέστι.

Σκοπός της ομάδας αυτής -σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρουγκαλο ειναι – “να υπάρξει συστηματική προετοιμασία για δημοκρατικές εκλογές και ουσιαστικός διάλογος, ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις και να μπορέσει να εκφραστεί ελεύθερα ο λαός της Βενεζουέλας”. Όπως σημείωσε, “από την αρχή η χώρα μας είχε προτείνει να δημιουργηθεί μία ομάδα κρατών, η οποία θα αναλάμβανε αυτόν τον ρόλο του πολιτικού διαλόγου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ”.

Στην ομάδα έχουν αποφασίσει να μετασχουν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Προσκλήθηκαν -και ήδη δέχθηκαν- χώρες από την περιοχή, όπως είναι η Βολιβία και ο Ισημερινός, προσέθεσε.

“Αυτό είναι κατά τη γνώμη μας το ουσιώδες: Να λειτουργήσει η δημοκρατία, οι εκλογές να είναι ουσιαστικές και αυτό το εξασφαλίσαμε με τρόπο μάλιστα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προστασία όχι μόνο των πολιτικών ελευθεριών, αλλά και του κράτους δικαίου. Και νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θα ήθελαν να δοθούν απλώς πολιτικές ή μικροπολιτικές απαντήσεις” τόνισε ο κ Κατρουγκαλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα