back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανάπλαση Αθήνας: Πεζοδρομήσεις και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών

Διαβάστε επίσης

Πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας προκηρύσσει το υπουργείο Υποδομών, για λογαριασμό της νεοσύστατης κρατικής εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».

Στόχος  του σχεδίου είναι οι πεζοδρομήσεις βασικών οδών του κέντρου, όπως η Βασ. Όλγας και η Τοσίτσα, η αναβάθμιση πλατειών και η ανάδειξη ιστορικών κτιρίων.
Η εταιρεία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των κ.κ. Σπίρτζη και Φλαμπουράρη, με κύριο σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής των
«Προσφυγικών» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ωστόσο, σε δεύτερο χρόνο προωθούνται δράσεις και επεμβάσεις «που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου, στην περιβαλλοντική του αναβάθμιση και στη διασύνδεση του κέντρου με την ευρύτερη περιοχή», όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Υποδομών και
Μεταφορών.

Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της νεοσύστατης κρατικής εταιρείας η οποία φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει εκτεταμένες παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης, συνεχίζοντας το έργο της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η πεζοδρόμηση της Βασ. Όλγας, ώστε να ενοποιηθούν οι χώροι του Ζαππείου και του Εθνικού Κήπου με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου.

Στο μικροσκόπιο της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» έχουν μπει μεταξύ άλλων, οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα (Ερμού, Καραγιώργη Σερβίας, Μητροπόλεως, Περικλέους), η περιοχή της πλατείας Κοτζιά και σημεία κοντά στην Ομόνοια, όπως η περιοχή του Εθνικού Θεάτρου και του πρώην Μινιόν, με στόχο την ανάδειξη νεοκλασικών οικημάτων, ιστορικών κτιρίων και πλατειών.

Επικεφαλής της εταιρείας έχει τοποθετηθεί ο καθηγητής του ΕΜΠ και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας, ο οποίος σχεδιάζει επίσης παρεμβάσεις στην περιοχή γύρω από το  Αρχαιολογικό Μουσείου και το ιστορικό κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Πατησίων.

Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πεζοδρόμηση της Τοσίτσα και δημιουργία ζωνών πρασίνου στην Στουρνάρη, την Τοσίτσα, την Αβέρωφ κλπ.
Για την διεξαγωγή του διαγωνισμού έχει δεσμευθεί από το υπουργείο  Υποδομών ποσό ύψους 200.000 ευρώ, ενώ εταιρεία προτίθεται να πραγματοποιήσει δύο ακόμα αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι  θα αφορούν στην αποκατάσταση του ιστορικού θεάτρου του Λυκαβηττού, και σε παρεμβάσεις στο δίκτυο της οδού Πειραιώς, από το Γκάζι μέχρι το Νέο Φάληρο.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα