back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θετικό αλλά με επιφυλάξεις το ΥΕΘΑ στην πρόσκληση της Άγκυρας

Διαβάστε επίσης

Η σημερινή συνάντηση, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, στη Λευκωσία, εντάσσεται και στο πλαίσιο του συντονισμού Κύπρου και Ελλάδας, για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο, ενόψει μάλιστα και της συνάντησης του Πρωθυπουργού, την προσεχή Τρίτη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και ο ΑΝΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Χθες, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου έστειλαν από τη Λευκωσία, ισχυρά μηνύματα στην Τουρκία, για την Κύπρο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, αλλά και για τα ενεργειακά και θέματα, που αφορούν την ασφάλεια των αγωγών μεταφοράς ενέργειας, από την Αν. Μεσόγειο στην Ε.Ε. Και αυτά τα θέματα θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στην συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι Υπουργοί Άμυνας των δύο κρατών.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Στρατηγός ε.ά Χουλουσί Ακάρ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Έλληνα ομόλογό Ναύαρχο ε.ά Ευάγγελο Αποστολάκη και μαζί πρόσκληση, για επίσκεψη στην Τουρκία, την οποία και αποδέχτηκε ο Έλληνας ΥΕΘΑ. Αν τελικά πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη, θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Άμυνας στην Άγκυρα, από την μεταπολίτευση, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα, δεν έχει επισκεφθεί τη χώρα μας Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

Η κίνηση αυτή, του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, λίγο πριν την θλιβερή επέτειο της πτώσης του ελληνικού ελικοπτέρου στα Ίμια και της απώλεια της ζωής τριών στελεχών του Π.Ν., λόγω της κορύφωσης της ελληνοτουρκικής Κρίσης το 1996, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, ερμηνεύεται, ως μία προσπάθεια, από την πλευρά της Τουρκίας, για αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελληνικό ΥΕΘΑ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, στην επιστολή του προς τον κ. Αποστολάκη, αναφέρεται, στην αναγκαιότητα να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και επωφελούς συνεργασίας.

Ωστόσο, στο ΥΕΘΑ, είναι επιφυλακτικοί για τις τουρκικές προθέσεις και επισημαίνουν, τις διαφαινόμενες δυσκολίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που θα προκύψουν το προσεχές διάστημα, καθώς μάλιστα, μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου, η Τουρκία, θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση των τελευταίων δεκαετιών στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με την επωνυμία «Γαλάζια πατρίδα», φράση την οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον ο Χουλουσί Ακαρ, εκφράζοντας την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα