back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απόρρητη έρευνα για την Εναλλακτική για τη Γερμανία διαρρέει στο διαδίκτυο

Διαβάστε επίσης

Μπλόγκερς της γερμανικής ανεξάρτητης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Netzpolitik.org ανάρτησαν μία φερόμενη ως απόρρητη έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας (BfV) για την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία διεξάγει έρευνα για στελέχη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία με επίκεντρο την ρητορική τους αλλά και τυχόν τακτικές από πλευρές του κόμματος που αντίκεινται στο σύνταγμα της χώρας δεν ήταν μυστικό. Είχε γνωστοποιηθεί από τα γερμανικά Μέσα από τις αρχές Ιανουαρίου. Η διαρροή αυτή, ωστόσο, δίνει μία άλλη διάσταση στην έρευνα που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι στόχοι της έκθεσης

Σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα, ο στόχος της αξιολόγησης από την BfV ήταν να εξακριβωθεί πόσο στενοί είναι οι δεσμοί της AfD με ακροδεξιές οργανώσεις, να διαπιστωθεί κατά πόσον η ρητορική που χρησιμοποιούν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος παραβιάζει το γερμανικό σύνταγμα και να καθοριστεί εάν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των δραστηριοτήτων του κόμματος.

Σύμφωνα με την έκθεση:

-υπάρχουν “σαφείς ενδείξεις” ότι εντός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία υπάρχει κίνημα εξτρεμιστών, όχι, όμως, αποδείξεις, ώστε ολόκληρο το κόμμα να τεθεί υπό παρακολούθηση

υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος χρησιμοποιούν “ακροδεξιά ρητορική”, όπως για παράδειγμα, όταν ισχυρίζονται ότι η Γερμανία κινδυνεύει με “αφανισμό” εξαιτίας της πολυπολιτισμικότητας. Δηλώσεις που έχουν γίνει από τον συμπρόεδρο του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, και κυρίως από τον Μπγερν Χέκε, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στο κοινοβούλιο του κρατιδίου της Θουριγγίας, „καθιστούν σαφές ότι ο αντιλαμβάνονται την έννοια του ‘γερμανικού λαού’ βάσει εθνοτικών-βιολογικών και πολιτισμικών δεδομένων“.

Η έρευνα, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ξεκίνησε κυρίως με αφορμή τη ρητορική της νεολαίας του κόμματος και της ακροδεξιάς πτέρυγάς του, της επονομαζόμενης “Der Flügel” (“Η πτέρυγα”), που συνδέεται με τον Χέκε και, μολονότι, στην έρευνα, κατά πληροφορίες, γίνεται αναφορά στο όνομα του Γκάουλαντ περί τις 90 φορές, είχε εξαρχής διευκρινιστεί ότι στο πλαίσιό της δεν θα διερευνηθεί όλο το κόμμα.

Το όνομα του Χέκε αναφέρεται περισσότερες από 600 φορές. Ο ίδιος έχει, μεταξύ άλλων δηλώσει, ότι “είναι Γερμανός μόνο όποιος είναι γερμανικής εθνότητας” και “ότι το καρτέλ των παραδοσιακών κομμάτων στην Γερμανία δεν προασπίζεται την γερμανική και ευρωπαϊκή κουλτούρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αφανιστούν οι Γερμανοί και ο πολιτισμός τους”.

Η αντίδραση της AfD

H AfD από πλευράς της ζητά ο Τόμας Χάλντενβανγκ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας, να αντιμετωπίσει “πειθαρχικές κυρώσεις” λόγω της διαρροής.

Η Άλις Βάιντελ, συνεπικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στο Μπούντεσταγκ, χαρακτήρισε τα ευρήματα της έρευνας “μη πειστικά και ασόβαρα”, ασκώντας, παράλληλα, κριτική στην ομοσπονδιακή μυστική υπηρεσία, διότι δεν κοινοποίησε την απόρρητη έρευνα στο κόμμα της, “επιτρέποντας”, όπως επεσήμανε “να εργαλειοποείται από πολιτικά συμφέροντα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια, όπως και ο Γεργκ Μόιτεν, έτερος πρόεδρος του κόμματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο πέραν του Γκάουλαντ, βρίσκονται υπό έρευνα για δωρεές που έλαβαν κατά την προεκλογική περίοδο ενδεχομένως από επιχειρηματίες εκτός συνόρων ή από φαρμακευτική εταιρία.

Η απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών

Εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι είναι “λυπηρό τέτοιου είδους έγγραφα να δημοσιοποιούνται”. Σύμφωνα, με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) που επικαλείται την ίδια πηγή, το υπουργείο δεν γνωρίζει πώς έφτασε το περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης στα χέρια των συντακτών του Netzpolitik.org, επεσήμανε, ωστόσο, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νομικές συνέπειες.

Η έκθεση, πάντως, καταλήγει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση. Είναι σαφές ότι, με τη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα, εάν η έρευνα δεν καταλήξει σε χειροπιαστό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Εναλλακτική για τη Γερμανία υπέρ της.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα