back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Oλοκληρώθηκε η ψηφοφορία των 7 τροπολογιών-Το βρετανικό κοινοβούλιο θέλει Βrexit με συμφωνία

Διαβάστε επίσης

Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία των 7 τροπολογιών στη συμφωνία του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων.  Η Τερέζα Μέι, κλείνοντας τη συνεδρίαση τόνισε ότι θα λάβει υπόψη το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών και ειδικότερα των δύο τροπολογιών που υπερψηφίστηκαν και θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες να επαναδιαπραγματευτεί μία καλύτερη συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει αλλαγές στο θέμα του backstop των Ιρλανδικών συνόρων.  Επίσης τόνισε ότι θα επισημάνει στους 27 της ΕΕ ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν επιθυμεί η Βρετανία να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. «Θα φύγουμε και θα φύγουμε με συμφωνία», διαμήνυσε η Μέι.

Στην αποψινή ψηφοφορία που διήρκησε σχεδόν 2 ώρες, υπερψηφίστηκαν 2 τροπολογίες και καταψηφίστηκαν 5.

Η τροπολογία που δεν ήθελε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός υπέρ της απόρριψης, επί της αρχής, ενός Brexit χωρίς Συμφωνία, πέρασε με 318 ψήφους, έναντι 310. Σε ό,τι αφορά την τροπολογία των Τόρις, για το ακανθώδες θέμα του  ιρλανδικού backstop, αυτή υπερψηφίστηκε με 317 ψήφους υπέρ, έναντι 301 κατά.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Η πρώτη τροπολογία του Εργατικού Τζέρεμι Κόρμπιν καταψηφίστηκε με 327 ψήφους κατά και 296 υπέρ.

H δεύτερη τροπολογία που υπέβαλε ο εκπρόσωπος του σκωτσέζικου SNP, Ίαν Μπλάκφορντ με την οποία ζητούσε επέκταση του Άρθρου 50, καταψηφίστηκε με 327 κατά και 39 υπέρ.

Παράλληλα, με 321 ψήφους κατά και 301 υπέρ καταψηφίστηκε και η τρίτη τροπολογία που κατέθεσε ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Οι βουλευτές απέρριψαν και την τέταρτη τροπολογία του Κούπερ, η οποία έδινε τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να μπλοκάρει, μέσω ψηφοφορίας, ένα no deal Brexit, με 321 ψήφους έναντι 298.

Σε ό,τι αφορά την πέμπτη τροπολογία, η Βουλή των Κοινοτήτων την απέρριψε. Η τροπολογία J καλούσε την κυβέρνηση της Μέι να ζητήσει παράταση του Άρθρου 50 αν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.  Η μη δεσμευτική πρόταση για την αναβολή του Brexit, την οποία είχε υποβάλει η βουλευτής των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς, καταψηφίστηκε με 322 ψήφους κατά και 290 υπέρ.

Στην πρώτη «ήττα» της βραδιάς για την Τερέζα Μέι, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απόρριψης, επί της αρχής, ενός Brexit χωρίς Συμφωνία με 318 ψήφους, έναντι 310.  Η τροπολογία «Σπέλμαν» ορίζει ότι απορρίπτεται η έξοδος από την ΕΕ «χωρίς μια Συμφωνία Αποχώρησης και ένα πλαίσιο για τη Μελλοντική Σχέση». Δεν καθορίζει όμως πώς θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σταματήσει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Τέλος η τροπολογία του «Γκράχαμ Μπράντι» η οποία προβλέπει την αντικατάσταση του «backstop» με «εναλλακτικές ρυθμίσεις για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου», υπερψηφίστηκε με 317 ψήφους υπέρ, έναντι 301 κατά.

 

Αθηνά Κορλίρα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα