back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κόκκινα φουλάρια: το άλλο πρόσωπο της Γαλλίας

Διαβάστε επίσης

Με σημαίες τρικολόρ και πλακάτ που έγραφαν “και εμείς είμαστε ο λαός!”, τα “κόκκινα φουλάρια”, ή αλλιώς το αντι-κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” έκανε πρεμιέρα χθες στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το ραντεβού είχε δοθεί εδώ και καιρό για χθες το μεσημέρι στην πλατεία της Βαστίλης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 10.500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι με στόχο, όπως σημείωναν, να κινητοποιήσουν την «σιωπηλή πλειοψηφία».

Σχεδόν 40.000 μέλη

Το κίνημα δεν είναι καινούργιο, τουλάχιστον όχι πολύ πιο καινούργιο από τα “κίτρινα γιλέκα”. Έκανε την εμφάνισή του, λίγες εβδομάδες μετά τις πρώτες διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης της τιμής των καυσίμων και – κυρίως – των πρώτων βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν σε αυτές. Στα τέλη Νοεμβρίου μάλιστα ιδρύθηκε και το αντίστοιχο σωματείο που αριθμεί, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα, σχεδόν 40.000 μέλη.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, στα κοινωνικά δίκτυα, πολίτες άρχισαν να αντιδρούν και να οργανώνονται κάτω από την ονομασία “κόκκινα φουλάρια”, ενώ επαναλάμβαναν την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν την δημοκρατία και τους θεσμούς.

Γαλλικές και ευρωπαϊκές σημαίες

Οι ρεπόρτερ που κάλυψαν την χθεσινή διαδήλωση ανέφεραν ότι υπήρχαν κάποια κοινά σημεία με αυτές των “κίτρινων γιλέκων” αφού οι συμμετέχοντες κουνούσαν γαλλικές σημαίες και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο. Όμως υπήρχε μία βασική διαφορά: δίπλα στην γαλλική, κυμάτιζαν και σημαίες της Ευρώπης.
“Και εμείς είμαστε ο λαός!” φώναζαν οι διαδηλωτές, σε μία προσπάθεια να αναδείξουν το άλλο πρόσωπο της Γαλλίας, αυτήν την “σιωπηλή πλειοψηφία” που δεν ταυτίζεται με τις κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις αλλά και τον τρόπο έκφρασης των “κίτρινων γιλέκων”.

Όχι στην βία

Στην έναρξη της πορείας, ένα πανό ξεχώριζε και αυτό έγραφε “η οχλοκρατία σκοτώνει την δημοκρατία”. Σε δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές επέμεναν ότι έχουν βαρεθεί να βλέπουν μία μειοψηφία να μονοπωλεί την δημόσια συζήτηση.

Παράλληλα, η γραμματέας των “κόκκινων φουλαριών”, Καρολίν Γκαρσέν επαναλάμβανε ότι η βία που κυριαρχεί στις μεγάλες πόλεις της χώρας εδώ και πάνω από δύο μήνες “παίρνει πλέον την μορφή τρομοκρατίας”.

Την θέση του κεντρικού συνθήματος των “κίτρινων γιλέκων” που είναι το “Μακρόν παραιτήσου!”, πήρε εχθές το “Μελανσόν παραιτήσου!”, αφού ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας είναι αυτός που έχει αγκαλιάσει όσο κανείς το κίνημα από την πρώτη στιγμή. Δεν ήταν όμως το μόνο που ακούστηκε. “Κάτω τα χέρια από την Δημοκρατία”, “ελευθερώστε τους κόμβους από τα μπλόκα”, “δεν θέλουμε αναρχία” ήταν επίσης κάποια από τα συνθήματα που φώναξαν τα “κόκκινα φουλάρια”.

Τετ α τετ

Ο φόβος των περισσοτέρων ήταν για μία ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στα “κόκκινα φουλάρια” και τα “κίτρινα γιλέκα” στους δρόμους το απόγευμα του Παρισιού. Και πράγματι αυτή έγινε. Όταν η πορεία των πρώτων έφτασε στην πλατεία της Βαστίλης, καμιά 50αριά διαδηλωτές με κίτρινα γιλέκα τους περίμεναν με καθόλου φιλικές διαθέσεις.

Όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν αρκετά κινηματογραφικές αλλά και ιδιαίτερα κατατοπιστικές για τις προθέσεις της κάθε μίας ομάδας. Κάτω από την δυνατή βροχή, “κίτρινα γιλέκα” και “κόκκινα φουλάρια” στάθηκαν αντικριστά, με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους χωρίζουν “διακριτικά” και τραγούδησαν εναλλάξ την Μασσαλιώτιδα.

Μόνο που οι πρώτοι αισθάνθηκαν την ανάγκη να παραποιήσουν τους στίχους του εθνικού ύμνου και να προσθέσουν την φράση “η Γαλλία των πλουσίων είναι αηδιαστική”, φυσικά απευθυνόμενοι στους “απέναντι”. Λίγη ώρα αργότερα, τα “φουλάρια” άρχισαν να αποχωρούν ήρεμα, χωρίς, όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο σημείο, να παραλείψουν να ευχαριστήσουν τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα