back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κατώτατος μισθός 650 ευρώ – Καταργείται ο υποκατώτατος – Εκλογές το φθινόπωρο

Διαβάστε επίσης

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν το φθινόπωρο.

Από την 1η Φεβρουαρίου οι κατώτατες αποδοχές καθορίζονται στα 650 ευρώ, ενώ ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών καταργείται και οι αποδοχές τους αυξάνονται κατά 139 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός, εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου 880.000 εργαζόμενους, άνεργους και δικαιούχους ειδικών βοηθημάτων. Εξ αυτών, 600.000 αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή απασχολούνται με ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ 280.000 είναι άνεργοι ή λαμβάνουν ειδικά επιδόματα από τον ΟΑΕΔ.

Με αυτά τα δεδομένα, θα αυξηθούν η αμοιβή για τη μερική και ελαστική απασχόληση (422.000 εργαζόμενοι), οι τριετίες οι οποίες ωστόσο θα παραμείνουν “παγωμένες” μέχρι την μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό, το επίδομα γάμου, το επίδομα ανεργίας (περίπου 390 ευρώ από 360 ευρώ σήμερα), η παροχή μητρότητας και συνολικά 24 επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ, δεδομένου ότι είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

Αναλυτικότερα, η κυβερνητική απόφαση επηρεάζει τις εξής κατηγορίες δικαιούχων:

1. Αμειβόμενοι με κατώτατους μισθούς.
2. Αμειβόμενοι με υποκατώτατους μισθούς.
3. Το επίδομα ανεργίας το ύψος του οποίου από το 2012 ανέρχεται στα 360,00 ευρώ.
4. Επίδομα μακροχρόνια ανέργων (200 ευρώ), για όσους έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά.
5. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ή σε 187 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά.
6. Ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων: Είναι ίσο με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή είναι στα 215,85 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά.
7. Επίδομα γάμου το οποίο ανέρχεται στο 10% επί του εκάστοτε βασικού μισθού ή ημερομισθίου.
8. Αποδοχές όσων εργάζονται με μερική απασχόληση. Η αύξηση των κατώτατων μισθών θα συμπαρασύρει ανοδικά και τους μισθούς όσων αμείβονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
9. Ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή επίδομα σε όσους δεν έχουν καταγγελία της σύμβασης τους λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης.
10. Ασφαλισμένοι που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά επαγγέλματα, ή σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.
11. Δασεργάτες – Ρητινοσυλλέκτες. Ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης στον κλάδο κυμαίνεται χρονική διάρκεια της επιδότησης που είναι 360 ευρώ.
12. Ειδικό εποχικό βοήθημα σε όσους ασκούς οικοδομικά επαγγέλματα, σε μουσικούς, ηθοποιούς κινηματογραφιστές κλπ..
13. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Αντιστοιχεί σε 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
14. Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή σήμερα είναι 586,08 ευρώ μικτά.
15. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις.
16. Το μισθολογικό κόστος για τα προγράμματα απασχόλησης ΟΑΕΔ.
17. Προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας: Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 70% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.
18. Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ: Η αποζημίωση για κάθε μέρα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης ισούται με το 75% του υποκατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (σήμερα 17,12 ευρώ).
19. Προγράμματα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών.
20. Βοήθημα Ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ- τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. και τέως ΕΤΑΑ.
21. Εκδοροσφαγείς. Η τακτική επιδότηση ανεργίας εκδοροσφαγέων χορηγείται στους εκδοροσφαγείς, εκδοροτεμαχιστές, ακροκαθαριστές, εργατοτεχνίτες εντέρων κ.λ.π
22. Ξεναγοί. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους ξεναγούς που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη.
23. Φορτοεκφορτωτές.
Αποκλειστικοί / ες, νοσοκόμοι/ες. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους αποκλειστικούς νοσοκόμους και αποκλειστικές νοσοκόμες που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη.

Τριετίες

Σε ό,τι αφορά τις τριετίες ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω. Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Τις προσαυξήσεις αυτές δικαιούνται μόνο όσοι είχαν την αντίστοιχη προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Όσοι συμπληρώνουν μετά την ημερομηνία αυτή τις κρίσιμες τριετίες δεν δικαιούνται επίδομα τριετιών. Σύμφωνα με τη ρήτρα του 2012, έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% έχει ανασταλεί η προσαύξηση του κατώτατου μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

ΓΣΕΕ για κυβερνητικές εξαγγελίες

“Φύλλο συκής” χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Οι συνδικαλιστές διεκδικούν άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και αποκατάσταση της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων να καθορίζουν τις κατώτατες αποδοχές.

Η ΝΔ για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή ημέρα για την αναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού. Το έκανε, ανάμεσα στους χειροκροτητές υπουργούς του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Υποστηρίζει επίσης ότι “η αύξηση του κατώτατου μισθού έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον οποίον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ”

Απάντηση Αχτσιόγλου σε ΝΔ

Δεν είναι δυνατόν το κόμμα που ως κυβέρνηση μείωσε τους μισθούς, να χαρακτηρίζει προεκλογικό πυροτέχνημα την αύξηση τους, σχολίασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Aνακοίνωση ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Σήμερα μετά από διετή καθυστέρηση και επώδυνα μέτρα, εξαγγέλλει μισθό 650 ευρώ. Αύξηση που θα χαθεί από την μείωση του αφορολόγητου, που ο ίδιος ψήφισε, σχολιάζει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του ΚΙΝΑΛ και προσθέτει: Μια λύση υπάρχει. Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για καθορισμό του κατώτατου μισθού ελεύθερα, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Αντίδραση ΚΚΕ

«Αφού ο πρωθυπουργός μάζεψε τους υπουργούς, για να στήσει μια ακόμη προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων, θα έπρεπε -τιμής ένεκεν- να καλέσει και τον πρώην υπ. Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτση, απ’ τη στιγμή που τον δικό του μνημονιακό νόμο ενεργοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, αφού μόλις πριν έναν μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ», ανακοίνωση του ΚΚΕ για το υπουργικό συμβούλιο και την εξαγγελία σχετικά με τον κατώτατο μισθό.

Ποτάμι: O κ. Τσίπρας στρώνει τον προεκλογικό του δρόμo

«O κ. Τσίπρας στρώνει τον προεκλογικό του δρόμο με τα γνωστά παλιά υλικά. Υποσχέσεις, παροχές, προσλήψεις» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ποτάμι και προσθέτει: «Δημιουργία εντυπώσεων, καταστροφή θέσεων εργασίας. Σήμερα, ανακοίνωσε μονομερώς την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ. Η μοναδική του έγνοια είναι η εξασφάλιση εκλογικής πελατείας, τους λίγους μήνες που του απομένουν στην εξουσία».

Δημήτρης Κωστάκος – Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα