back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Σήκω πάνω μωρή» και άλλες ιστορίες στην Ακαδημία Πλάτωνος

Διαβάστε επίσης

Ένα βιωματικό δρώμενο για τις επιλογές που έχουμε όταν βρισκόμαστε ενώπιον της βίας

Το εργαστήριο διοργανώνει η αστική (μη κυβερνητική) εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «European Village»( Ευρωπαϊκό χωριό) το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, 11.00-18.00 στο Καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν συναντάμε τη βία;

Το εργαστήρι γίνεται με ατομικά και ομαδικά μοιράσματα, συζήτηση, παιχνίδια ρόλων και σωματικές χοροθεατρικές δράσεις βασισμένες σε καθημερινά περιστατικά όπως τα εξής:

  • Μαύρη γυναίκα κάθεται στο τρόλεϊ και ένας λευκός άντρας της λέει: «Σήκω πάνω μωρή»
  • Γυναίκα με μίνι φούστα περνάει μπροστά από μια παρέα ανδρών και ένας εξ αυτών της φωνάζει «Και ύστερα φταίει ο βιαστής»
  • Άντρας που φοράει φούστα περιμένει στην ουρά του ΑΤΜ και μια γυναίκα τραβάει το παιδί της από το χέρι και μουρμουρίζει «Γέμισε ο τόπος ανώμαλους…»

Ο Στόχος

Στόχος αυτού του βιωματικού εργαστηρίου είναι να μάθουμε ο ένας από τον άλλο:

  • ποιες επιλογές έχουμε όταν γινόμαστε μάρτυρες της βίας
  • πώς μπορούμε να εκφράσουμε τη διαφωνία μας με αποτελεσματικότητα, αλλά και με κατανόηση για όλες τις πλευρές
  • ποιο είναι το προσωπικό μας όριο και η σχέση μας με τη βία
  • πώς παίρνουμε ξεκάθαρη θέση ως ενεργά μέλη της κοινωνίας

Οι διοργανωτές

«Η εκδήλωσή της βίας» σημειώνουν οι διοργανωτές «σε σωματικό, λεκτικό και ψυχολογικό επίπεδο είναι κάτι που παρατηρούμε συνεχώς στο δρόμο, στα σχολεία, στα σπίτια μας και στον όλο τρόπο κοινωνικής αλληλεπίδρασης μας, πολύ συχνά χωρίς να γνωρίζουμε πώς να την αντιμετωπίσουμε. Διακρίνοντας δε και κατατάσσοντας τους ανθρώπους με βάση το χρώμα του δέρματός τους, την εθνότητα, το φύλο, τις σεξουαλικές επιλογές και τις πολιτικές πεποιθήσεις οι διαφορές μας βαθαίνουν, η πόλωση αυξάνεται και η βία ανατροφοδοτείται.
Η συμμετοχή στο εργαστήρι περιλαμβάνει το να μπούμε κατά κύριο λόγο στη θέση του παρατηρητή, αλλά και του θύτη και του θύματος και να εξετάσουμε όλους τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης, διερευνώντας τον ενδεχόμενο αντίκτυπο που αυτοί θα είχαν στον ψυχισμό μας, στον ψυχισμό των άλλων, στην κοινωνία και στο περιβάλλον».

Το εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα υπάρχει κουτί ελεύθερης συνεισφοράς για την ενίσχυση του χώρου.

Διεύθυνση: Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους
Ακαδημία Πλάτωνος, 104 42 ΑΘΗΝΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα