back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το συριακό “πρώτο πιάτο” στις συνομιλίες Πούτιν – Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση εργασίας του Τούρκου προέδρου στη Ρωσία σήμερα, με στόχο τη διερεύνση των προθέσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν, σχετικά με τη Συρία και το μέλλον τόσο του καθεστώτος Άσαντ, όσο και της διευθέτησης ζωτικών για τη Τουρκία γεωπολιτικών εκκρεμοτήτων, όπως το κουρδικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κατά τη σημερινή μονοήμερη επίσκεψη ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης κατά την οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ υπουργών και αξιωματούχων των δυο χωρών, θα ανταλλαχθούν απόψεις για ορισμένα περιφερειακά και διεθνή θέματα και κυρίως το συριακό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει εδώ και ημέρες τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να ξανασκέφτεται την υπόσχεση του να πάρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία και να μην δίνει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης. Ο χρόνος για την Άγκυρα, που βλέπει τους Κούρδους μαχητές να στηρίζονται επιχειρησιακά από την Ουάσινγκτον και να ονειρεύονται ένα αυτόνομο κράτος στα νότια σύνορα της Τουρκίας, είναι χρήμα.

Η ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία

Γι’ αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν προωθεί την δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας στην βόρεια Συρία απ’ όπου θα μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και να επιτεθεί στους Κούρδους μαχητές των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG).

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είναι ο μεγάλος νικητής του συριακού πολέμου και καθορίζει τις εξελίξεις, επιθυμεί η συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να πάρει τον έλεγχο της βόρειας Συρίας και σταδιακά ολόκληρης της χώρας μετά και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Το κουρδικό
Ταυτόχρονα οι Κούρδοι διαπραγματεύονται μέσω της Μόσχας με την Δαμασκό προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση, διότι γνωρίζουν ότι μόλις αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες θα δεχθούν επίθεση από την Τουρκία.

Τον ίδιο ρόλο, αυτόν του διαμεσολαβητή, επιθυμεί και η Τουρκία από την Μόσχα. Συγκεκριμένα η Άγκυρα θα ήθελε να δει την Ρωσία να επηρεάζει τον πρόεδρο της Συρίας προκειμένου να επιτρέψει στην Άγκυρα να πάρει τον έλεγχο ορισμένων κουρδικών περιοχών της βόρειας Συρίας. Σε αντάλλαγμα η Άγκυρα θα μπορούσε να προσφέρει στην διαπραγμάτευση να αποχωρήσει από την πόλη Ιντλίμπ όπου ρωσικά και συριακά στρατεύματα επιθυμούν να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον ομάδων τρομοκρατών που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

Συρία και Μέση Ανατολή

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια είναι έντονη στους πολιτικούς διαδρόμους της Άγκυρας για την πορεία της συριακής κρίσης και τον τουρκικό ρόλο στην Μέση Ανατολή. Βασικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας ήταν ότι ήθελε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Αυτός ο άξονας, όμως, φαίνεται να κλυδωνίζεται από την θέση που πήρε στο συριακό. Αρχικά ο Ταγίπ Ερντογάν απομόνωσε και επιτέθηκε στον Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς πίστευε ότι ήταν έτοιμος να χάσει την προεδρία από τις βίαιες διαδηλώσεις. Η συνταγή αυτή δεν ευδοκίμησε και σήμερα είναι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεται μαζί του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα