back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Νταβός: Πρεμιέρα με Μπολσονάρου και πρίγκηπα Ουίλιαμ

Διαβάστε επίσης

Η πρώτη δημόσια ομιλία του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου και η συνέντευξη σε ρόλο δημοσιογράφου που πήρε ο πρίγκηπας Ουίλιαμ ήταν οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές της χθεσινής ημέρας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Κλιματική αλλαγή

Κατά την πρώτη μέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πρωταγωνίστησε το θέμα της κλιματικής αλλαγής και αυτό, παρόλο που όπως σχολιάζει ο διεθνής τύπος, οι συμμετέχοντες επέλεξαν να ταξιδέψουν στο Νταβός με τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα, αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές συνέπειες και καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ πτήσεων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Με δηλώσεις της στο δίκτυο Euronews η εκτελεστική διευθύντρια της του διεθνούς τμήματος της οργάνωσης Greenpeace Τζένιφερ Μόργκαν, παρομοίασε την κατάσταση του πλανήτη με αυτήν ενός ασθενή “που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα, αλλά αρνείται να κάνει κάτι για να θεραπευτεί”.

Πολλές παρεμβάσεις επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδος, χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον, κάτι που ακούγονταν αντιφατικό για αρκετούς παλιότερα. “Μπορεί να βγάλει κανείς πολλά λεφτά και ταυτόχρονα να προστατεύει το περιβάλλον”, υπογράμμισε ο Ελβετός εξερευνητής, Μπέρτραντ Πικάρντ, προτρέποντας τους επιχειρηματίες να πάρουν τα σωστά μέτρα ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς.

Πρεμιέρα Μπολσονάρου

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας πραγματοποίησε χθες την πρώτη του ομιλία σε διεθνές φόρουμ και αναφέρθηκε, όπως είχε ήδη ανακοινώσει προσερχόμενος στο Νταβός, στο σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ώστε να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Ο Ζαίρ Μπολσονάρου μίλησε για τη “νέα Βραζιλία” που αναδύεται, χάρη στην κυβέρνησή του, αυτήν της ανοιχτής οικονομίας και της χαμηλής φορολογίας. Φυσικά δεν έλειψαν από την παρέμβασή του και τα “δικά του” θέματα, αυτά που περιλαμβάνει η ακροδεξιά του ατζέντα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας Σέρτζιο Μόρο που έχει αναλάβει, όπως διευκρίνισε, να καταπολεμήσει την διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα με κάθε τρόπο.

Πριγκηπική συνέντευξη

Σε έναν ρόλο-έκπληξη, ο πρίγκηπας Ουίλιαμ της Βρετανίας, ανέλαβε να πάρει συνέντευξη μπροστά στο κοινό στον διάσημο ντοκιμαντερίστα Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο οποίος στα 92 του είναι και ο πιο ηλικιωμένος καλεσμένος του Φόρουμ.

Ο πρίγκηπας χαρακτήρισε εξαρχής “διστακτικά” τα βήματα των ηγετών απέναντι στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, ενώ από την πλευρά του ο Ατένμπορο σημείωσε ότι πλέον η ανθρωπότητα είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να εξοντώσει ολόκληρα οικοσυστήματα “χωρίς καν να το καταλάβει”.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, την οποία ο Ατένμπορο θεωρεί πολύ μεγάλο βήμα, σημειώνοντας όμως ότι “αυτή η αναγνώριση δεν είναι καθολική”, αφού κάποιοι αποχώρησαν, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τραπεζική ενοποίηση

Επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Νταβός και συζήτησα, χθες Τρίτη, για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση και το μέλλον των χρηματοπιστωτικών θεμάτων απέναντι στις ΗΠΑ.

Τα ζητήματα αυτά είχαν ήδη τεθεί από πέρσι, με ορισμένους μάλιστα αναλυτές να προβλέπουν ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, δηλαδή οι συγχωνεύσεις, θα βοηθήσουν στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών το 2018.

Ο CEO της Citigroup Inc. Μικαέλ Κόρμπατ σε χθεσινή του συνέντευξη στο Bloomberg υπογράμμισε ότι ενώ “ακούμε πληροφορίες ότι οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές είναι έτοιμοι για την εν λόγω ενοποίηση, στο τέλος υπάρχει πάντα μια εθνικιστική υπερηφάνεια για την κατοχή ενός εθνικού πρωταθλητή ή μιας σειράς εθνικών πρωταθλητών”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα